Смекни!
smekni.com

Первинна документація з реалізації продукції (стр. 3 из 3)

Дебет рахунка 90 “Собiвартiсть реалiзації” кореспондує з кредитом рахункiв: 21 “Поточні бiологiчнi активи”, 23 “Виробництво ”, 26 “Готова продукцiя”, 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва”, 28 “Товари”. Для обліку витрат на збут передбачено ведення рахунка 93 “Витрати на збут ”, на якому сiльськогосподарськi підприємства відображують витрати, пов’язанi з реалiзацiєю продукції: тара i пакувальні матеріали для готової продукції; доставка продукції на станцію відправлення, вантаження в автомобiлi, вагони та iншi транспортні засоби; комiсiйнi збори, сплачені збутовим та іншим посередницьким органiзацiям, вивізне мито; утримання приміщень для зберігання продукції в місцях її реалiзацiї, оплата праці продавців, рекламні витрати, iншi аналогiчнi за призначенням витрати.

Дебет рахунка 93 “Витрати на збут” кореспондує з кредитом таких рахункiв: 20 “Виробничі запаси ” на вартість матеріальних цінностей, використаних при вiдвантаженнi продукції, а також при її зберiганнi в місцях реалізації; 23 “Виробництво ” — на вартість послуг по транспортуванню продукції до місця реалiзацiї; 63 “Розрахунки з постачальниками та пiдрядниками” — на вартiстъ робіт та послуг iз транспортування продукції до місць реалізації; 37 “Розрахунки з різними дебiторами” — на суму витрат службових відряджень працiвникiв збуту; 66 “Розрахунки за виплатами працiвникам” — на суму нарахованої оплати праці працівникам, зайнятим на реалізації продукції 65 “Розрахунки за страхуванням ” — на суму нарахувань на соцiальнi заходи, що відносяться на збут, та iн.

Списання витрат на збут на пiдставi бухгалтерської довідки відображують за кредитом рахунка 93 “Витрати на збут” i дебету рахунка 79 “Фiнансовi результати”.

Таким чином, зіставлення чистих доходів вiд реалізації, які вiдображенi на рахунку 70 ″ Доходи від реалізації ″ та собiвартостi реалізованої продукцiї, яка відображується на рахунку 90 “Собiвартiсть реалiзації”, дає змогу визначити валовий фінансовий результат (прибуток або збиток), який показується окремо статтею в Звiтi про фiнансовi результати. Наведемо приклад (табл. 3) відображення на рахунках бухгалтерського обліку реалізації продукції озимої пшениці. Як i за іншими напрямами реалізації готової продукції і товарів, реалізація на ринку є одним iз джерел доходу підприємства, а тому для відображення операцій зi здійснення виїзної торгiвлi використовуються перш за все рахунки 90 ″ Собівартість реалізації ″ 93 ″ Витрати на збут ″, 70 ″ Доходи від реалізації ″.

Особливістю є те, що готова продукція та товари до моменту їх реалізації на ринку i надходження готівки в касу підприємства або зарахування на рахунки в банках вважається власністю підприємства. Пройде деякий час з моменту відправки продукції на ринок i до моменту передачі покупцеві ризику i вигоди, пов'язана з правом власності на продукцію. Існує ймовірність, що продукція (товари), передана однією матеріально відповідальною особою інші матеріально вiдповiдальнiй особі (продавцю), через деякий час може повернутися на підприємства, не будучи реалізованою. Необхідно враховувати i те, що після реалізації продукції дохід у вигляді готівки певний час перебуває у продавця, який фактично перетворюється з матеріально відповідальної особи, за передані йому для реалізації продукцію або товар, в пiдзвiтну особу з невідомою для підприємства до моменту здачі Звіту про торгівлю сумою доходу.

Невідомо також, яка сума одержаного авансу або доходу буде витрачена на витрати зi збуту Всі ці обставини необхідно враховувати при організації бухгалтерського обліку реалізації продукції на ринку. Деякі сільськогосподарські підприємства поряд з виробництвом і реалізацією сільськогосподарської продукції займаються роздрібною торгівлею товарами. Для обліку реалізації товарів застосовуються субрахунки 902 собівартість реалізованих товарів” i 702 “ Дохід вiд реалiзацiї товарів”. Витрати на збут товарів відображуються на рахунку 93 “Витрати на збут”.