Смекни!
smekni.com

Використання промислових технологій в м. Рівне (стр. 3 из 3)

В столярному цеху також є універсальний верстат, на якому можна здійснити всі вище згадані операції.

На деяких верстатах є витяжка, яка витягує стружку і несе її в бункер на вулицю. Після заповнення бункеру, через деякий час, приїжджає машина, яка забирає стружку і вивозить її на сміттязвалище.

Цех по обробці металу. Цей цех спеціалізується як по обробці чорних, так і кольорових металів. Там є зварювальний сектор, шліфуфальний верстат, на якому шліфуються метали. Також в цьому цеху знаходяться свердлильний, токарний верстат і фрезерна машина, яка надає металам потрібну форму.

“Рівне-Борошно”

Третього дня ми відвідали “Рівне-Борошно", яке було засноване 1919р. польським шляхтичем. “Рівне-Борошно” зпеціалізується на переробці зернових культур, їх зберіганні, обробці та фасуванні. Основне завдання підприємства це виготовлення високоякісного борошна. Борошномельне виробництво, завдання якого полягає у переробці зерна на харчове та фуражне борошно. Сировинною основою галузі є багатопланове зернове господарство, в зв'язку з чим розрізняють борошно пшеничне, житнє, ячне, вівсяне, кукурудзяне, гречане тощо. Виробляється борошно на спеціалізованих борошномельних заводах або у спеціальних цехах хлібокомбінатів. Залежно від способу переробки зерна розрізняють борошно разового (грубого), оббивного або сортового помелу. Сучасне борошномельне виробництво об'єднує кілька цехів. Першим цехом борошномельних підприємств є зерносховище, яке приймає привезене безпосередньо з ланів зерно, і здійснює сортування зерна за видами та якістю, забезпечуючи його роздільне зберігання у відповідних умовах температури та вологості. Із зерносховищ зерно потрапляє у зерноочисні цехи, де за допомогою трієрів, сепараторів, магнітних установок та іншого устаткування воно очищується від домішок, а на спеціальних лущильних машинах позбавляється від поверхневих покривів. Після цього проводиться кондиціювання зерна, при якому різні сорти зерна змішуються в одну помелену групу, забезпечується необхідний рівень вологості сировини (15,5%) тощо. Основні процеси борошномельного виробництва здійснюються у розмельному цеху, де відбувається подрібнення зерна на спеціальних вальцевих верстатах. При цьому зерно спочатку підлягає грубому подрібненню, а потім утворені крупки подрібнюються на тонке борошно. Одночасно у цьому цеху за допомогою спеціальних машин (механічних сит) здійснюється прозсіювання продуктів помелу та їх розділення на різні фракції. Заключним етапом борошномельного процесу виступають так звані вибійні операції (фасування борошна у мішки, їх зважування тощо).

Основні відходи борошномельного виробництва складають висівки, які використовуються як один з найцінніших видів кормів у тваринництві.

Отже, якість борошна залежить не тільки від якості й виду зерна, але й помелу та ступеня очищення борошна від подрібнених оболонок зерна (висівок). Саме тому одним з основних критеріїв при визначенні сорту борошна виступає так званий вихід борошна.

Пересічно на виготовлення 1 т борошна витрачається близько 1,25 т зерна). Разом з тим, не дивлячись на таку високу матеріалоємність галузі, борошномельне виробництво доцільно розміщувати саме у районах споживання, оскільки транспортабельність борошна значно менша, ніж у сировини.

З борошномельним виробництвом тісно пов'язуються галузі харчової промисловості, які безпосередньо виготовляють найважливіші продукти харчування - хлібопечення, макаронна та круп'яна промисловість.

“Рівне-Борошно” має свої заготівельні бази, де запасається сировиною, для подальшого її обробітку.

Відвідавши завод “Рівне-Борошно” ми залишилися задоволенні побаченим. Адже “Рівне-Борошно” пропонує нам не тільки високоякісну, а й гарантує її якісну доставку в усі торгові точки. Такому заводу, як “Рівне-Борошно” можна побажати тільки процвітання і успіхів у майбутньому та хороших спонсорів.

Висновки

Під час даної навчальної практики ми вивчали технології народного господарства на виробничо-господарських підприємствах, закріпили і поглибили теоретичні знання з питань сировинних ресурсів (матеріалів, енергії, води) і їх використання в промисловості. Також ми виконували всі завдання, які були передбачені програмою даної практики, дотримуючись при цьому правил техніки безпеки, попередньо ознайомившись з ними.

Об’єктами практики були підприємства м. Рівного, які дали можливість ознайомитись з технологіями різних промисловостей. Серед них такі як: Рівненський завод залізобетонних виробів і конструкцій, слюсарні та столярні майстерні НУВГП, очисні та водозабірні споруди “Рівне - Вода”.

На РЗЗВіК ми розглядали технологію виробництва залізобетонних виробів та конструкцій.

На слюсарних і столярних майстернях НУВГП ми спостерігали за технологіями обробки дерева (різання, обточування, шліфування, свердління, фрезервування), розглядали різні види верстатів, зокрема, торцовочний верстат, верстат фугування, шліфувально-фрезерний верстат тощо.

При відвідуванні очисних та водозабірних споруд “Рівне-Вода" ми частково ознайомилися з технологіями знезалізнення та хлорування води, яке відбувається методом спрощеної аерації.

На “Рівне-Борошно” ми побачили процес обробки зернових культур, з яких виробляють борошно, його очищення, сортування та пакування.

Весь процес проходження практики виявився досить цікавим і корисним для нас.

Список використаної літератури

1. Обезжелезиваниє природных и оборотных вод. - Г.И. Николадзе. - М.: строиздат. 1978.

2. Методичні вказівки №081-99.

3. Збожна О.М. Основи технології. Навчальний посібник. - Тернопіль. - 2002.

4. Кривенко П.В. Будівельні матеріали. Підручник для вузів: - К.: Вища школа, 1993.

5. Технология важнейших отраслей промышленности, - Учебник для економ. Спец.А.М. Гимбер и др. - М.: Высшая школа. 1985. - 496 ст.