Смекни!
smekni.com

Удосконалення механізмів коксовиштовхувача (стр. 2 из 4)

На вали із двома опорами насаджені на шпонках шестірні, що приводять у рух паразитну шестірню. Остання знаходиться в зачепленні з зубцюватими вінцями, що з'єднуються болтами з ходовими колісьми приводного балансирного візка.

На валу установлене пристосування,за допомогою якого під час пересування машини включається гонг. Проміжні вали з'єднані з редуктором і валами зубцюватими муфтами типу П. Досвід експлуатації показав, що при такій конструкції муфт немає необхідності встановлювати додаткові опори для проміжних валів.

Кожну з чотирьох балансирних візків установлюють на осі, закріпленої в опорній сталевій литий рамі. Рами надійно з'єднані заклепками з поясами поперечних рам коксовиштовхувача, створюючи могутні опорні вузли, цілком сприймаючі і передавальні як тиску на ходові колеса при пересуванні, так і зусилля при виштовхуванні коксу. Для зручності викочування всього балансирного візка вісь візка укріплена на відсувних опорах, що на болтах з'єднані з рамою.

У старих конструкціях опорних рам окремі опори, не були передбачені, і при викочуванні балансирного візка приходилося розрізати вісь, тому що практично вибити її з рами балансирного візка й опорної рами не представлялося можливим. Кожна ведуча балансирний візок складається зі сталевої литий рами, окремих букс, двох ходових коліс, паразитної шестірні, зубцюватих вінців.

Відомі балансирні візки мають литу раму, однакову з, рамою ведучих балансирних візків. До, цієї рамі за допомогою окремих букс прикріплюють по двох відомих ходових колеса.

Як правило, ходові колеса сучасних коксовиштовхувачів мають по двох реборди, причому для забезпечення надійного сприйняття горизонтального зусилля реборди, звернені убік коксових, печей, виготовляють посиленими (стовщеними).

З огляду на велике навантаження на ходове колесо, а також специфічні тяжкої умови роботи ходової частини, ходові колеса виконують із хромонікелевої литої сталі марки ХН2Л. Досвід експлуатації показав, що ходові колеса з цієї сталі надійно працюють тривалий час. Застосування стали марки 40ГЛ, як це робилося раніше, не виправдало себе в експлуатації, тому що після нетривалої роботи (5-6 міс.) ходові колеса необхідно було змінювати. Поверхня катання і реборди ходових коліс повинна бути загартована відповідно до вимоги ДСТ до твердості не нижче 240Нв.

Ходові колеса коксовиштовхувача відповідно до вимог технічних умов необхідно виконувати зі змінними бандажами. Однак така конструкція дотепер не одержала належного поширення. На коксовиштовхувачах допускається установка як циліндричних, так і конічних коліс. При установці останні рейки повинні бути з закругленою голівкою. Механізм пересування змонтований на підшипниках кочення, змащення яких виробляється централізовано від станції з ручним приводом.

Гальмова система механізму пересування коксовиштовхувачаконструкції КБ Коксохіммаша

Для установки коксовиштовхувача в межах необхідної точності машина повинна мати добре керовану гальмову систему, що забезпечує надійне стопоріння усього коксовиштовхувача з урахуванням роботи його на відкритому повітрі. Ці вимоги порозуміваються тим, що мимовільне навіть незначне переміщення коксовиштовхувача під час виконання основних технологічні операції-виштовхування чи коксу планування шихт-може привести до виходу з ладу штанги, а також до ушкодження кладки коксової камери. Мимовільне переміщення машини утруднить також зняття й установку двер. Отже, вибору гальмової системи, а також визначенню гальмового моменту повинне бути приділена належна увага.

У машинах випуску до 1940 р. установлювалися колодкові електромагнітні гальма, що замикаються і загальмовують механізм одночасно з припиненням подачі струму електродвигуну. Для забезпеченні надійного стопоріння машини вибирали дуже могутнє електромагнітне гальмо. При цьому зупинка коксовиштовхувача вироблялася різко й у відносно короткий проміжок часу (1—2 сек.), що приводило до розладу шпонкових з'єднань, муфт, пальців, порушенню кріплення підшипників, швидкому зносу зубчастих коліс, а також розхитуванню всієї металоконструкції і навіть розриву зварених і заклепувальних з'єднань.

Для ліквідації цих недоліків на основі досвіду кранобудування стали застосовувати комбіновані гідроелектричні гальма. Ці гальма дають можливість машиністу впливати на процес гальмування, що забезпечує можливість точної і плавної зупинки машини.

Гідроелектричними гальмами керують у такий спосіб.

Одночасно з пуском електродвигуна включають гальмовий електромагніт і, таким чином, загальмовують механізм.

