Смекни!
smekni.com

Виробництво біопалива в Україні (стр. 2 из 2)

Прогнозоване в світі вичерпання основних викопних енергоносіїв (нафти та газу в найближчі 40-50 років) та екологічні чинники спонукають більшість розвинених країн шукати альтернативні нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії. Каталізатором цих пошуків стало нове підвищення світових цін на нафту за 2005-2006 роки. За матеріалами експертів, частка відновлюваних джерел енергії у загальносвітовому паливно-енергетичному балансі в 2050 році може досягти 50%, а за прогнозом Світової енергетичної Ради - до 80-90% на кінець поточного століття. Німеччина і Швеція до кінця цього сторіччя планують всі сто відсотків енергії отримувати за рахунок відновлюваних джерел. Серед відновлюваних джерел енергії більшого розвитку набувають енергоносії біологічного походження або біопалива: біодизель, біоетанол, біогаз. Установчими зборами засновників Головою Асоціації «Укрбіоенерго» обрано народного депутата Верховної Ради України 4 і 5 скликання Калетніка Григорія Миколайовича, Головою Ради Асоціації обрано директора Департаменту економіки Мінагрополітики Дробота Віталія Івановича. Обидва є фахівцями з питань економки, організації та прогнозування розвитку агропромислового комплексу, а також біоенергетичного виробництва. Виходячи із статутних завдань, Асоціація «Укрбіоенерго» опікується наступними питаннями: створення сприятливої законодавчої та нормативної бази для розвитку ринку біопалива; представлення та захист інтересів членів Асоціації в органах законодавчої та виконавчої влади, а також в бізнесі; залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій у новий сегмент національної економіки; сертифікація та стандартизація біопалива, підготовка нормативно-технічної документації; координація діяльності членів Асоціації на ринку біопалива; просування на внутрішній і зовнішній ринки готової продукції; наукове забезпечення сфери виробництва та використання біопалива; створення інтегрованих агропромислових об’єднань, у кожному з яких на взаємовигідних умовах сільгоспвиробники та їх індустріальні партнери будуть забезпечувати виробництво 10-20 тисяч тонн біопалива на рік. Асоціація «Укрбіоенерго» направила до Уряду в серпні 2006 року свої пропозиції стосовно вдосконалення законодавчих і нормативних актів в Україні та включення проблем виробництва та використання біопалива до Державних програм. Асоціація запропонувала включити до проекту Програми діяльності Уряду на 2006 — 2010 роки систему заходів, а саме:

1. Організаційні заходи

1.1. Доопрацювати Енергетичну стратегію України до 2030 року, посиливши в ній роль НВДЕ у відповідності до світових тенденцій.

1.2. Розробити та прийняти до кінця 2006 р. державні програми розвитку виробництва і використання біопалив.

1.3. При розробленні зазначених програм доцільно максимально використати для виробництва біопалив існуючі спиртозаводи, ветсанутильзаводи та інші підприємства, що залишились у державній власності, а також цукрові заводи.

1.4. З метою посилення координації та забезпечення системності в наукових дослідженнях і проектно-конструкторських розробках з питань НВДЕ розробити й забезпечити фінансуванням відповідну комплексну науково-технічну програму.

1.5. Запровадити торгівлю квотами за Кіотським протоколом через механізм спільного їх впровадження для отримання іноземних фінансових ресурсів з метою розвитку НВДЕ. Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 206 затверджено порядок розгляду, схвалення та реалізації проектів спільного впровадження.

2. Політична та законодавча підтримка

2.1. Визначити поставною Верховної Ради України прискорений розвиток НВДЕ найважливішим загальнодержавним пріоритетом в економіці України на найближчі 10 років.

2.2. Вважали б за доцільне використати досвід Данії щодо консолідації політичних сил для досягнення загальнонаціональних інтересів в енергетичній галузі.

2.3. Внести зміни до Закону України “Про альтернативні види рідкого та газового палива” щодо: а) обов’язковості застосування біопального для двигунів внутрішнього згорання (в першу чергу в м. Києві, інших містах з населенням понад 500 тис. громадян, а також у рекреаційних зонах); б) запровадження заходів державної фінансової підтримки виробникам біопалив, відповідної сировини, машин, приладів та обладнання, зокрема: — звільнення від ПДВ, акцизів; — надання безвідсоткових кредитів для виробників біопалива та інших НІДЕ, а не під 10% відповідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 18 травня 2006 р. № 695. Серед першочергових законодавчо-нормативних актів також прийняти закон щодо запровадження підвищених “зелених” тарифів за реалізацію електроенергії і тепла, вироблених з використанням НВДЕ, який схвалений Верховною Радою в першому читанні.

