Смекни!
smekni.com

Режим роботи та захист трансформаторів (стр. 7 из 9)

до 2-х ступенів захисту мінімальної напруги;

діапазон уставок по напрузі від 10 до 250 В;

діапазон уставок за часом спрацьовування від 0 до 160 з;

контроль справності ланцюгів напруги.

Ачр/чапв:

до 4-х ступенів;

уставки по частоті від 40 до 70 Гц;

уставки за часом від 0 до 160 з;

уставки за швидкістю зміни частоти ±0,2 до ±10 Гц/с.

АПВ:

до 4-х циклів АПВ;

витримки часу від 0 до 160 з;

підрахунок кількості спроб.

АВР:

час спрацьовування 0,15 з;

контроль напруги.

УРОВ:

контроль по струму (від 0,03 In);

контроль положення вимикача;

дія на вимикач або вхідні ланцюги пристрою захисту.

Реалізація в БЕМП вільно програмованої логіки, призначення дискретних входів і вихідних реле блоків, а також застосування цифрової фільтрації аналогових сигналів дозволяє модифікувати типові функціональні схеми і розробляти нові без зміни апаратній частині, окрім уточнення необхідної кількості вимірювальних входів струму і напруги, дискретних вхідних сигналів і вихідних реле.

Реєстрація аварійних процесів

У БЕМП передбачено два види реєстрації параметрів аварійних режимів роботи приєднання, що захищається:

1. Реєстратор параметрів аварійних подій фіксує вимірювані величини, необхідні для подальшого аналізу виникнення пошкодження і правильності роботи защит і автоматики:

дату/час пуску, спрацьовування защит і відключення пошкодження (повернення защит);

мінімальні і максимальні значення токов/напряжений/частоты протягом аварійного процесу.

2. Автоматичне осциллографирование аварійних процесів (з пуском від функцій защит і автоматики) приєднання, що захищається, проводиться із записом передаварійного режиму (до 0,5 з). Запис декількох осцилограм підряд проводиться без "мертвих зон". Осцилограми, лічені по послідовному каналу, зберігаються у форматі COMTRADE.

Табл. 3.2

Параметри аварійного осцилографа

Кількість аналогових сигналів від 1 до 16
Кількість дискретних сигналів від 1 до 256
Частота вибірки осцилографа до 800 Гц
Тривалість запису до 8 з
Кількість осцилограм до 16

Табл. 3.3

Діапазони вимірювання і обліку електричних параметрів

Фазні струми хIn При In=1А При In=5А
від 0,1 до 40 А від 0,1 до 40 А від 0,5 до 200 А
Струм 3I0 від 0,1 до 40 А (від 0,25 до 100 А первинного струму)
Лінійна або фазна напруга хUn 100 В 110 В
від 0,03 до 3 від 3 до 300 В від 3,3 до 330 В
Частота від 40 до 70 Гц
Актівная/реактівная потужність (вторинні величини) від 0,001 до 32,7 кВт/кВАР
Технічний облік споживаної електроенергії (вторинні величини) від 1 до 65000 кВт ч/кВАР ч

Управління вимикачем

Реалізована логіка місцевого і дистанційного управління вимикачем з виконанням наступних функцій:

контроль справності ланцюгів управління;

контроль положення вимикача;

блокування багатократних включень вимикача.

Допустимий імпульсний струм, протекаемый через контакти вихідних реле БЕМП (30 А протягом 4 з), дозволяє управляти вакуумним вимикачем безпосередньо від самого блоку.

У БЕМП автоматично реєструються параметри, необхідні для розрахунку ресурсу вимикача:

Табл. 3.4

лічильник циклів відключення/включення до 65535
сумарний струм відключень/включень, кА до 100 000
тривалість останньої комутації, з до 1,00

Послідовний канал зв'язку з АСУ ТП і ПК

БЕМП має два незалежні порти послідовного зв'язку з АСУ ТП (на задній панелі) і персональним комп'ютером (на лицьовій панелі), здійснюючий прийом і передачу даних. Механізм унікальних ідентифікаторів подій і осцилограм, реалізований в БЕМП, істотно полегшує ведення баз даних в АСУ ТП і дозволяє виключити помилки при аналізі.

Наявність окремого модуля зв'язку з АСУ ТП дозволяє реалізовувати протоколи: Modbus, МЕК 60870-5, МЕК 61850. Реалізований вибір оптимальної швидкості передачі до 38400 бит/с по каналу RS485 (для АСОВІ ТП) і RS232C (для ПК).

Для настройки і обслуговування блоку або групи мікропроцесорних блоків серії БЕМП, об'єднаних в локальну мережу, розроблено фірмове програмне забезпечення, яке дозволяє:

дистанційно управляти вимикачем;

прочитувати поточні зміряні значення електричних параметрів приєднання;

прочитувати і працювати з журналом подій (просмотр/поиск/фильтрация);

визначати стан дискретних входів і вихідних реле блоків;

прочитувати параметри аварійних подій;

прочитувати осцилограми нормальних і аварійних режимів;

считывать/изменять уставки і перемикати групи уставокзащит і автоматики.

