Смекни!
smekni.com

Облік доходів від фінасових операцій (стр. 3 из 4)

Визнані у бухгалтерському обліку доходи класифікуються за такою схемою 2.2

Рис. 2.2 Класифікація доходів

Планом рахунків для відображення доходів у бухгалтерському обліку передбачені рахунки:

70 «Дохід від реалізації»
71 «Інший операційний дохід»
72 «Дохід від участі в капіталі»
73 «Інші фінансові доходи»
74 «Інші доходи»
75 «Надзвичайні доходи»
76 «Страхові платежі»
79 «Фінансові результати»

Закінчується клас 7 рахунків 79 рахунком «Фінансові результати». Цей рахунок призначений для обліку та узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій і є операційним порівняльним рахунком.

Фінансовий результат визначається за кожним видом діяльності шляхом зіставлення доходів і витрат звітного періоду.

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів; за дебетом – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка у разі його закриття списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутку (непокриті збитки)» і відображається у бухгалтерському балансі.

Рахунок 79 «Фінансові результати» має також субрахунок:

791 «Результат операційної діяльності»;

792 «Результат фінансових операцій»;

793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

794 «Результат надзвичайних подій».

Закриття рахунка 79 «Фінансові результати» здійснюється по закінченні звітного періоду (місяця чи календарного року).

Планом рахунків співвідношення доходів і витрат діяльності підприємства визначено спеціальними рахунками, класифікація яких за групами наведено у таблиці 2.1:

Таблиця 2.1

Співвідношення доходів і витрат діяльності підприємства

Найменування рахунків витрат № рахунка Найменування рахунків доходів
90 Собівартість реалізації 70 Доходи від реалізації
91 Загальновиробничі витрати
92 Адміністративні витрати
93 Витрати на збут
94 Інші витрати операційної діяльності 71 Інший операційний дохід
95 Фінансові витрати 73 Інші фінансові доходи
96 Витрати від участі в капіталі 72 Дохід від участі в капіталі
97 Інші витрати 74 Інші доходи
98 Податок на прибуток
99 Надзвичайні витрати 75 Надзвичайні доходи
76 Страхові платежі
79 Фінансові результати

2.2 Облік доходів від фінансових операцій

Під фінансовою діяльністю розуміють діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Для обліку доходів від фінансових інвестицій в інші підприємства Планом рахунків призначено пасивні рахунки:

72 „Дохід від участі в капіталі”

73 „ інші фінансові доходи”

Рахунок 72 „Дохід від участі в капіталі” використовується для відображення прибутку, одержаного від інвестицій здійснених в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких проводиться за методом участі в капіталі.

За кредитом рахунка відображується збільшення доходу; за дебетом - списання в порядку закриття на рахунок 79 „фінансові результати”. Рахунок 72 „Дохід від участі в капіталі” має такі субрахунки:

721 „Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства”

722 „Дохід від спільної діяльності”

723 „Дохід від інвестицій у дочірні підприємства”

Метод участі в капіталі передбачає збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на суму відповідного збільшення або зменшення частки інвестору власному капіталі об’єкта інвестування.

У цьому випадку рахунок 72 „дохід від участі в капіталі” буде кореспондувати безпосередньо з дебетом рахунка 141 „Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі”. Так, за кредитом рахунка 721 „Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства” відображується частка приросту капіталу, одержана асоційованим підприємством у звітному періоді внаслідок інвестування іншого підприємства. За кредитом рахунка 722 „Дохід від спільної діяльності” відображується частка приросту капіталу, зароблена підприємством у звітному періоді внаслідок інвестування спільного підприємства. За кредитом рахунка 723 „Дохід від інвестицій в дочірні підприємства” відображається частка приросту капіталу, одержана материнським (холдинговим) підприємством у звітному періоду внаслідок інвестування дочірнього підприємства.

Рахунок 73 „Інші фінансові доходи” використовується для відображення дивідендів, відсотків та інших доходів, одержаних від фінансових інвестицій Останній має таки субрахунки:

731 „Дивіденди одержані”

732 „Відсотки одержані”

733 „Інші доходи від фінансових операцій”

За кредитом рахунка 731 „дивіденди одержані” відображуються суми дивідендів, нараховані до одержання. За кредитом рахунка 732 „Відсотки одержані” відображуються суми відсотків, нараховані до одержання. За кредитом рахунка 733 „Інші доходи від фінансових операцій” відображуються суми інших інвестиційних доходів, нараховані до одержання.

Наприкінці звітного періоду сальдо рахунків 72 „дохід від участі в капіталі”, 73 „Інші фінансові доходи”, 95 „Фінансові витрати”, 96 „Витрати від участі в капіталі” списуються на субрахунок 792 „Результат фінансових операцій”, що дає змогу визначити результат від фінансової діяльності підприємства.

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів ведеться за кожним об’єктом інвестування. Первинними документами для обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів є довідки бухгалтерії.

Розглянемо за допомогою таблиці, як відображується в обліку інвестиції, облік яких ведеться за методом участі в капіталі. Додаток 1

Наведемо приклади операцій, пов’язані з одержанням інших фінансових доходів і здійсненням інших фінансових витрат. Додаток 2


Розділ 3 Порядок визначення фінансових результатів за видами діяльності

Фінансовий результат – це кінцевий економічний результат діяльності підприємства, що виражається у формі прибутку або збитку.

Фінансовий результат визначається за кожним видом діяльності методом зіставлення отриманих доходів та понесених витрат у звітному періоді.

Облік та узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій ведеться на рахунку

79 „Фінансові результати”.

У кредиті рахунка 79 „Фінансові результати” показуються суми, списані в порядку закриття рахунків обліку доходів, а в дебеті – суми, списані в порядку закриття рахунків обліку витрат, та належна сума нарахованого податку на прибуток.

У кінці звітного періоду, при закритті рахунка, його сальдо списується на рахунок 44 „Нерозділені прибутки (непокриті збитки)”.

При списанні фінансового результату в обліку складаються такі проведення:

1. На суму чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства:

Дебет 79 „Фінансові результати”;

Кредит 441 „Прибуток нерозподілений”.

2. На суму збитку:

Дебет 442 „Непокриті збитки”;

Кредит 79 „Фінансові результати”.

Рахунок 79 „Фінансові результати” має такі субрахунки

791 „Результати операційної діяльності”;

792 „Результат фінансових операцій”;

793 „Результат від іншої звичайної діяльності”;

794 „Результат надзвичайних подій”.

На субрахунку 791 „Фінансовий результат від операційної діяльності” визначається прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства. Основна діяльність – це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), які є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину доходу. Операційною є основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю. За кредитом субрахунка порядком закриття рахунків показується сума доходів, отриманих від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг та від іншої операційної діяльності; за дебетом субрахунка – сума собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат.

Порядок визначення фінансових результатів від операційної діяльності подано на цій схемі: Додаток 3.

На субрахунку 792 „Результат фінансових операцій” визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. У кредиті субрахунка показується списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінанансових доходів; у дебеті – списання фінансових витрат та витрат від участі в капіталі.

Порядок визначання результатів від фінансових операцій зображено на схемі: Додаток 4.

На субрахунку 793 „Результат від іншої звичайної діяльності” визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства. У кредиті рахунка показується списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності; у дебеті – списання інших витрат.

Порядок визначення результату від іншої звичайної діяльності зображено на схемі: Додаток 5

На субрахунку 794 „Результат надзвичайних подій” визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. У кредиті субрахунка показується списання доходів, одержаних від надзвичайних подій; у дебеті - списання витрат від надзвичайних подій.