Смекни!
smekni.com

Основы права (стр. 2 из 4)

Виборче право - це система правових норм, що регулюють суспільні відносини, зв'язані з виборами органів державної влади і місцевого самоврядування.

Виборче право - один з інститутів конституційного права.

Джерелами виборчого права України, що закріплюють порядок організації й проведення виборів в Україні є Конституція, Закон України «Про вибори народних депутатів України», Закон України «Про вибори Президента України», Закон України «Про вибори депутатів і голів сільських, селищних, районних, міських, районних у містах, обласних Рад».

Поняття «виборче право» також може використовуватися в іншім значенні (у суб'єктивному змісті) як суб'єктивне право громадянина обирати (активне виборче право) і бути обраним (пасивне виборче право) у державні органи й органи місцевого самоврядування. Активне виборче право виникає з 18 років (ст. 70), а пасивне - з 21 року (ст. 76).

При цьому виділяється активне виборче право - право обирати, тобто брати участь у виборах; і пасивне виборче право - право бути обраним в органи державної влади і місцевого самоврядування.

Основою виборчого права України є демократичні принципи загального, рівного і прямого виборчого права при таємному голосуванні.

Законом України «Про вибори народних депутатів України» передбачені етапи організації й проведення виборів:

- висування й реєстрація кандидатів у депутати;

- передвиборна агітація;

- голосування;

- підрахунок голосів і визначення результатів виборів.

Кожен виборець одержує два бюлетені: один для голосування по виборам в одномандатному і другій для голосування по виборам у багатомандатному загальнодержавному виборчих округах.

У бюлетень для голосування по одномандатному виборчому окрузі вносяться за абеткою всі зареєстровані в цьому окрузі кандидати в депутати з указівкою прізвища, імені, по батькові, року народження, посади (заняття), місця роботи й проживання, партійності.

У бюлетень для голосування по багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі вносяться назви політичних партій, виборчих блоків партій у порядку, визначеному жеребкуванням, що проводить центральна виборча комісія після реєстрації списків кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій з обов'язковим переліком політичних партій, що утворили виборчий блок, а також з указівкою прізвища з ініціалами перших п'яти кандидатів із внесеного кожною політичною партією, виборчим блоком партій списку кандидатів у депутати.

Обраним по одномандатному виборчому окрузі вважається кандидат у депутати, що одержала більшість голосів виборців, що прийняли участь у голосуванні, щодо інших кандидатів, що балотувалися в даному виборчому окрузі.

Право бути обраним по багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі одержують кандидати в депутати від політичних партій, виборчих блоків партій, що перебороли 4 % бар'єр голосів виборців. Депутатські мандати між ними розподіляються пропорційно числу отриманих ними голосів.

Списки кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій, що одержали менш 4% голосів виборців, що прийняли участь у голосуванні, не одержують право на участь у розподілі депутатських мандатів.

Депутатом місцевої ради може бути обраний громадянин України, що на день виборів досяг 18 років, має виборчі права і постійно чи проживає працює на території відповідного ради

Народним депутатом України може бути громадянин України, що досяг на день виборів 21 року, що має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років

Прямі чи непрямі чи пільги обмеження виборчих прав громадян України в залежності від походження, соціального і майнового положення, расової і національної приналежності, підлоги, утворення, мови, відносини до релігії, політичних переконань, роду й характеру занять, не передбачені чинним законодавством, заборонені.

Не мають права голосу громадяни, визнані судом недієздатними.

Здійснення виборчого права припиняється на відповідний період для облич, що містяться по вироку суду в місцях позбавлення волі, а також обличчя, що знаходяться за рішенням суду в місцях примусового лікування.

Принцип рівного виборчого права означає, що кожен виборець в Україні має, на виборах Президента України і на виборах народних депутатів України один голос. Під час виборів депутатів і голів місцевих Рад виборець має один голос по виборам депутатів відповідних місцевих рад і один голос на виборах голови відповідного ради.

Усі виборці беруть участь у виборах на рівних підставах, тобто голос кожного виборця дорівнює голосу будь-якого іншого виборця і жоден виборець не має ніяких переваг перед іншими виборцями.

Наявність у кожного виборця тільки одного голосу забезпечується тим, що виборець не може бути включений більш ніж в один список виборців; він голосує особисто і для одержання виборчого бюлетеня потрібно пред'явлення документа, що засвідчує особистість виборця, а в списку виборців робиться оцінка про видачу виборчого бюлетеня.