Конструктивні особливості

БЕМП виконаний у вигляді 19" касети EuropacProодно- або дворядного виконання залежно від кількості дискретних вхідних сигналів і вихідних реле, що забезпечує високу ремонтопридатність блоку шляхом заміни несправної плати (групи дискретних входів або вихідних реле, джерела вторинного електроживлення і так далі).

На лицьовій панелі розташований вбудований пульт, який складається з 2-х рядкового вакуумного люмінесцентного індикатора, 6 кнопок управління і 16 світлодіодів сигналізації. БЕМП має заднє приєднання провідників під гвинт, для приєднання струмових ланцюгів використовується самозакорачивающийся роз'їм. Також є переднє приєднання провідників з використанням виносного пульта

3.2 Призначення та основнітипизахистутрансформаторів

Трансформаторі конструктивно дуженадійнізавдякивідсутності в них рухомихабообертовихчастин. Незважаючи на це, у процесіексплуатаціїможливі й практично маютьмісце їх пошкодження та порушеннянормальнихрежимівроботи. Тому трансформатори повинні мати відповідний релейний захист.

У обмотках трансформаторів можуть виникати замикання між фазами, однієї або двох фаз на землю, між витками однієї фази і замикання між обмотками найвищої та найнижчої напруги. На введеннях трансформаторів, на шинах та в кабелях такожможутьвиникатикороткізамиканняміж фазами і на землю.

Крім указаних пошкоджень, в умовах експлуатації можуть траплятися порушення нормальних режимів роботи трансформаторів, до яких відносяться: проходження через трансформатор надструмів при пошкодженні інших зв’язаних з ним елементів, перевантаження, виділення газу з мастила, зниження рівня мастила, підвищення його температури.

У процесіроботи в силових трансформаторах можутьвиникатипошкодження, обумовленіпробоєм ізоляції та порушенням нормального режиму роботи.

До пошкодженьналежать:

– замиканняміж фазами в обмотках і на їх виводах;

– замикання в обмоткахміж витками однієїфази;

– замикання на землю обмотокабо їх зовнішніхвиводів.

У експлуатаціїкороткізамикання на виводах і витковізамикання в обмоткахзустрічаютьсянайбільш часто. Міжфазні замикання всередині трансформаторів дуже рідкі, оскільки міжфазна ізоляція має велику електричну міцність, а в трифазних трансформаторах, складених з трьох однофазних, цей вид пошкоджень виключається.

Найбільш частиманомальним режимом роботитрансформаторів є поява в них надструму, тобтоструму, щоперевищуєномінальнийструмобмоток. Надструмі в трансформаторівиникають при зовнішніх коротких замиканнях та режимах асинхронного ходу і перевантаженнях. Надструмі при перевантаженнях виникають внаслідок самозапуску електричних двигунів, збільшення навантаження в результаті вимкнення паралельно працюючого трансформатора, автоматичного підключення навантаження при дії автоматичного ввімкнення резерву і т.д.

Захист відпошкодженьдіє на вимикання за допомогоюструмовоївідсічки, диференціального і газового захисту.

Захист від зовнішніх коротких замикань діє на вимикання і здійснюється за допомогою максимального струмового захисту з блокуванням від реле максимальної напруги, струмового захисту нульової послідовності й фільтрового захисту. До зони дії зазначених захистів повинні входити шини підстанції й усі приєднання, що відходять від цих шин. Захист віднадструмів за можливостівикористовується як резервний при пошкодженняхобмоток трансформатора.

Захист відперевантаженнявиконується з діями на сигнал абовимикання, в залежностівід характеру обслуговуванняпідстанції. Дія захисту на сигнал визначаєтьсятим, щоперевантаженнязвичайно не супроводжуєтьсязначнимзниженнямнапруги в мережі і тому вимога до годині діїзахистувизначаєтьсятількинагрівом ізоляції обмоток. Досвід показує, щоперевантаження порядку 1,5 2 Іномможебутидозволенепротягомзначного годині, вимірюваного десятками хвилин.

Найчастіше зустрічаються короткочасні перевантаження, викликані самозапуском електричних двигунів або поштовхоподібним навантаженням.

3.2 Захист від пошкоджень обмоток трансформатора

Найбільш розповсюдженим захистом від внутрішніх пошкоджень трансформатора є струмова відсічка. Струмова відсічкаявляє собою простийшвидкодіючийзахиствідпошкоджень у трансформаторі. Вона реагує на короткізамикання на виводах трансформатора з боку живлення і на короткізамикання в більшійчастиніпервинної обмотки.

Струмова відсічка не діє при витковихзамиканнях на землю в обмотці, яка працює на ятір з малимструмомзамикання на землю.

Умова чутливості полягає в тому, що сигналізація при металевому замиканні на землю повинна діяти з коефіцієнтом чутливості Кч, який дорівнює 1,25 для кабельних і 1,5 для повітряних ятерів. Така значна величина коефіцієнта Кв вимушеноприймається через тих, що в мережі з ізольованими нульовим крапками величина струмузамикання при переміжнихзамиканнях на землю в 3 – 4 рази перевищує величину струму при металевомузамиканні.

Підвіщення чутливостісигналізації при використаннізвичайнихтрансформаторівструму та електромеханічних реле викликає ряд серйознихтруднощів.