Смекни!
smekni.com

Удосконалення обліку і аудиту виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції (стр. 10 из 14)

Аудит реалізації продукції рослинництва і тваринництва

Аудит реалізації сільськогосподарської продукції проводиться при підтвердженні достовірності фінансової звітності ВАТ «Племзавода ім. Літвінова», а також у формі самостійної перевірки.

Мета аудиту – перевірка достовірності та правильності відображення в обліку виручки від реалізації продукції, доходів і витрат діяльності та фінансових результатів.

Завдання аудиту – встановити:

- дотримання договірних зобов’язань щодо реалізації продукції;

- своєчасність і правильність оформлення процесу реалізації первинною документацією, що є основою для списання проданої продукції та проведення розрахунків з покупцями;

- відповідність аналітичного обліку за видами реалізованої продукції даним синтетичного обліку;

- правильність визначення собівартості реалізованої продукції та визначення результатів від реалізації;

- втрати на стадії збуту та відповідальних за це осіб;

- правильність визначення фінансових результатів;

- дотримання порядку відображення в податковому обліку сум, які включають до валових витрат і доходів.

Аудит реалізації готової сільськогосподарської продукції розпочинається з перевірки обгрунтованості плану реалізації продукції та цін на неї,повноти визначення валової й товарної продукції, показників якості, відповідності останніх вимогам державних стандартів, технічних умов.

Перевірку повноти й визначення валової продукції ВАТ «Племзавода ім. Літвінова» аудитор здійснює на основі загального обсягу її виробництва, що дає змогу оцінити рівень виробничої програми.

Наступним етапом є перевірка правильності розподілу валової продукції на товарну, яка реалізується за межами і в межах підприємства, та нетоварну, яку використовують для внутрішньогосподарського виробничого споживання. Перевірку повноти та правильності визначення фактичної реалізації здійснюють за її складом та видами операцій.

Перевірка переддоговірної діяльності ВАТ «Племзавода ім. Літвінова» передбачає аудитором оцінку:

1) формування замовлень на поставку продукції;

2) розробку кредитної політики підприємством для надання покупцям товарного кредиту та гарантій їх розрахунків.

При встановленні порушення договірних зобов’язань аудитор має оцінити збитки, викликані ними, враховуючи норми права, відповідно до яких під збитками розуміють понесені витрати, втрати або пошкодження майна, не отримані доходи.

Напрямом аудиту має бути встановлення втрат підприємства від реалізації продукції низької якості, недоплат з боку покупців, а також від сплати штрафів за порушення договірних зобов’язань. Аудитор з’ясовує причини та винних щодо відшкодування матеріальних збитків. Аудитор повинен проаналізувати причини невиконання договірних зобов’язань боржників з урахуванням вжитих підприємством заходів, спрямованих на прискорення розрахунків. Особливу увагу аудитор повинен звернути на графіки поставки продукції.

Аудит обліку і руху продукції на ВАТ «Племзаводі ім. Літвінова» здійснюють за даними рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». За дебетом 27 відображають надходження сільськогосподарської продукції, за кредитом – вибуття її внаслідок продажу, безоплатної передачі.

Правильність визначення виручки від реалізації аудитор перевіряє за рахунками доходів та витрат класів 7 і 9, зокрема за рахунками: 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційних доход», 74 «Інші доходи», 90 «Собівартість реалізації», 94 «Інші витрати операційної діяльності» та 97 «Інші витрати», перевіряє правильність накопичення доходів і витрат протягом звітного періоду на цих рахунках. При перевірці операцій з отримання доходів аудитор повинен пам’ятати, що відповідно до П (С)БО 15 дохід визнається під час зростання власного капіталу. Аудитор має впевнитися в тому, що до складу доходів ВАТ «Племзавода ім. Літвінова» не включені надходження від інших осіб. Перевірки правильності визначення доходів від реалізації здійснюють в розрізі субрахунків до рахунку 70 «Доходи від реалізації»:

- 701 «Дохід від реалізації готової продукції»;

- 702 «Дохід від реалізації товарів»;

- 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»;

- 704 «Вирахування з доходу»;

- 705 «Перестрахування».

Основним етапом аудиту реалізації продукції є перевірка правильності відображення процесу реалізації у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку. Перевірці підлягають такі документи:

- товарно-транспортні накладні по молоку, рослинництву і тваринництву;

- квитанції, де відображають натуральну й залікову масу та суму виручки за реалізовану продукцію;

- приймально-здавальний акт при здаванні племінних тварин;

- розрахунково-платіжні відомості в разі видачі сільськогосподарської продукції працівникам підприємства в рахунок оплати праці;

- виписки банку про рух грошових коштів на рахунках;

- договори з реалізації продукції іншим підприємствам, а за кожною відправленої партією – супровідні накладні.

