Смекни!
smekni.com

Способи з’єднання деталей одягу (стр. 2 из 2)

Рис. 18. Підрубочний шов. Рис. 19. Вузький шов.

Окантовочний шов (рис. 20) застосовується при обробці низу плаття, горловини і зрізу в грубих і сипучих тканинах. Низ плаття і горловина оброблюються косою смужкою тканини (рис. 20а), шириною 2 см, що приточують до краю виробу з лицьової сторони, потім обгинають шов притачки (рис. 20.б), підгинають обрізний край на 0,5 см її підшивають вручну. При закладенні зрізу в товстих і сипучих тканих застосовується також поперечна або часткова смужка тканини

Рис. 20. Окантовка косою смужкою Рис. 20. Окантовка частковий смужкою

(рис. 21) шириною 2,5 – 3 см, яку накладають на .лицьову сторону до зрізу, приточують швом шириною 0.4 см, потім, обгинають шов приточки. закриваючи зріз, і прострочують з лицьової сторони біля шва приточки смужки. Окантованннй зріз підгинають і підшивають таємними стібками.

Рис. 22. Настрочний шов Рис. 23. Накладний шов

Настрочний шов (рис. 23) застосовується при з'єднанні кокетки з виробом, при настрочуванні складок і в якості оздоблювального.

Накладний шов (рис. 23) застосовується при сточуванні бортової парусини. Для цього зріз одного шматка тканини накладається на інший і прострочується.

Розстрочний шов (рис. 24) застосовується у виробах з. грубої тканини. Дві деталі з'єднують швом, потім шов. розправляють і по одну або по обидві сторони з лицевої сторони прокладають строчку.

Рис. 24. Розстрочний шов. Рис. 25. Простий рельєфний шов.

Рельєфний шов (рис. 25) застосовується при оздобленні виробу. По зовнішньому вигляді рельєфні шви бувають прямі і фігурні. Шов виконується наступним чином: на деталь наносять лінію по формі рельєфу, потім деталь складають по нанесеній лінії лицевої сторони тканини всередину і прострочують по згину швом шириною 0,2 – 0,3 см від згину.


2. Клеєне з’єднання деталей одягу

У швейному виробництві усе більше поширення набувають способи з'єднання деталей за допомогою клеїв БФ–6, ПВБ–К1 і ін.

Клей БФ–6 являє собою спиртовий розчин спеціальної синтетичної смоли. Клей ПВБ–К1 – розчин полівінілбутераляклеєвого в етиловому спирті–ректифікаті, що пластифіцирований дибутилфталатом і касторовою олією.

Клей застосовується у вигляді клейової плівки, що прокладається між деталями, що склеюються або у вигляді шару, нанесеного на одну сторону тканини.

Клейові матеріали надходять на швейні фабрики у виді клейової плівки, тканини з клейовим покриттям, а також у виді клейового порошку.

Нанесення клею на тканину може бути суцільним і не суцільним (наприклад, смужками або у вигляді крапок при використанні клейового порошку).

Тканина, що має суцільний клейовий шар, нанесений на одну сторону поверхні, називають кромочною тканиною.

В міру розвитку нової технології виготовлення швейних виробів, що відрізняється широкою механізацією процесів, область застосування кромочною тканини з нанесеним на неї клейовим шаром усе більше розширюється.

Клейові матеріали повинні зберігатися в сухому приміщенні, термін їх збереження не більш чотирьох місяців.

Клейові матеріали використовуються не тільки для з'єднання деталей, але і як прокладки.


3. Література

1. Мирейский В. Л. Текстильные товары (товароведение). Учебник для проф.–техн. училищ. Изд. 2–е перераб. – М.: «Экономика», 1975р.

2. Шершнева Л. П. Качество одежды. – М.: «Легкая индустрия», 1975р.

3. Колесников П. А., Кобылянский Д. А. Организация и техника контроля качества в швейном производстве. – М.: «Легкая индустрия», 1967р.