Смекни!
smekni.com

Концепция государственной политики (стр. 4 из 4)

Коментуючи Указ Президента "Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності", заступник глави Адміністрації Президента України Павло Гайдуцький заявив, що його поява зумовлена, зокрема, незадовільним станом розвитку малого бізнесу в Україні. Хоча за останні три роки кількість підприємців зросла у середньому на 20% і сьогодні їх налічується 172 тисячі, зайнятість на малих підприємствах зменшилася на 17%, а прибуток на більшості підприємств знизився у 9 разів. Розвиток малого підприємництва гальмується і рядом організаційних питань. У середньому до 19 днів зросла кількість днів, які потрібні на одержання ліцензій. Зросла вартість одержання ліцензій і дозволів, витрати на реєстрацію. Указом передбачено переглянути тривалість реєстрації підприємств. Нині у більшості випадках вона становить 11 днів, а у Керчі та ряді інших місць - у середньому до 32 днів. Передбачено також спрощення процедури виходу з бізнесу, зменшення вартості ліцензій і кількості перевірок контролюючими органами. Вперше поставлено питання про франчайзинг - тобто надання права малим підприємствам виконувати замовлення по виробництву продукції, наданню послуг і реалізації товарів під маркою, або під іменем відомих великих чи середніх підприємств.
Указ включає проведення широкої інформаційно-агітаційної кампанії щодо розвитку малого підприємництва. Реалізація заходів, передбачених цим указом, має висвітлюватися усіма державними ЗМІ. До 1 січня 2001 р. передбачається "забезпечити систематичний аналіз, узагальнення та поширення світового та вітчизняного досвіду поліпшення якості продукції, підвищення конкурентоспроможності суб'єктів малого підприємництва"; Держкомпідприємництва наказано щоквартально аналізувати хід дерегуляції підприємницької діяльності, а Кабміну - щоквартально звітувати про хід його виконання.


Список використаної літератури

1. Постанова КМУ від 3 квітня 1996 р. N 404 Про Концепцію державної політикирозвитку малого підприємництва.

2. Указ Президента від 15 липня 2000 р. № 906/2000 "Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності.

3. Теорія і практика перебудови економіки: Матеріали наук.-практичної конф., 4-5 жовт. 2000 р. - Черкаси: ЧІТІ, 2000. - 124 с.

4. Избранные вопросы современного инновационного менеджмента для малых и средних предприятий /Под ред. Р.Мюллера, В.Соловьева /НАН Украины; Центр исследований научно-технического потенциала и истории науки. - К., Дрезден: Деміур, 2000. - 284 с.