Смекни!
smekni.com

Технологія дугового зварювання (стр. 4 из 4)

Приєднувати й від'єднувати від мережі електрозварювальне встаткування, а також спостерігати за їхнім справним станом у процесі експлуатації зобов'язаний електротехнічний персонал. Зварникам забороняється виконувати ці роботи.

Всі зварювальні проведення повинні мати справну ізоляцію відповідати застосовуваним струмам. Застосування проводів: старою й розпатланою ізоляцією щоб уникнути нещасного випадку категорично забороняється.

При зварюванні швів резервуарів, казанів, труб і інших закритих і складних конструкцій необхідно користуватися гумовим килимком, шоломом і калошами. Для висвітлення варто користуватися переносною лампою напругою 12 У.

Для захсту зору й шкіри особи від світлових і невидимих променів дуги електрозварювачі і їх підручні повинні закривати особу щитком, маскою або шоломом, в оглядові отвори яких вставлене спеціальне скло - світлофільтр. Світлофільтр вибирають залежно від зварювального струму й виду зварювальних робіт.

Для захисту навколишніх осіб від впливу випромінювань у стаціонарних цехах установлюють закриті зварювальні кабіни, а при будівельних і монтажних роботах застосовуються переносні щити або ширми.

У процесі зварювання й при збиранні й оббивці шлаків краплі розплавленого металу й шлаків можуть потрапити в складки одягу, кишені, черевики, пропалити одяг і заподіяти опіки. Щоб уникнути опіків зварник повинен працювати в спецодязі із брезенту або щільного сукна, у рукавицях і головному уборі. Куртку не слід заправляти в штани. Кишені повинні бути щільно закриті клапанами. Штани треба носити поверх взуття. При зварюванні стельових, горизонтальних і вертикальних швів необхідно надягати брезентові нарукавники й щільно зав'язувати їх поверх рукавів у кистей рук. Зачищати шви від шлаків і флюсу треба лише після їхнього повного остигання й обов'язково в окулярах із простими стеклами.

Особливе забруднення повітря викликає зварювання електродами з якісними покриттями. Состав пилу й газів визначається змістом покриття й составом що зварюється й електродного (або присадочного) металу. При автоматичному зварюванні кількість газів і пилу значно менше, ніж при ручному зварюванні.

Видалення шкідливих газів і пилу із зони зварювання, а також подача чистого повітря здійснюється місцевою й загальною вентиляцією. При встаткуванні зварювальних кабін обов'язково передбачається місцева витяжна вентиляція з верхнім, бічним або нижнім відсмоктовачєм, що видаляє гази й пил безпосередньо із зони зварювання. Загальна вентиляція повинна бути витяжною, виробляючої вихід забрудненого повітря з робочих приміщень і подачу свіжого. У зимовий час повітря підігрівають до температури 20...22°С с допомогою спеціального нагрівача-калорифера.

При зварюванні в закритих резервуарах і замкнутих конструкціях необхідно забезпечити подачу свіжого повітря під невеликим тиском по шлангу безпосередньо в зону подиху зварника. Обсяг свіжого повітря повинен бути не менш 30 м3/м. Без вентиляції зварювання в закритих резервуарах і конструкціях не дозволяється.

Вентиляційні пристрої повинні забезпечити повітрообмін при ручному електродуговому зварюванні електродами з якісними покриттями 4000...6000м3 на 1 кг витрати електродів; при автоматичному зварюванні під флюсом — близько 200м3 на 1кг проволоки,; при зварюванні у вуглекислому газі — до 1000м3 на 1кг проволоки.

Висновок

Призначення виробу й пропоновані до нього вимоги по забезпеченню необхідних експлуатаційних характеристик визначають вибір того або іншого способу одержання якісних зварених з'єднань.

У цьому випадку конструкція виробу, що представляє собою коробчасту конструкцію, метал і його марку, використаний для виготовлення деталей, що зварюються, а так само річна програма випуску виробів 2000 шт. Вимагають застосування дугового напівавтоматичного зварювання в середовищі вуглекислого газу. Широкий спектр, що випускається в цей час зварювальної техніки, дозволяє зробити доцільний вибір необхідного встаткування, що дозволяє ефективно забезпечити обраний технологічний процес.

Для виготовлення опориобране: як джерело живлення інвертор DC 400.33, зварювальний напівавтомат ПМ-4.33, газобалонна апаратура (балон вуглекислотний, шланги, редуктор, підігрівник газу, осушувач, витратомір), а так само пристосування й інструмент, необхідний для виконання підготовчих, складальних і зварювальних операцій, зазначених у технологічній карті.

Складність сучасного встаткування вимагає якісного технічного обслуговування, ефективного налагодження й своєчасного ремонту. Для цього в роботі представлений аналіз основних, характерних несправностей застосовуваного встаткування. Зазначено причини їхнього виникнення й необхідні заходи щодо усунення.

Якість звареного з'єднання у великому ступені залежить від застосування правильно підібраних зварювальних матеріалів. Для зварювання опори обраний зварювальний дріт 08гс ЗА ДСТ 14771-76-T1- 10.

Як захисне середовище використовується CO2 за ДСТ 8050-85

Виконання будь-яких зварювальних робіт так, або інакше являє загрозу здоров'ю зайнятих працівників. Тому в роботі представлені необхідні заходи щодо забезпечення техніки безпеки.

Дотримання всіх технологічних вимог при правильно обраному составі встаткування й грамотно підібраних режимах зварювання забезпечує якісне виготовлення представленого виробу.

Список джерел

1. Виноградов В.С. Електричне дугове зварювання. – К., 2007

2. Виноградов В.С. Устаткування й технологія дугового автоматичного й механізованого зварювання. – К., 2006

3. Ганенко А.П. і ін. Оформлення текстових і графічних матеріалів при підготовці дипломних проектів, курсових і письмових екзаменаційних робіт. – к., 2001

4. Геворкян В.Г. Основи зварювальної справи. – К., 2003

5. ДЕРЖСТАНДАРТ 14 771: Дугове зварювання в захисному газі. З'єднання зварені. Основні типи, конструктивні елементи й розміри.

6. Козаков Ю.В. і ін. Зварювання й різання матеріалів: Навчальний посібник. – К., 2004