Смекни!
smekni.com

Технічні характеристики зварювальних агрегатів з двигунами внутрішнього згорання (стр. 2 из 3)

При збудженні електричної дуги через обмотку якоря проходить струм, який створює магнітний потік обмотки якоря (показаний штриховими лініями). Цей магнітний потік залежить від струму : чим менша величина струму в обмотці якоря, тим менший магнітний потік якоря. Магнітний потік якоря, який співпадає по напряму з магнітним потоком N2, S2 головних полюсів (напрями магнітних потоків полюсів показані стрілками), збільшує його; направлений же в протилежну сторону магнітний потік Фп зменшує його.

Головні полюси завжди працюють при повному магнітному насиченні. Отже, магнітний потік якоря практично не може збільшити магнітний потік Фг, він може тільки зменшити магнітний потік поперечних полюсів Фп. У момент короткого замикання в зварювальному ланцюзі магнітний потік якоря має найбільшу величину і зменшує результуючий магнітний потік до нуля, отже, генератора також рівна нулю.

За відсутності навантаження в зварювальному ланцюзі (при холостому ході) в обмотці якоря струму немає, магнітний потік якоря також відсутній, тому потік Фп і, отже, результуючий магнітний потік мають найбільшу величину, а генератор — найбільшу напругу. Таким чином, в наслідок розмагнічуючої дії магнітного потоку обмотки якоря (реакції якоря) створюється падаюча зовнішня характеристика.

По даній схемі (з розщепленими полюсами) в промисловості знайшли застосування перетворювачі ПС-300М, ПС-300М-1, ПС-300Т з генераторами СГ-300О-М, СГ-ЗОО-м-1, СГ-300Т і деякі інші зварювальні агрегати. Основні технічні дані перетворювачів з генераторами, що працюють за цією схемою, дані в табл. 4.

Технічні характеристики перетворювачів ПС-300М, ПС-300М-1, ПС-300Т

Параметри Тип перетворювача
ПС-300М ПС-300М-1 ПС-300Т
Тип генератора сг-300м СГ-300М-1 СГ-300Т
Напруга холостого ходу, В 50—76 50—76
Номінальний зварочний струм 340 340 300
(при ПР = 65%), А
Межірегулювання струму, А 80—380 80—360 75—340
Тип електродвигуна А-64-2 А-64-2 АТ-62-4Т
Потужністьелектродвигуна, кВт 14 14 14
Виконання Однокорпусний Однокорпусний стационарний
Маса, кг 600 590 600

Зварювальні перетворювачі

Багатопостові перетворювачі

Вони призначені для одночасного живлення декількох зварювальних постів . У промисловості використовуються багатопостові перетворювачі ПСМ-1000|, ПСМ-500|. Перетворювач ПСМ-1000 має однокорпусного виконання стаціонарного типу і складається з трифазного асинхронного двигуна АВ-91-4 з короткозамкнутим ротором і шестиполюсного генератора СГ-1000 із змішаним збудженням. Окрім шунтової обмотки на головних полюсах розміщена послідовна обмотка для підтримки постійної напруги при збільшенні навантаження. Генератор має жорстку характеристику, напруга регулюється реостатом, включеним в ланцюг паралельної обмотки збудження.

Падаюча зовнішня характеристика, необхідна для ручної дугової зварки , створюється самостійно на кожному зварювальному посту баластним реостатом типу РБ (цей реостат дозволяє ступінчасто змінювати величину зварювального струму ). Схема включення перетворювача ПСМ-1000 і баластних реостатів показана на мал. 3.


Мал. 3. Схема приєднання зварювальних постів через баластні реостати до зварювального перетворювача ПСМ-1000:

А — амперметр, V — вольтметр, Ш — шунт, РР — реостат регулювальний, РБ — реостат баластний

Основним недоліком багатопостових перетворювачів є низький ККД| зварювальних постів. До переваг багатопостових перетворювачів відносяться: простота обслуговування, низька вартість устаткування , невелика площа для розміщення устаткування і висока надійність в експлуатації.

Перетворювачі для зварки в захисних газах

Для автоматичної і механізованої зварки в захисних газах необхідні зварювальні перетворювачі, що забезпечують жорсткі або зростаючі зовнішні характеристики. Для цієї мети промисловість випускає перетворювачі ПСГ-350, ПСГ-500, а також універсальні перетворювачі ПСУ-300 і ПСУ-500. Універсальні перетворювачі типу ПСУ призначені для ручної дугової зварки , наплавлення і різання металів постійним струмом , оскільки забезпечують отримання круто падаючих зовнішніх характеристик.

На мал. 4 показані зовнішні характеристики перетворювачів ПСУ-300.