На основні зазначених документів аудитор звіряє дані, відображені у ф. № 2 «Звіт про фінансові результати», з даними Головної книги до субрахунку 701. Загальна сума відхилень має становити суму ПДВ. У разі невідповідності сум, відображених у Головній книзі за кредитом 701, сумам, отриманим після зменшення доходу від реалізації за ф. № 2 на суму ПДВ, аудитор з’ясовує причини такої невідповідності.

Аудитор звіряє дані Головної книги з даними Журналу-ордера № 11с.-г., який сільськогосподарські підприємства використовують для обліку реалізації готової продукції. Первинні документи ретельно перевіряють у бухгалтерії господарства та узагальнюють у необхідному розрізі у Регістрі документів щодо реалізації товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг та Регістрі документів щодо реалізації продукції, робіт, послуг за готівку, на основі яких щомісяця складають Відомість 11-4 с.-г.

Крім того, перевіряють правильність оборотів за дебетом і кредитом 70 «Доходи від реалізації» за видами продукції і напрямами реалізації, які з початку року накопичують у Книзі аналітичного обліку реалізації продукції, робіт, послуг, записи до якої здійснюють на основі Відомості 11-4 с.-г. і Регістру 11-3 с.-г. Встановлюють накопичення в Книзі інформації щодо реалізації продукції з початку року за кожним аналітичним рахунком, які використовують для складання звітності, а також правильність складеної оборотної відомості за рахунками, відкритими у Книзі.

Перевірку достовірності аналітичного обліку реалізації проводять за кожним видом запасів за номенклатурою аналітичних рахунків.

Наступним етапом аудиту є перевірка достовірності визначення та відображення інших операцій доходів і витрат. Склад доходів від інших операційної діяльності визначається згідно з П (С) БО 3 «Звіт про фінансові результати». Інші операційні доходи від операційної діяльності та обліковуються на рахунку 71 «Інший операційний дохід» у розрізі відповідних субрахунків.

Аудитор повинен перевірити первинну, облікову та звітну документацію стосовно:

- доходів від реалізації іноземної валюти;

- доходів від операційної оренди активів;

- доходів від курсової різниці;

- одержаних штрафів, пені, неустойки;

- відшкодування раніше списаних активів;

- доходів від списання кредиторської заборгованості;

- одержаних гарантій та субсидій;

- інших доходів від операційної діяльності.

За кредитом рахунку 71 відображають суму визнаних доходів, а за дебетом – суму непрямих податків у складі цих доходів та списання чистого доходу на субрахунок 791 «Результат операційної діяльності».

облік собівартість витрати сільськогосподарська продукція


РОЗДІЛ 3 Шляхи удосконалення обліку виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції. ВАТ «Племзавод ім. Літвінова»

3.1 Аналіз показників ряду динаміки по виробництву сільськогосподарської продукції

Основна мета статистичного вивчення динаміки полягає у виявленні і вимірюванні закономірностей розвитку в часі. Це досягається за допомогою побудови і аналізу статистичних рядів динаміки.

Рядами динаміки називаються статистичні дані, що відображають розвиток явища, що вивчається, в часі.

У кожному ряду динаміки є два основні елементи:

1) показник часу t;

2) відповідні ним рівні розвитку явища, що вивчається,у;

Як свідчення часу в рядах динаміки виступають або певні дати (моменти) часу, або окремі періоди (роки, квартали, місяці, доба).

Рівні ряду динаміки відображають кількісну оцінку (міру) розвитку в часі явища, що вивчається. Вони можуть виражатися абсолютними, відносними або середніми величинами.

Залежно від характеру явища, що вивчається, рівні рядів динаміки можуть відноситися або до певних дат (моментів ) часу, або до окремих періодів. У залежності з цим. ряди динаміки підрозділяються на моментні і інтервальні.

Моменті ряди динаміки відображають стан тих явищ , що вивчаються на певні дати (моменти) часу.

Особливістю моментного ряду динаміки є те, що в його рівні можуть входити одні і ті ж одиниці сукупності, що вивчається

Інтервальні ряди динаміки відображають підсумки розвитку (функціонування) явищ, що вивчаються, за окремі періоди (інтервали) часу.

Особливістю інтервального ряду динаміки є те, що кожен його рівень складається з даних за коротші інтервали (субперіоди) часу. Властивість підсумовування рівнів за послідовні інтервали часу дозволяє отримувати ряди динаміки більш укрупнених періодів.