При гальмуванні працює гідравлічна частина гальма, керована через ножну педаль, що знаходиться в кабіні машиніста. При натисканні педалі відбувається плавне загальмування механізму пересування коксовиштовхувача. При цьому електрична схема керування забезпечує роботу гідравлічної частини гальма при утягнених електромагнітах і відключеному електродвигуні, а гальмовий електромагніт служить тільки для загальмування механізму при повній зупинці коксовиштовхувача.

Гальмування електромагнітом відбувається під час натиску ножної кнопки, що розмикає ланцюг харчування цього гальмового електромагніта, чи при знятті напруги і вимиканні головного рубильника введення. При натиску на ножную педаль гідравлічного гальмового пристрою до межі, тобто при повному загальмовують механізму пересування, натискається і ножна кнопка електричного гальмового пристрою. При цьому відпадає якір електромагніта і механізм загальмовується.

Конструкція гідроелектричного гальма

Гальмова система коксовиштовхувача складається з гідроелектричного гальма, механізму ножної педалі, напірного масляного бачка і гідро комунікації.

Механізм ножної педалі і напірний бачок встановлюють у кабіні машиніста. Бачок ставлять вище механізму ножної педалі для забезпечення постійного гідростатичного тиску в цій частині гідросистеми.

Електрична частина гальма працює незалежно від гідравлічної. Під час пересування коксовиштовхувача гальмо розімкнуте, тому що котушка електромагніта знаходиться під струмом і якір притягнуть до сердечника. Основна пружина гальма максимально стиснута, гальмові важелі розсунуті, а між колодками і гальмовим шківом утвориться зазор у радіальному напрямку.

При повній зупинці коксовиштовхувача відбувається знеструмлення гальмового електромагніта, основна пружина розтискається і надає руху гальмовим важелям, завдяки чому колодки стискають гальмовий шків.

При пересуванні коксовиштовхувача гідравлічна частина гальма також не працює. При цьому шток 6 робочого циліндра гальма знаходиться в крайньому нижньому (вихідному) положенні.

Під час подачі в гідро циліндр робочої рідини під її тиском шток робить заданий хід на 40 мм, завдяки чому приводяться в рух важелі, стискується допоміжна пружина, гальмові ричагі зближаються і колодки стискають гальмівний шків, роблячи загальмування механізму.

Електро блокування механізму пересування коксовиштовхувача

При роботі що виштовхує планерна штанга, дверезнімального пристрою і механізму відкривання-закривання планерних дверцят коксовиштовхувач повинне знаходитися в не рухливому стані. Включення в цей час механізму пересування коксовиштовхувача неприпустимо, тому що це може привести до серйозної аварії, механізму і коксової печі.

Щоб уникнути можливості випадкового включення механізму пересування коксовиштовхувача під час роботи вище зазначених механізмів, передбачені електричні блокування, що дозволяють включати механізм пересування тільки тоді, коли виштовхує штанга, планерна штанга, дверезнімальний пристрій і механізм відкривання-закривання планерної дверці знаходяться у вихідних, у крайніх задніх положеннях. Електрична схема передбачає можливість зняття вказаного електроблокування, коли це викликається виробничою необхідністю. Така необхідність виникає в тому випадку, коли потрібно пересунути коксовиштовхувач на невелику відстань для більш точної установки механізму по осі коксової печі, що обслуговується, не повертаючи при цьому що виштовхує планерну штангу в їхнє вихідне положення. Зняття електроблокування виробляється за допомогою спеціальної деблокуючої кнопки, розташованої на пульті керування в кабіні машиніста, таким чином, електроблокування механізму пересування коксовиштовхувача, полегшуючи працю машиніста, одночасно забезпечує надійну, безаварійну роботу.

Дверезнімальний пристрій коксовиштовхувача

Дверезнімальний пристрій коксовиштовхувача призначений для зняття й установки дверей на машинній стороні коксової батареї.

Дверезнімальний пристрій складається з наступних основних вузлів і механізмів: дверезнімальної штанги, що спирається через рейки на опорні ролики, що може пересуватися в напрямку до печі і назад; опорної рами дверезнімальної штанги, на якій встановлені опорні ролики: нижні, верхні і бічні (напрямні) ролики; верхнього механізму для відгвинчування і загвинчування ригельних гвинтів; нижнього механізму для відгвинчування і загвинчування ригельних гвинтів; механізму зриву двері, що має верхнє захоплення і нижніє, з'єднані між собою тягою; механізму пересування дверезнімального приладу.

Металоконструкція штанги повинна володіти не тільки необхідноюміцністю, але і великою твердістюі пружинної тяги; завзятого пружинного буфера; кінцевих вимикачів; пристосування для ручного приводу механізму пересування дверезнімальної штанги; пристрою для відводу ригелів від гачків арміруючої рами буфера; кінцевих вимикачів; пристосування для ручного привода механізму пересування дверезнімальної штанги; пристрою для відводу ригелів від гачків арміруючої рами.