Смекни!
smekni.com

Опалювальні вентиляційні агрегати (стр. 2 из 4)

Щільність ніпельного з'єднання забезпечується використанням ущільнюючих прокладок, різних при теплоносіях - воді і парі (картон, просочений оліфою, або пароніт). За монтажною висотою радіатори поділяють на високі - 1000 мм, середні - 500 мм і низькі - 300 мм. Найчастіше використовують середні радіатори. Глибина секції 140 і 90 мм.


Рис.1. Чавунний секційний радіатор МС-140:

а) - загальний вигляд; б) - монтажне положення

Виробництво чавунних радіаторів вимагає великої витрати металу, вони трудомісткі у виготовленні і монтажі. При цьому ускладнюється виготовлення панелей внаслідок влаштування в них ніші для установлення радіаторів. Крім цього виробництво радіаторів призводить до забруднення навколишнього середовища. Тому, незважаючи на такі важливі переваги радіаторів, як корозійна стійкість, налагодженість технології вироблення, простота зміни потужності приладу шляхом зміни кількості секцій та ін., їх виробництво в нашій Країні скорочується за рахунок випуску приладів зі сталі, алюмінію та ін.

Радіатори встановлюють в приміщеннях, що опалюються, під вікнами і біля зовнішніх стін. У зовнішній цегляній стіні можуть Передбачатись для установлення радіаторів ніші, що полегшує монтаж трубопроводів системи опалення, адже не потрібно гнути підвідні труби. За відсутності ніш монтаж трубопроводів ускладнюється (стіни з крупних блоків та панелей). При установленні радіаторів обов'язковим І дотримання відстаней від поверхні радіатора до підлоги, верха і поверхні ніші (не менше 2,5-6 см); до бокових стінок ніші відстань приймають не менше 20-30 см.

До чавунних опалювальних приладів відносять також ребристі труби, які приєднують до трубопроводів за допомогою фланців рібристі труби виготовляють довжиною 0,5; 0,75; 1; 1,5 і 2 м з круглими ребрами і поверхнею нагріву 1; 1,5; 2; 3 і 4 м2. Ребристість приладу збільшує поверхню тепловіддачі, але ускладнює очищення його від

пилу і знижує коефіцієнт теплопередачі. Ребристі труби влаштовують у виробничих приміщеннях, комунальних підприємствах та ін.

Сталеві опалювальні прилади - гладкі труби, радіатори, штамповані із листової сталі, калорифери і конвектори.

Гладкі труби відносяться до сталевих опалювальних приладів і встановлюються на промислових і деяких комунальних підприємствах. Влаштовують їх у вигляді змійовика або регістра.

Сталеві панельні радіатори (рис.2) виготовляють штамповані колончасті типу РСВ1 і штамповані змійовикові типу РСГ2 однорядні і дворядні. Однорядний сталевий штампований радіатор типу РСВ1 складається з двохштампованих сталевих листів товщиною 1,4-1,5 мм, з'єднаних поміж собою контактним зварюванням з утворенням ряду паралельних вертикальних каналів, об'єднаних зверху і знизу горизонтальними колекторами.

Панель сталевого радіатора типу РСГ2, як і радіатора РСВ1 складається з двох штампованих сталевих листів товщиною 1,4-1,5 мм, з'єднаних поміж собою контактним зварюванням з утворенням ряду горизонтальних каналів для проходження теплоносія.

Сталеві радіатори типу РСВ1 і РСГ2 порівняно з литими чавунними мають приблизно вдвічі меншу масу, на 25-30% дешевші, на транспортування і монтаж потрібні менші затрати. Завдяки малій будівельній глибині їх зручно влаштовувати відкрито під вікнами і біля стіни. Область застосування сталевих радіаторів-панелей обмежена системами опалення, що використовують підготовлену теплофікаційну воду, яка має незначну корозійну дію.

Для запобігання корозії сталеві радіатори (фірми FINIMETAL) покривають спеціальним антикорозійним фосфатним ґрунтом з нанесенням пиловідштовхуючої емалі з високим лиском або сталеві радіатори (фірми KORADO - рис.3) покривають фосфатом заліза, потім катафорезним лаком і нарешті білим епоксиполіефірним лаком для корозійної і механічної стійкості.

Для запобігання корозії сталеві радіатори (фірми FINIMETAL) покривають спеціальним антикорозійним фосфатним ґрунтом з нанесенням пиловідштовхуючої емалі з високим лиском або сталеві радіатори (фірми KORADO - рис.3) покривають фосфатом заліза, потім катафорезним лаком і нарешті білим епоксиполіефірним лаком для корозійної і механічної стійкості.

Інший вид сталевих опалювальних приладів для систем водяного і парового опалення, який використовується в цивільних і промислових будинках, - конвектори. Виготовляють їх із сталевих труб з насадженими на них пластинами з листової сталі.