Мал. 4. Зовнішні характеристики перетворювача ПСУ-300:

1 — крутопадаючі, 2 — жорсткі

Перетворювач ПСГ-500 має однокорпусного виконання. Генератор перетворювача має на основних полюсах дві обмотки збудження: одну незалежну і іншу послідовну, підмагнічуваючу.

Електрична схема перетворювача ПСГ-500 показана на мал. 5. Обмотка, незалежного збудження харчується від мережі змінного струму через ферорезонансний стабілізатор напруги і блок селенових випрямлячів ВС, що забезпечують постійну, не залежну від коливань напругу мережі , напругу збудження. Напруга на затисках генератора плавно регулюється в межах 15—40 В реостатом Р, включеним послідовно в ланцюг обмотки збудження.

Якір генератора має малу індуктивність, завдяки чому при короткому замиканні електроду з виробом швидко зростає зварювальний струм, межі регулювання величини струму 60—500 А.

Мал. 5. Електрична схема перетворювача ПСГ-500|:

Тр — трансформатор стабілізує, Г — генератор зварювальний, ДЗГ — дошка затисків генератора, Д — двигун, ДЗД — дошка затисків двигуна, ПК — пакетний вимикач, ВС — випрямляч селеновий, P — реостат ланцюга збудження, ДПД — дошка перемикання двигуна, V — вольтметр., Кз — конденсатор захисний, Кс — конденсатор стабілізує

Основні технічні дані перетворювачів типу ПСГ приведені в табл. 5.

Технічні дані перетворювачів ПСГ-350, ПСГ-500

Параметри Тип перетворювачів
ПСГ-350 ПСГ -500
Тип генератора ГСГ-350 ГСГ-500
Межірегулювання напруги, В 15—35 16-40
Номінальний зварювальний струм (при ПР = 65%), А 350 500
Межі регулювання струму, А 50—350 60—500
Тип електродвигуна АВ-61/2 АВ-71/2
Потужністьелектродвигуна, кВт 14 28
Виконання Однокорпусний на колесах
Маса, кг 400 500

Універсальні зварювальні перетворювачі

Для ручної дугової зварки і зварки на автоматах, забезпечених авторегуляторами напруги, що автоматично впливають на швидкість подачі електродного дроту, потрібні джерела живлення з падаючими зовнішніми характеристиками. Для живлення автоматів і напівавтоматів з постійною швидкістю подачі електродного дроту, зокрема для зварки у вуглекислому газі і порошковим дротом СП-2, необхідні генератори з жорсткими зовнішніми характеристиками. Оскільки на заводах і монтажних майданчиках механізовані методи зварки використовуються у поєднанні з ручною дуговою зваркою , потрібні універсальні джерела, що забезпечують як падаючі, так і жорсткі зовнішні характеристики. Для цієї мети розроблена конструкція універсального зварювального перетворювача ПСУ-300, генератор якого має одну обмотку збудження. Зовнішні характеристики в цьому генераторі створюються за допомогою тріода ПТ, включеного в ланцюг обмотки збудження ОВ, і зворотного зв'язку по струму навантаження (мал. 6). Він є чотири полюсним генератором постійного струму нормального виконання, його обмотка збудження ОВ розміщена на чотирьох головних полюсах і харчується від пристрою управління, розміщеного на корпусі перетворювача.

Мал. 6. Спрощена електрична схема універсального перетворювача ПСУ-300

Зварювальний ланцюг і ланцюг обмотки збудження зв'язані між собою стабілізуючим трансформатором Тр, призначеним для забезпечення динамічних властивостей генератора.

Величину зварювального струму регулюють реостатом — регулятором регулювальник ДП, встановленим на передній стінці управління. У міру зростання зварювального струму опір тріода зростає, струм збудження зменшується, зменшується і генератора, тобто характеристика виходить падаючою. При перемиканні ланцюгів управління зовнішня характеристика стає жорсткою. Основні технічні дані універсальних перетворювачів дані в табл. 6.

Основні технічні дані універсальних перетворювачів

Показники Тип перетворювача
ПСУ-300 ПСУ-500
Зовнішня характеристика
Падаюча жорстка падаюча жорстка
Номінальний зварювальний струм, А 200 300 350 500
Межі регулювання зварювальногоструму, А 40—200 50—300 50—300 100—500
Межірегулювання напруги, В 17—35 25—40 15—40
Коефіциєнт потужності (косинус «фі») 0,62 0,72 0,63 0,75
Напруга живлячої мережі, В 380/220 380/220
Маса, кг 315 540

Обслуговування зварювальних перетворювачів

При експлуатації перетворювачів на відкритих|відчинених| будівельних і монтажних майданчиках необхідно захищати їх від атмосферних опадів, для чого слід робити навіси або спеціальні будки. Перед пуском перетворювачів, що тривалий час знаходилися на незахищених від атмосферних опадів майданчиках, потрібно перевірити опір ізоляції обмоток.