2.4. Законодавчо регламентувати режим використання генетично модифікованих організмів в Україні лише для енергетичних цілей (чи в окремому законі, чи внести доповнення до названого вище закону про альтернативні палива).

2.5. Законодавчо заборонити використання в якості біопального метил-трет-бутилового ефіру, як надзвичайно небезпечного забруднювача поверхневих і підземних вод із канцерогенним ефектом. За експертними оцінками потенційні можливості нашої країни дозволяють забезпечити до 2020 року виробництво за рік: біоетанолу — близько 4,5-5 млн. тонн, біодизелю — близько 6 млн. тонн, біогазу — близько 10 млрд. м куб., тепла із котелень на біомасі — близько 8 млн. тонн ум. палива. В умовах підвищення цін світового ринку на нафту до 70—80 дол. США за барель, а на природний газ — до 230—250 дол. за 1000 м3 всі види біопалива будуть конкурентноспроможними. При тому витрати на біоетанол і біодизель очікуються нижчими за відповідні еквіваленти традиційного бензину та дизельного пального на 10—15%; витрати на енергію, отриману з біогазу — на 20—25%, а отриману при спалюванні біомаси в спеціальних котлах — в 2—3 рази за аналогічну при використанні природного газу. Крім того, з огляду на актуальність проблеми Асоціація звернулася до Голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради України з клопотанням підтримати фінансування реформування державних підприємств Міністерства агрополітики України з метою розвитку виробництва та використання біоетанолу, біодизелю, біогазу та біопаливних добавок до світлих нафтопродуктів, а також проведення реконструкції ряду заводів концерну «Укрспирт» та законодавчого забезпечення нормативними та регламентними документами, передбачивши на цю мету у Законі України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» 35-25 млн. гривень.


Висновки

Отже, популяризацією біопалива в Україні займеться профільна асоціація "Укрбіоенерго". Презентація асоціації відбулася сьогодні. До складу "Укрбіоенерго" увійшли близько 30 виробників біоенергетичної сировини, технологічного устаткування, біопалива, а також учені.

На тлі різкого подорожчання нафти і газу і, відповідно, продуктів їх переробки перспектива перекладу підприємств країни на споживання альтернативного пального починає реалізовуватися. Гендиректор "Укрбіоенерго" Віталій Лазоркин відзначив, що до 2010 р. в Україні під вирощування біоенергетичної сировини повинне бути задіяне близько 2 млн. га (сьогодні площі в 10 разів менше). За його словами, Україна проголосила свій політичний вибір на користь вступу в ЄС, де в структурі енергоспоживання біопаливо до кінця 2010 р. повинне займати не менше 5,75%. Це означає, що Україна до цього часу повинна проводити і споживати не менше 520 тис. т таких енергоресурсів. У грудні минулого року Кабмін України схвалив концепцію Програми розвитку виробництва дизельного біопалива до 2010 р. Замовником програми визначено Міністерство агрополітики. У пропозиції до цієї держпрограми передбачено фінансування з держбюджету на 1 млрд грн, з інших джерел – понад 10 млрд грн. Основною сировиною для виробництва біопалива традиційно розглядається технічний рапс.


Список використаних джерел

1. Грабар І. Г., Титаренко В. Є. Система технологій і основи бізнес-планування. — Житомир: ЖІТІ, 2002. — 128 с.

2. Дудко П. Д., Крюк А. Г., Савченко Н. Ф., Чистяк В. Г., Шкурупий В. Г. Основы технологических систем. — Х.: Издательство ХГЭУ, 2002. — 247с.

3. Дусанюк Ж. П., Шевчук В. Я., Дусанюк С. В. Система технологій. — Вінниця: ВДТУ, 2002. — 98 с.

4. Збожна О. М. Основи технології. — Т.: Карт-бланш, 2006. — 486 с.

5. Інтегровані інформаційні технології та системи (ІІТС-2005): Матеріали наук.-практ. конф. мол. учених та аспірантів, 21-23 листопада 2005 р. — К.: НАУ, 2005. — 180 с.