Смекни!
smekni.com

Інструменти для оброблення отворів (стр. 3 из 3)

Основними конструктивними елементами робочої частини розвертки є її діаметр, довжина відповідних ділянок, кут різального конуса, число та напрям зубців, розміри й форма остружкових рівців, а також геометрія зубців.

Збірні конструкції розверток дозволяють економити інструментальні матеріали, створити оптимальнішу геометрію, підвищити різальні властивості та розмірну стійкість.

На рис.2.2 показана розвертка з прямими плоскими зубцями, які закріплюються на корпусі за допомогою конічних кілець і гайок. Ножі фіксуються контргайками Дно отвору у корпусі та ножі мають нахил до хвостовика під кутом 3…5о. Число зубців збірних розверток менше, ніж у суцільних. На цьому ж рис.2.2 наведена також розтискна розвертка.


Рис. 2.1. Розвертки суцільні Рис.2.2. Розвертки регулівні

Котельні розвертки з гвинтовими зубцями, що застосовують для оброблювання отворів у аркушевих матеріалах, звичайно мають Z = 4. Довжина їх робочої частини l = (0,3…0,5)d. З метою полегшення контролю діаметра розвертки число зубців, як правило, парне. Для покращання якості (шорсткості) поверхні зубці розвертки мають нерівномірне розміщення по колу, тобто нерівномірний коловий крок.

Розтискні розвертки використовують у ремонтній справі, коли за відремонтованим валом розверчують отвір до необхідного розміру. Для цієї мети діаметр розтискної розвертки відповідно регулюють у певних межах.