До нових опалювальних приладів можна віднести алюмінієві, біметалеві: сталево-алюмінієві, мідно-алюмінієві. Наприклад, алюмінієві радіатори (італійської фірми TITAN) збираються з вертикальних секцій, кожна з яких представляє собою литий виріб, який має верхній і нижній колектори, а також вертикальний канал для їх з'єднання. Алюмінієві радіатори мають високу тепловіддачу і вдвічі швидше, ніж чавунні, нагрівають приміщення.


Рис.2. Сталевий панельний радіатор з каналами:

а - вертикальними; б – горизонтальними

Рис.3. Сталеві панельні радіатори фірми KORADO


Недоліком їх є "боязнь" ударів.

Рис.4. Мідно-алюмінієвий водяний радіатор "REGULUS-system"

Більш міцними є біметалеві радіатори Рис.4. Мідно-алюмінієвий водяний (Globalstyleта ін.). За радіатор "REGULUS-system" зовнішнім виглядом і конструкцією вони нагадують алюмінієві, проте відрізняються тим, що верхній і нижній колектори виконані з 3-міліметрової сталі, що дозволяє експлуатувати їх при вищих тисках в системі. Цікаво, що в Україні такі радіатори теж виготовляються. Зокрема, фірма ПК "Прес" на базі заводу "Більшовик" випускає біметалеві стальні радіатори з різними габаритами секцій і колірним виконанням. Радіатори витримують тиск до 18 атм (порівняти з алюмінієвими фірми TITAN, що розраховані на 9 атм), що дозволяє використовувати їх в будинках від 16 поверхів і вище. Радіатори виконані з алюмінію і всередині армовані сталевою трубою.

Мідно-алюмінієві водяні радіатори "REGULUS-system" (рис.4), які влаштовані з горизонтальних мідних трубок і вертикальних алюмінієвих пластин, щільно насаджених на ці трубки. Передня і задня панелі, а також верхня декоративна кришка радіатора виготовлені з алюмінію і надають радіатору стильного вигляду, завдяки чому радіатор є декоративною прикрасою приміщення. Радіатори устатковані повітровипускним ручним краном (краном Маєвського). До переваг таких радіаторів відносяться такі: мідь і алюміній не іржавіють, тому радіатори можна встановлювати в приміщеннях з підвищеною вологістю (басейн, кухня, ванна кімната); об'єм води в радіаторі, набагато менший, ніж у панельних радіаторах. Самий великий радіатор довжиною 2 м і тепловою потужністю понад 4 кВт вміщує всього 1,5 л теплоносія. Це призводить до найменшої теплової інерції даних радіаторів, радіатори моментально нагріваються і швидко охолоджуються, не перегріваючи повітря без необхідності. Передача тепла від радіатора здійснюється шляхом конвекції, активно перемішується повітря приміщення, забезпечуючи рівномірність температури. Важливе значення має невелика маса радіатора. Згаданий вище радіатор має масу близько 16 кг, що полегшує транспортування, монтажні роботи, дозволяє встановлювати їх навіть на тонких гіпсокартонних перегородках.

Рис.5. Радіаторні терморегулятори

В сучасних системах опалення для автоматичного підтримування температури повітря в приміщенні застосовують терморегулятори, які установлюються на вході в радіатор системи опалення. Ці пристрої дозволяють економити до 20% теплової енергії і забезпечують підтримування постійної температури приміщення з точністю до 1 °С. Наприклад, радіаторні терморегулятори фірми Danfoss (рис.5) використовуються для будь-яких систем водяного опалення будинків, обладнані вмонтованим датчиком, захистом від морозу, з діапазоном температури 6-26 °С, пристроєм для обмеження та фіксації настройки температури. Конструкція терморегулятора показана на Рис.6. Чутливий елемент представляє собою термобалон, заповнений рідиною з високим коефіцієнтом об'ємного розширення. Під дією температури повітря відбувається стискання або розширення сильфону термобалона, який діє на шток, закриваючи або відкриваючи клапан.

Може використовуватись для ряду цивільних будівель: гімнастичних зал, басейнів, критих стадіонів, ресторанів, кафе, залізничних вокзалів, торгівельних центрів, пішохідних переходів тощо. Можна застосовувати також парові системи в побутових приміщеннях промислових будівель і в самих промислових будівлях. Парове опалення може використовуватись в якості чергового опалення приміщень.

Рис.6. Конструкція терморегулятора:1 - кришка з маркою настройки; 2 - термобалон рідинний; 3 - запобіжник; 4 - умовна шкала настройки; 5 - сальник; 6 - клапанний вузол; 7 - приєднання різьбове.

Рис. 7. Схема замкнутої системи парового опалення низького тиску: 1 - головний стояк; 2 - магістральні паропроводи; З - парові стояки; 4 - підведення до приладів; 5 - опалювальні прилади; б - відведення від приладів; 7 - магістральний конденсатопровід: 8 - вентилі: 9 - трійники з корком