Смекни!
smekni.com

Механизация (стр. 3 из 3)

Картопля, що поступає від комбайнів, може містити до 20% домішок, в тому числі до 15% грунтових грудок. Тому одночасно з сортуванням проводять доочистку бульб від домішок, відділяють грудки, камені і зіпсовані бульби. Післяочищення в дрібній фракції допускається не більше за 3% домішок, в інших фракціях не більше за 1%.

Для сортування і доочистки бульб застосовують роликові сортувалки, якими забезпечуються пересувні і стаціонарні сортувальні пункти. Некондиційні бульби, грудки і камені відділяють вручну на переборочних столах і на спеціальних автоматичних віддільниках.

Мал. 6. Роликова сортувалка(а, в) і автоматичний віддільник домішок(б):

I — бункер; 2, 6,9 и // — транспортери; 3 — диски; 4 — ролики; 5 — збірники; 7 — контейнери;

8 — приймач; Ю — гірка; 12 — механізм приводу; 13 — компресор; 14 — толкатель; 15 — генератор рентгенівських променів; 16 — канальна стрічка.

Роликова сортувалкаКСЭ-15Б розділяє бульби на фракції по розмірах. Поверхня сортувалки (мал. XIV. 5, а} складеназобрезинених фігурних роликів, що обертаються 4. Надільниці А ролики утворять осередки шириною (по ходу продукту) 45 мм, на дільниці Б — 55мм.

Для виділення домішок і бульб масою до 30 г перед фігурними роликами вміщений сепаратор, складений з п'яти дискових батарей. Диски 3 сепаратора, виготовлені зволокнита, змонтовані на валах. Вали з дисками і роликами розташовані паралельно і обертаються в одномунапрямі. Під роликами встановлені збірники 5 з транспортерами 6 для відведення бульб і домішок.

Бульби завантажують в бункер 7, з якого транспортером 2 подають на дискового сепаратора. Бульби перекочуються по дисках, а домішкипрокидаються в просвіти між ними. Далі бульби переміщуються, роликами 4 і, западаючи в осередки (на дільниці А — дрібні бульби, на дільниці 5 —середні), проходятьвниз. Великі бульби сходять по роликовій поверхні. Транспортерами 6 бульби завантажують в контейнери 7. Ролики можна розсовувати, збільшуючи або зменшуючи розмір прохідних осередків. Якщо у висхідному матеріалі міститься багато дрібних бульб, розсовують ролики А,коли переважають середні бульби, розсовують ролики Б.

Переборочні столи являють собою стрічкові транспортери, з обох сторін яких обладнані місця для робітників. Робітники оглядають потік бульб і відбирають вручну грудки, камені і зіпсовані бульби. Переборочні столи встановлюють на стаціонарних

картоплесортирувальних пунктах.

Пересувний картоплесортирувальний пункт КСП-15Б застосовують

для потокової доочистки картоплі від домішок, сортування бульб на три фракції і завантаження відсортованої картоплі в сховищі, мішки, кошики, -контейнери або транспортні засоби. Механізми пункту КСП-15Б можуть приводитися від двигуна внутрішнього згоряння потужністю 3,5 кВт, електродвигуна потужністю 2,8 кВт або вала відбору потужності трактора. Тому його можна встановлювати в полі і у сховищ.

Стаціонарний картоплесортирувальний пункт ЦСП-50 призначений для післяуборочної обробки картоплі в спеціалізованих господарствах. Пункт складений з двох приймальних бункерів ПБК-4 (місткістю 10 м3 кожний), двох високопродуктивних картоплесортировокКС-40, переборочних столів СПУ-15, бункерів-накопичувачів для великої і середньої фракцій і системи транспортерів для переміщення бульб і домішок. Обладнання пункту встановлюють під дахом, що гарантує його роботу незалежно від погодних умов. Пункт забезпечує прийом і доочистку бульб, прибраних комбайнами, від домішок, сортування бульб на три фракції, перегородку відсортованих середніх і великих бульб, подачу їх в бункер-накопичувач і завантаження транспортних засобів. Продуктивність пункту до 50 т/ч.

210. На якій передачі повинен рухатись трактор Т-25 при обприскуванні 8 рядків кукурудзи, якщо норма витрат ядохімікатів 80 кг/га, а щохвилинні витрати через 1 розпилювач 0,5 л/хв.?

Швидкість руху трактора Т-25 знайдемо по формулі:

v = g * 600 / Q * B, де

Q – норма витрати робочої рідини, B – ширина захвата машини, v – робоча швидкість руху агрегату, g - хвилинні витрати ядохіікатів.

При ширині між рядками 70 см:

v = 0,5х600/80х0,7х8=21 км/год.

При ширині між рядками 90 см:

v = 0,5х600/80х0,9х8=27 км/год.

211. Визначити хвилинні витрати ядохімікатів обприскувачем, що обробляє 8 рядків кукурудзи при нормі витрат робочої рідини 70 кг/га і швидкості трактора 6 км/год.

Хвилинні витрати ядохіікатів обприскувачем обчислюються за формулою:

g = Q * B * v / 600,

де: Q – норма витрати робочої рідини, B – ширина захвата машини, v – робоча швидкість руху агрегату.

При ширині між рядками кукурудзи 70 см, хвилинні витрати ядохімікатів будуть:

70х8х0,7х6/600=3,92,

а при ширині 90 см

70х8х0,9х6/600=5,04


Список використаної літератури:

1. Сельскохозяйственные машины. А.Н. Карпенко, А.А. Зеленев, В.М. Халанский. М.: Колос, 1979.

2. Гуревич А.М. и Сорокин Е.М. Тракторы и автомобили. М., «Колос», 1978.

3. Подсолнечник. – М.: Агропромиздат, 1990.

4. Довідник з експлуатації машинно-тракторного парку / В.Ю. Ільченко, П.І. Карасьов та ін. К.: Урожай, 1987.