Смекни!
smekni.com

Аналіз політики із залучення позикових ресурсів та оцінки їх ефективності СНВТОВ Васильківське (стр. 3 из 9)

Процедура надання коштів, як правило, спрощена і достатньо стандартизована. При розгляді питання про кредитування, розглядається більш ретельно ефективність наданого бізнес-плану, актуальність його реалізації, можливість підприємства здійснювати погашення відсотків і частини кредиту без зниження об’єму оборотних коштів.

Основним забезпеченням в таких проектах зазвичай є доход проекту, його права і активи. Як правило, таке фінансування носить середньостроковий і довгостроковий характер [12, c. 182].

Інвестиційне кредитування – окремий випадок проектного фінансування, за якого проект, що фінансується, реалізується в рамках діючого підприємства і служить для збільшення об’ємів, модернізації, підвищення ефективності існуючого виробництва. Використовується для часткового відновлення виробничих потужностей підприємства (не більше 35%). Структура кредитування – амортизований кредит. Інвестиційне кредитування виділене в окремий розділ за двома основними причинами. Рекомендується комбінувати кредитування з непрямим кредитуванням – гарантії. Дана рекомендація пов’язана в першу чергу з тим, що основна задача – не купівля устаткування, а збільшення виробничих потужностей. Контракт на постачання устаткування має включати в себе установку, тестовий період експлуатації до проведення остаточних розрахунків, саме в цей період зобов’язання покупця заплатити покриває гарантія [12, c. 193].

Існує ряд програм у країнах Західної Європи, які спрямовані на стимуляцію експорту устаткування, і мають переваги перед звичайним кредитуванням в Україні по термінах (до 10 років) і відсотковій ставці (10% річних можливо). Надається, як правило, під заставу майна, що придбавається. У випадку негативного фінансового стану – можлива вимога банку про додаткову заставу.

Факторинг – це фінансовий інструмент, що надає можливість поповнення оборотних коштів підприємства за рахунок фінансування відвантажених, але не оплачених товарів. Розмір товарного кредиту безпосередньо залежить від оборотності дебіторської заборгованості (середньозваженого терміну реалізації) і складає по різних групах товарів 15 – 45 днів. При розрахунку розміру товарного кредиту за основу приймається місячний обсяг реалізації.

При наданні послуги факторингу відвантаження на умовах товарного кредиту фактично змінюється на відвантаження по передоплаті, що відповідно знижує вартість товару на 1,5 – 3%.

Для факторингового обслуговування можна рекомендувати в першу чергу довгострокові контракти, по яким здійснюються постійні відвантаження офіційним регіональним дилерам, які позиціонують на ринку на довгостроковій основі.

Підприємство - виробник/імпортер, як правило, має понад 30 постійних платоспроможних дилерів.

Існують факторинг з регресом (регрес – право банку, у випадку нездійснення дилером своєчасних розрахунків із банком, виставити вимогу в розмірі регресу (фіксований відсоток від простроченої заборгованості) на виробника) і без регресу. На практиці розмір регресу складає 50 – 30%.

Пропонуються до розгляду наступні умови факторингу:

Банк фінансує 50 – 90% дебіторської заборгованості виробника в розрізі кожного дилера. Спочатку банк за базовий об’єм розглядає вже прийняту виробником суму товарного кредиту. При встановленні ліміту на кожного дилера враховуються:

- періодичність відвантаження;

- своєчасність оплати;

- місячний обсяг реалізації;

- середньозважений термін оборотності активів.

За базовий приймається дисконт на рівні 16% річних, що дешевше кредитних ресурсів.

Максимальний термін погашення дебіторської заборгованості по разовому постачанню – 1 міс.

Розмір регресу на виробника – 30 – 50% від суми простроченої заборгованості. Розрахунки з виробником проводяться за допомогою перерахувань на банківський рахунок факторингу, після чого банк розподіляє виторг, що надійшов, частково на погашення заборгованості по факторингу, частково виробнику. Під заставу оформляється 100% продукції, що відвантажується [14, c.92].

Отже, існує багато варіантів політики залучення позикових коштів. Основною метою її аналізу є забезпечення найбільш ефективних шляхів реалізації інвестиційної-інноваційної стратегії підприємства на окремих етапах його розвитку. Виходячи з цього, серед розглянутих завдань цієї політики пріоритетною є не максимізація доходу (прибутку) від інвестиційної діяльності, а забезпечення високих темпів економічного розвитку підприємства при достатній його фінансовій стійкості. Політика залучення позикових коштів являє собою сукупність практичних дій юридичних осіб, держави та громадян щодо реалізації інвестицій у розвиток технічної бази виробництва.


2. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДЖУВАНОГО ГОСПОДАРСТВА СНВТОВ “ВАСИЛЬКІВСЬКЕ”

2.1. Організаційно-правовий статус

СНВТОВ «Васильківське» є юридичною особою. Господарство створене згідно Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки” на основі оренди земельних і майнових паїв жителів бригадного села Васильківці для проведення виробничого навчання та виробничої практики учнів Погребищенського ВПУ – 42 та підготовки спеціалістів на власній навчально-виробничій базі. СНВТОВ “Васильківське” являється правонаступником КСП в межах орендованих ним паїв.

Земля господарства знаходиться за 16 км від районного центру, відстань до обласного центру м. Вінниця – 86 км. СНВТОВ “Васильківське” є сільськогосподарським виробником, за яким закріплені 800 га ріллі. Господарство спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур.

Повна назва підприємства: Сільськогосподарське навчально-виробниче Товариство з обмеженою відповідальністю “Васильківське”.

Скорочена назва: СНВТОВ “Васильківське”.

Юридична адреса: с. Васильківці, Вінницька область, Погребищенський район, Україна, 22250.

Місцезнаходження (КОАТУУ): 0523486402.

Ідентифікаційний код: 30088278.

Організаційно-правова форма господарювання (КОПФГ): 240 – Товариство з обмеженою відповідальністю.

Форма власності (КФВ): 20 – колективна.

Форма фінансування: 2 – госпрозрахунок.

Керівник: директор Огородник Сергій Васильович.

Цілі діяльності СНВТОВ “Васильківське” визначені в його Статуті:

підготовка кваліфікованих спеціалістів;

отримання прибутку від господарської діяльності.

Предмет діяльності СНВТОВ “Васильківське”:

· проведення виробничого навчання учнів Погребищенського ВПУ – 42;

· організація виробничої практики учнів Погребищенського ВПУ – 42 та інших навчальних закладів (за угодами);

· підготовка спеціалістів безпосередньо на своїй базі;

· виробництво сільськогосподарської продукції;

· переробка і реалізація виробленої господарством продукції;

· надання всіх послуг та виконання всіх видів діяльності, безпосередньо пов’язаних з вищенаведеним переліком предмету діяльності СНВТОВ “Васильківське” та проведення іншої господарської, комерційної та фінансової діяльності, що не заборонена чинним законодавством України.

СНВТОВ “Васильківське” має печатку із своєю назвою, форма якої затверджується зборами учасників, самостійний баланс, рахунки в установах банків, знаки для товарів та послуг, бланки, штампи та інші необхідні для здійснення своєї діяльності реквізити.

В якості юридичної особи СНВТОВ “Васильківське” має майно, відокремлене від майна учасників товариства, та будь-якої третьої особи, має право від свого імені набувати майнових та немайнових прав і нести обов’язки.

Підприємство не несе відповідальність по зобов’язаннях учасників СНВТОВ “Васильківське”. Учасники товариства несуть відповідальність по зобов’язаннях СНВТОВ “Васильківське” в межах своїх вкладів. Учасник СНВТОВ “Васильківське”, що не повністю зробив свій внесок до статутного фонду, несе відповідальність за зобов’язаннями підприємства також в межах не внесеної частини свого вкладу.

У СНВТОВ “Васильківське” станом на 1 січня 2007 р. постійно працює 10 осіб, які здійснюють всі поточні роботи господарства. На період напружених сільськогосподарських робіт залучається ще 40 сезонних працівників.

Кліматичні умови району, де товариство здійснює свою господарську діяльність, помірно-континентальні. Середня температура за рік дорівнює 15о С; найхолодніший місяць – січень, найтепліший – липень; сума річних опадів становить 540 – 640 мм.

При вирощуванні сільськогосподарських культур господарство використовує традиційні технології.

Класифікація видів господарської діяльності товариства за кодами галузей народного господарства та видами економічної діяльності наведена в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Види діяльності СНВТОВ “Васильківське”, 2005 – 2007 роки

Назва виду діяльності

за ЗКГНГ
21110 Вирощування зернових культур
21210 М’ясне та молочне скотарство
51121 Автомобільне господарство
18211 М’ясна промисловість (крім клеєжелатинової)
22300 Сільськогосподарські послуги (крім ветеринарних)
71250 Роздрібна торгівля недержавних організацій, крім споживчої кооперації
за КВЕД
01.30.0 Вирощування культур у поєднанні з тваринництвом (змішане сільське господарство)
60.24.1 Діяльність автомобільного вантажного транспорту
15.11.0 Виробництво м’яса і субпродуктів
01.41.0 Надання послуг у рослинництві
52.62.2 Роздрібна торгівля на ринках
52.11.0 Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом

Коди та види діяльності за КВЕД протягом перехідного періоду з ЗКГНГ на КВЕД мають довідковий характер і не є підставою для юридичних чи економічних змін умов господарювання підприємства.