Смекни!
smekni.com

Опис принципу роботи схем цифрового годинника (стр. 4 из 5)

Готова платня труїться хімічним методом в розчині хлорного залізагустиною 1,3 г/см3 (150 грам хлорного заліза FeCl3 (порошок) розчиняютьв 200 миллилитрах води). Готовий розчин виливають в плоску скляну емальовану або пластмасову ванну, і занурюють в ньогозаготівку друкарської платні. Час труїть залежить від температури розчинуі інтенсивності обміну його у поверхні фольги. Для прискорення процесу труїть можна труїти друкарську платню у вертикальному положенні. При цьому продукти реакції осідатимуть на дно кювети і не перешкоджатимуть процесу труїть. Але можна труїти платню і в горизонтальномуположенні при цьому необхідно періодично похитувати ванну. При температурі розчину 20-25C процес труїть закінчується приблизно через годину, а в підігрітому до температури 40-50C розчині потрібенблизько 25-30 хвилин.

Свердлення отворів під висновки мікросхем проводиться свердлами діаметром 0,5-1 міліметр. Товщі свердла застосовувати не можна, оскільки при цьому контактні майданчики виходять тонкими і легко відклеюватимуться при нагріві. Діаметр отворів в друкарській платні повинен бути трохи більше що вставляється в нього висновку, що забезпечить вільну установку елемента. Різниця повинна бути не менше 0,2-0,3 міліметри.

Протравлену платню ретельно промивають поперемінно холодною і гарячою водою, а потім ватою, змоченою в ацетоні, видаляють залишки фарби. Після чого платню необхідне облудить. При лудінні недопустимий перегрів платні.

Збірка цифрових пристроїв вимагає особливої уваги, треба прагнути робити якомога менше помилок, оскільки їх пошук і усунення займають набагато більше часу, ніж збірка пристрою в цілому.

Після виготовлення друкарської платні приступають до установки даної платні в корпус.

4.3 Виготовлення корпусу

Корпус для цифрового годинника виготовлений з органічного скла. На передній панелі годинника знаходиться блок семисегментного індикатора і кнопкові перемикачі для управління годинником.

Друкарська платня повинна встановлюватися в корпус приладу так, щоб забезпечувалося їх стійке положення в ньому. Не можна допускатитого, щоб платня «бовталася» усередині корпусу.


5. Техніко-економічнеобгрунтовування

В собівартості продукції знаходить віддзеркалення рівень технічної оснащеності підприємства, рівень організації виробництва і праці, раціональніметоди управління виробництвом, якість продукції і так далі. Зниження собівартості є найважливішою умовою зростання прибутку. Собівартістьє ціноутворюючим чинником.

В собівартість продукції (робіт, послуг) підприємства включаються витрати, пов'язані з використовуванням в процесі виробництва природних ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних засобів, трудових ресурсів і інших витрат на її відтворювання і реалізацію.

Собівартість включає:

1) Витрати на матеріали

2) Витрати на заробітну платню

3) Решта витрат

Таблиця 5.1

Розрахунок матеріальних витрат на виріб

Разом матеріальні витрати на виріб складають 673,1

Витрати на заробітну платню

Тарифний коефіцієнт відповідногорозряду рівний

2 розряд – 1,31

З розряд -1,65

4 розряд -1,85

5 розряд – 2,09

6 розряд – 2,38

Ст2=36,08? 1,31=47,27 руб./час

Ст4=36,08? 1,85=66,75 руб./час.

Розраховуються відрядні розцінки по кожній операції:

Р1 = 47,27? 1,2= 57 крб.

Р2 = 47,27? 0,9= 42,5 крб.

Р3 = 47,27? 0,9= 42,5 крб.

Р4 = 47,27? 1,2 = 56,7 крб.

Р5 = 47,27? 1,2 = 56,7 крб.

Р6 = 66,75? 1,2 = 80,1руб.

Р7 = 47,27? 1 = 47,3 крб.

Р8 = 47,27? 1,2 = 56,72 крб.

Р9 = 47,27? 1,152 = 54,46 крб.

Потім визначається розцінка на виріб:

Різд.= 492,3/26,05= 18,9 крб.

Розрахунок ціни одиниці виробу проводиться на підставі рентабельностівиробу, знаючи собівартістьможна розрахувати ціну одиниці виробу.

Ц=491,5? (1+35/100) + 147,6= 811,1 крб.

Калькуляція собівартості виробу. Таб. №5.1

Статті витрат Умовне позначення Сума, крб.
1 Матеріальні витрати СМ 403,6
2 Витрати на оплату праці виробничихробітників ЗОТпр.р. 4,64
3 Відрахування на соціальні потреби ОСНпр.р. 1,69
4 Витрати за змістом і експлуатації устаткування РСЕО 1,13
5 Загальновиробничі витрати ОПР 0,76
6 Загальногосподарські витрати ОХРИ 0,58
Разом виробнича вартість 271,36
7 Комерційні витрати КР
Разом повна собівартість виробу 361,36
У тому числі Змінні витрати Пер.і 358,23
Постійні витрати Пос.і 3,27

Розрахунок собівартості цифрового годинника підтверджує те, що витрати на виробництво годинника не високі і дозволити придбати собі їх може практично кожний.


