Смекни!
smekni.com

Ацетиленові генератори (стр. 2 из 2)

Генератор ГВР-1,25М у верхній частині корпуса генератора вміщено відкритий бачок для води, з’єднаний трубкою з регулятором для подачі води в реторту. На генераторі змонтовано водяний затвор. Корпус та бачок заповнюють водою через горловину до контрольного крана. Після завантаження корзини карбідом кальцію її вставляють в реторту, яка закривається кришкою з гумовою прокладкою, щільно притискують до реторти гвинтом.

Обертаючи за стрілкою годинника гвинт регулятора , відкривають його клапан і вода з бачка надходить у реторту. Ацетилен, що утворюється, виходить у газовий простір генератора через патрубок, вварений у стінку реторти. Клапан регулятора зв’язаний з мембраною та пружиною. Якщо в корпусі генератора тиск незначний, то клапан і мембрана відтиснені пружиною вліво і вода може надходити в реторту. З підвищенням тиску в реторті та корпусі пружина стискується і закриває клапан, припиняючи надходження води в реторту.

Гвинт регулятора встановлений так, щоб подача води в реторту починалась при тиску 0,16-0,18 кГ/см², а припинялась при тиску понад 0,18 кГ/см².

У міру того, як карбід кальцію розкладається і виділяється ацетилен, тиск у реторті підвищується, а вода витісняється з відділення 1 у відділення 2 реторти. Внаслідок цього дальший розклад карбіду кальцію зменшується і зростання тиску знизиться, вода з відділення 1 знову надійде до відділення 2 і в реторті знову почнеться розклад карбіду кальцію. При тиску нижче 0,16 кГ/см² клапан регулятора відкривається і вода з бачка знову починає надходити у реторту. Таким чином, газоутворення в реторті регулюється автоматично, залежно від відбирання та тиску газу. На реторті є контрольний кран для перевірки заповнення її водою. Генератор має запобіжний клапан і манометр.

з метою запобігання замерзанню води в генераторі та водяному затворі під час роботи взимку генератор утеплюють ватним брезентовим чохлом. Генератор ГВР-3 сконструйований за такою самою схемою, як і генератор ГВР-1,25М, але має великі розміри і дві поперемінно працюючі реторти.

Для постачання ацетиленом стаціонарних зварювальних постів по трубопроводу, а також для вироблення розчиненого ацетилену застосовують стаціонарні ацетиленові генератори. Розроблений ВНДІавтогенмашем новий стаціонарний генератор АСК-1-63 працює за комбінованою системою « вода на карбід» - «витіснення».

Основні правила обслуговування ацетиленових генераторів. При обслуговуванні генератора треба завжди пам’ятати про те, що ацетилен є вибухонебезпечним газом, особливо у суміші з повітрям, а тим більш з киснем. Тому зварник, який обслуговує генератор, повинен добре знати правила техніки безпеки при роботі з карбідом кальцію, ацетиленом та обслуговуванні генератора даної системи.

Карбід кальцію зберігають у спеціальному відведеному для цього приміщені у сухих, щільно закритих залізних барабанах. Відкривати барабани треба тільки латунним зубилом із застосуванням молотка з латуні або алюмінію, що запобігає іскроутворенню під час розкриття барабанів. Відкривають барабани також пристроєм, що складається з ножа з довгим важелем-рукояткою, хомута з привареним до нього обручем і опорної планки, яка з’єднана з важелем і є опорною для нього під час прорізання кришки барабана. Різальна частина ножа (лезо) кріпиться до рукоятки болтами або приварюється. Хомут закріплюють на обичайці барабана за допомогою стяжного болта; цей хомут служить для напрямляння переміщення опорної планки з ножем. Розрізання кришки здійснюється натискування на рукоятку ножа. На рукоятку у місці стикання її з барабаном надівають гумову трубку, яка оберігає від з’явлення іскри при ударі важеля об кромку барабана. Перед розкупорюванням кришку барабана покривають шаром солідолу завтовшки 2-3 мм. З метою запобігання травми при випадковому розриві шва, під час розкупорювання треба стояти з боку, протилежного до поздовжнього шва барабана.

Карбід кальцію завантажують у генератор у кусках тільки того розміру і в такій кількості (за вагою), як це передбачено інструкцією по експлуатації генератора. Корзина нарядника, яку завантажують карбідом кальцію, повинна бути сухою. Перші порції ацетилену, які містять повітря, перед подаванням ацетилену до пальника випускають назовні через продувні крани. Витрата ацетилену з генератора не повинна перевищувати норми, встановленої технічним паспортом генератора.

У міру витрачання воду в генератор своєчасно добавляють до встановленої інструкцією кількості. Під час перерви в роботі генератора взимку не можна допускати замерзання в ньому води. Для цього треба генератор утеплювати, а в разі тривалих перерв воду слід з нього спускати. Воду з генератора спускають тільки після повного розкладу карбіду кальцію та зниження тиску в наряднику до атмосферного.

Не можна підходити з вогнем або запаленим пальником до працюючого генератора, до вивантаженого з генератора гашеного вапна або до барабана з карбідом кальцію, оскільки поблизу них завжди можливе виділення ацетилену у навколишнє середовище і утворення вибухової ацетиленоповітряної суміші.

Працюючи або заряджений карбідом кальцію генератор не можна залишати без нагляду та охорони. Ремонт та усування дефектів генератора, пов’язані з застосуванням відкритого, як генератор буде повністю звільнений від газу, карбіду кальцію, гашеного вапна і кілька разів промити водою.