Смекни!
smekni.com

Розрахунок загального та чистого прибутку, їх розподіл i використання (стр. 2 из 2)

Відповідно до статуту підприємства можуть використовувати прибуток, який залишився в їх розпорядженні, на поповнення статутного капіталу, на утворення та поповнення резервного капіталу, а також направляти на виплату дивідендів i на інші цілі, або на формування відповідних фондів економічного стимулювання i спеціального призначення.

Kpiм того, частина чистого прибутку в 2010 р. також сплачуєтъся до бюджету:

а) державними i казенними підприємствами та ix об'єднаннями – у poзмipi, який встановлює Кабінет Miнicтpiв України;

б) акціонерними, холдінговими i лізинговими компаніями та іншими суб'єктами господарювання – у poзмipi, відповідно до розміру державної частки акцій, паїв у їх статутних фондах. На 2010 р. норматив відрахувань до бюджету від відповідного розміру чистого прибутку для названих вище різних видів підприємств встаповлений на piвнi 15 відсотків.

При цьому прибуток, спрямований на поповнення статутного капіталу, може використовуватися на збільшення майна підприємства за рахунок фінансування придбання техніки, обладнання приросту активів та iн.

За рахунок резервного капіталу можуть покриватися невідшкодовані збитки від стихійного лиха, відшкодовується нестача власних обігових активів, погашається безнадійна дебіторська заборгованість, виплачуються дивіденди по привілейованих акціях у випадках відсутності прибутку тощо.

При спрямуванні прибутку на розвиток виробництва за рахунок цього фінансуються витрати на технічне переозброєння виробництва, освоєння нових технологій, здійснення природоохоронних заходів, нове будівництво виробничих потужностей, удосконалення технологій i організацію виробництва, фінансується поповнення власних oбiгових активів, здійснюються внески на створення статутних капіталів інших підприємств i на утримання союзів, концернів, асоціацій, до складу яких входить підприємство, погашаються довгострокові кредити, взяті на виробничий розвиток, i відсотки по них тощо.

При спрямуванні прибутку па соціалъний розвиток фінансуються такі витрати: нa будівництво житла i об'єктів культурно-побутового обслуговування; на утримання будівель i споруд, призначених для культурно-освітньої i фізкультурно-оздоровчої роботи серед робітників підприємства; на утримання дитячих дошкільних установ, таборів відпочинку для дітей, які знаходяться на балансі підприємства; для падання допомоги школам, притулкам для старих i інвалідів; на відшкодування збитків житлово-комунального господарства, яке знаходиться на балансі підприємства; на придбання путівок до будинків відпочинку i санаторіїв робітникам; на проведення культурно-масовий i оздоровчих заходів з-поміж робітників підприємства тощо.

За рахунок коштів, підраховуваних від прибутку на матеріальне заохочення, виплачують винагороду робітникам за підсумками роботи за piк, а також проводять одноразове заохочення працівників за яскісне та своєчасне виконання особливо важливих виробничих завдань.

прибуток витрата розподіл чистий

Таблиця 1. Розрахунок загального та чистого прибутку i їx розподіл, тис. грн.

№ з/п Показники Прибуток 3 биток
1 2 3 4
1. Розрахунок прибутку
1 Дохід (виручка) від pеaлiзaції продукції, товарів, робіт, послуг 7798,5
2 Податок на додану вартість 1300,0
3 Акційний збір
4 Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт, пocлуг 6498,5
5 Coбівapтicть реалізованої продукції (робіт, послуг) 4480,5
6 Валовий прибуток (+), збиток (–) 2018,0
7 Іншi операційні доходи 45,5
8 Адміністративні витрати 573,5
9 Витрати на збут продукції 262,0
10 Інші операційні виграти 55,5
11 Прибуток (+), збиток (–) від операційної діяльності 1172.5
12 Дохід від участі в кaпіталi 80,0
13 Інші фінансові доходи
14 Інші доходи 18,2
15 Фінансові витрати 38,2
16 Витрати від участі в капіталі
17 Іншi витрати 12,5
18 Прибуток (+), збиток (–) від звичайної діяльності 1220,0
19 Прибуток (+), збиток (–) від надзвичайної діяльності
20 Загальний прибуток 1220,0
21 Податок на прибуток 366,0 -
22 Чистий прибуток 854,0
ІІ. Розподіл прибутку
23 Поповнення статутного капіталу 325.0
24 Поповнення резервного капіталу 215,0
25 На виплату дивідендів 154,0
26 На інші цілі 50.0
37 Нерозподілений прибуток 110,0

(робіт), надають матеріальну допомогу робітникам i службовцям, оплачують додаткові відпустки, виплачують допомогу робітникам, котpi виходять на пенсію, i надбавки до пенсій працюючим пенсіонерам, виплачують дивіденди по акціях i вкладах членів трудового колективу в майно підприємства, оплачують зменшення тривалості робочого часу для окремих категорій робітників (матерів, які годують грудьми) тощо.

За рахунок прибутку, який спрямовується на iншi цілі, покриваються суми штрафів i пені, які сплачуються підприємствами за порушення нормативних актів про охорону праці, навколишнього середовища, за порушення податкового законодавства по платежах до бюджету, позабюджетних i державних цільових фондів, проценти за прострочені кредити тощо.

В акціонерних товариствах в розподіленні чистого прибутку можуть бути особливості. Зокрема, частина прибутку може спрямовуватися до фонду дивідендів, для його розподілу між засновниками, акціонерами.