6. Охорона праці

Радіомонтажник, виконуючи ті або інші роботи, повинен пам'ятати основніправила техніки безпеки. Знання цих правил дозволяє так організуватисвою працю, щоб виключити або зробити мінімальною діюнесприятливих чинників відносно себе і оточуючих. Перш за все потрібно дотримуватися особливої обережності при роботі за верстатом, при роботі з паяльником, з горючими і легкозаймистими рідинами і токсичнимиречовинами.

6.1 Основні вимоги по техніці безпеки при роботі на верстатах

При виробництві радіоелектронної апаратури широко використовуються ізоляційні матеріали (гетинакс, текстоліт і стеклотекстолит), в процесі механічної обробці яких утворюється багато пилу і виділяються газоподібні продукти розкладання матеріалу. Тому верстати обов'язково повинні бути обладнаний місцевою витяжною вентиляцією. Повністю усунути шкідливу дію шаруватих ізоляційних матеріалів при механічній обробці можна тільки шляхом її автоматизації.

Робота з ножицями важелів

Перед роботою ножиці важелів перевіряють, чи змазані частини, що труть, чи плавно ходить важіль, чи відсутній зазор між ріжучими кромками.

При різанні необхідно:

– стежити за положенням пальців лівої руки, підтримуючи лист знизу;

– не здувати тирсу і не видаляти їх руками щоб уникнути засмічення очей або поранення рук;

– не захаращувати робоче місце непотрібними інструментами і деталями.

Робота на свердлувальному верстаті

Перед початком робіт на свердлувальному верстаті необхідно перевірити його заземлення і роботу на холостому ходу. Установку свердла необхідно проводити після повної зупинки верстата. Забороняється торкатися до свердла, патрона і шпінделя до зупинки верстата. Видаляти стружку слід тільки після припинення обертання свердла, але не руками, а щіткою. Працювати на верстаті слід в спецодягу (халат) і захисних окулярах. Забороняється працювати в рукавицях або із забинтованими пальцями без гумових напальчников. Після закінчення роботи необхідно вимкнути верстат і очистити його щіткою від пилу і відходів.

6.2 Основні вимоги по техніці безпеки при хімічній обробці металів

При хімічній обробці металів (труїть) використовують ряд травителей: хлорне залізо, персульфат амонія, хлорна мідь, хромовий ангідрид з сірчаною кислотою і інші токсичні речовини. Так в процесі того, що труїть друкарської платні для цифрового годинника використовувалося хлорне залізо. Роботу з травителями слід проводити в спецодягу (халат, бавовняні і гумові рукавички) і захисних окулярах.

Занурювати в розчин і виймати з розчину виріб слідує за допомогою спеціальних пристосувань або інструменту (наприклад, пінцета), але не руками. При хімічних опіках шкіри уражене місце потрібне промити сильним струменем проточної води і остаточно нейтрализировать.

Процес труїть повинен проводиться в приміщеннях з місцевою витяжною вентиляцією, оскільки травители є токсичними речовинами.

6.3 Основні вимоги по техніці безпеки при проведенні електромонтажних робіт

Перед початком роботи необхідно перевірити справність інструментів і пристосувань, надійність заземлення паяльника. Стрижень паяльника не повинен гойдатися, ручка його не повинна мати тріщин, а шнур не повинен мати порушення ізоляції. Крім того, паяльник слід тримати на металевій або теплостійкій підставці або в спеціально обладнаному для нього місці. При роботі з паяльником необхідно дотримуватися обережності, щоб уникнути опіків.

При монтажі електричних схем забороняється:

– проверять на дотик наявність напруги і нагрів токоведущих частин схеми;

– применять для з'єднання дроту з пошкодженою ізоляцією;

– производить паяння і установку деталей в устаткуванні, що знаходиться під напругою;

– измерять напруги і струми переносними приладами з неізольованими дротами і щупами.

Під час електромонтажних робіт використовуються припої і флюси. У зв'язку з тим, що до складу припоїв входить свинець, необхідне використовування захисних заходів для запобігання отруєння організму, зухвалої зміни в нервовій системі, крові і судинах людини. Флюси, вживані при паянні (каніфольний – спиртний, хлористий цинк), також є токсичними. Так, каніфоль викликає роздратування шкіри і появу висипу, а хлористий цинк – опік шкіри і слизистої оболонки. Для запобігання шкідливої дії всі припої і флюси повинні зберігається в спеціальній щільно закритій тарі. Робоче місце паяння повинне оборудоваться місцевою витяжною вентиляцією, що забезпечує концентрацію свинцю в робочій зоні не більше гранично допустимою (0,01мг/м3).