Участь у виборах на рівних підставах забезпечується тим, що виборчі округи по кожним виборам утворяться з приблизно рівним числом виборців. Таким чином, голос виборця в одному виборчому окрузі дорівнює голосу виборця в будь-якому іншому виборчому окрузі.

Принцип прямого виборчого права виражається в тім, що Президент, народні депутати й голови місцевих рад обираються громадянами безпосередньо, а не нижчестоящими представницькими чи органами спеціальними вибірниками, тобто виборець самостійно виражає свою волю, особисто подає свій голос за той, кому він довіряє представництво своїх інтересів.

Принцип таємного голосування полягає в тому, що контроль за волевиявленням голосуючих не допускається. Таємне голосування забезпечується поруч гарантій: виборець особисто заповнює виборчий бюлетень, залишаючи в ньому прізвище того кандидата, за який він голосує Заповнений бюлетень виборець особисто опускає у виборчу урну, не проставляючи своє прізвище В приміщенні для виборів приділяються спеціальні чи кімнати обладнаються окремі кабіни для заповнення виборчих бюлетенів, у яких забороняється присутність кого-небудь, крім голосуючого, причому виборчі урни встановлюються таким чином, щоб голосуючі при підході до них обов'язково проходили через кабіни для таємного голосування.

Вибори народних депутатів України проводяться в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України. (Чергові вибори у Верховну Раду України будуть проведені в березні 1998 р.).

Позачергові вибори у Верховну Раду України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесятьох днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Проведення виборів народних депутатів України організують виборчі комісії: Центральна виборча комісія з виборів народних депутатів України; окружні виборчі комісії; дільничні виборчі комісії.

Вибори проводяться по 450 одномандатних виборчих округах на основі абсолютної більшості, тобто від кожного виборчого округу обирається тільки один депутат і тільки в тому випадку, якщо він одержить абсолютну більшість голосів виборців, що прийняли участь у голосуванні.

Для проведення голосування й підрахунку голосів виборчі округи поділяються на виборчі дільниці з числом від 20 до 3000 виборців. По кожній виборчій дільниці складаються списки виборців, у які включаються всі громадяни України, що досягли до дня чи виборів у день виборів 18 років, що проживають на момент складання списку на території даної виборчої дільниці і маючи право брати участь у голосуванні, Виборець може бути включений у список виборців лише на одній виборчій дільниці

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, що має право голосу. Це право реалізується як безпосередньо, так і через політичні партії і їхні виборчі блоки, зареєстровані відповідно до законодавства, і трудові колективи

Висування кандидатів у народні депутати України проводиться у два етапи. На першому висувається претендент на кандидати - у депутати, на другому - безпосередньо кандидат у депутати.

Партії, їхні виборчі блоки, що беруть участь у виборчій кампанії, після їхньої реєстрації Центральною виборчою комісією мають право висунути лише по одному кандидаті в депутати по кожнім виборчому окрузі через свої регіональні відділення (осередку)

При висуванні претендента на кандидата в депутати виборцями необхідно, щоб не менш десяти виборців, що проживають у межах виборчого округу, по якому висувається кандидат, підписали заяву про це з указівкою прізвища, імені, по батькові, дати народження, серії й номери паспорта, домашньої адреси.

При висуванні претендента на кандидата в депутати трудовим колективом заява від імені колективу підписується обличчям, уповноваженим на те чи зборами конференцією, що висунули претендента.

На другому етапі претендент на кандидата в депутати, висунутий виборцями, партією (виборчим блоком), трудовим колективом, може бути зареєстрований як кандидат у депутати, якщо його підтримають своїми підписами не менш 300 виборців даного виборчого округу. Один виборець вправі підписатися в підтримку тільки одного претендента на кандидата в депутати по своєму виборчому окрузі. » Списки виборців, що підтримують претендента на кандидата в депутати, представляються в окружну виборчу комісію не пізніше чим за 45 днів до виборів -

Реєстрацію кандидата в депутати здійснює відповідна окружна виборча комісія .не пізніше чим на п'ятий день після представлення всіх необхідних для реєстрації документів і внесення грошової застави в розмірі п'яти мінімальних заробітних плат, що повертається, якщо кандидат одержить на виборах не менш п'яти відсотків голосів виборців, що прийняли участь у виборах. Те саме обличчя не може бути зареєстроване більш ніж в одному виборчому окрузі.