Смекни!
smekni.com

Дослідження забруднення моторних масел та способів його очищення (стр. 4 из 4)

Важливу роль при розробці нових засобів очищення масел грає вплив гранулометричного состава забруднень на зношування.

І.К. Ватсоном, Т.У. Хайли, Б.Б. Бургеллоном, Н. Флостаревим, А.И. Ниеневичем і Д.І. Висотським проводилися дослідження із впливу розміру часток абразивного пилу на зношування циліндрів і поршневих кілець. Ними було встановлено, що зношування циліндрів і поршневих кілець зростає зі збільшенням зерна абразиву до досягнення останніх деякого граничного значення.

Інтенсивне зношування тертьової пари - циліндр-поршневе кільце викликають частки абразиву розміром більше 25 мкм.

Найнебезпечнішими відносно зношування підшипників колінчатого вала варто вважати частки розміром більше 15 мамів /43/.

В практиці експлуатації автотракторної техніки потрібна чистота мастила досягається використанням різних способів очищення, які умовно можна розділити на дві групи до першого ставляться способи фільтрування, а до другого - способи, засновані на використанні різноманітних силових полів, зокрема, відцентрового. Здійснення кожного із цих способів пов'язане із застосуванням відповідної технології, приладів і пристроїв: відстійників, фільтрів, центрифуг, електро- і віброочисників і т.д.

Ученими нашої країни зроблений значний внесок у створення й розвиток теорії поділу різних продуктів, речовин і матеріалів у відцентровому голі. Ними створені математичні моделі й методи розрахунку абразивного зношування деталей автотракторних двигунів залежно від ефективності систем захисти, розвинена теорія фільтрації й центрифуговання, розроблені методи розрахунку фільтруючих пристроїв і центрифуг. Тривають дослідження з метою вдосконалювання техніки відцентрового очищення палив і масел. Великий внесок у розвиток відцентрового очищення нафтопродуктів внесли Григор'єв М.А. /23, 24/.Рибалок К.В. /47,26), Коваленко В.П. /5, 14/, Пироженко Е.М. /44/, Ходаков В.А. /45/ і ін.

Аналіз показує, що незважаючи на значну кількість робіт з технічних засобів, багато питань вимагають уточнення до наукового обґрунтування. До їхнього числа можна віднести питання розробки технічних засобів для очищення й суперочищення відпрацьованих масел. Незважаючи на велике значення, він не вирішений повністю стосовно до с.-г. виробництву й не знайшов у літературі достатнього висвітлення.

Дослідженнями ГОСНИТИ, АЧИМСХ, ВНИПТИМЭСХ, МИИСП, Кишинівського СХИ й інших наукових організацій /11, 22, 31, 46, 47, 48/ установлені необхідність і економічна доцільність розробок по створенню й удосконалюванню різних типів технічних засобів і технологічних процесів відновлення масел. У цей час над цими питаннями працюють багато наукових установ і окремих дослідників /3, 14, 30, 49, 50/.

Однак наявні із цих питань обґрунтування й рекомендації дані здебільшого стосовно до свіжих товарних масел, а не до відпрацьованого й базуються, головним чином, на даних виробничого досвіду. Відомі розробки по відновленню відпрацьованих масел і продовженню строку їхні служби дані стосовно до промислових методів і засобів відновлення й не можуть бути повністю використані в с.-г. виробництві.

Виробничий досвід показує, що поки немає єдиного підходу до рішення питання про вибір методів і засобів відновлення відпрацьованих масел, а конструктивне оформлення останніх не завжди раціонально. Це пояснюється недоліком теоретичних і експериментальних досліджень, необхідністю оснащення різних виробничих структур різними засобами інженерного обслуговування. Відсутність у всім різноманітті методів і технічних засобів відновлення відпрацьованих масел, що повністю відповідають вимогам с.-г. виробництва, викликає необхідність створення на їхній базі нових, більше зроблених технічних засобів.

Аналіз літературних джерел і виконаних досліджень по обґрунтуванню й раціональному використанню технічних засобів для очищення й відновлення масел показує, що до теперішнього часу ряд питань цієї проблеми вирішений недостатньо повно.

Питання техніко-економічної ефективності використання різних масло очисних установок не вивчені, а наявних методів розрахунку й обґрунтування експлуатаційних параметрів таких установок украй недостатньо. Це не дозволяє повно й глибоко проаналізувати економічну ефективність виконання технологічного процесу очищення суперочищення відпрацьованих масел різними технічними засобами.

На підставі проведеного огляду літературних джерел і аналізу виконаних робіт з використання технічних засобів масловикористовування визначені робоча гіпотеза, мети й завдання дослідження.

Робоча гіпотеза дослідження полягала в тому, що передбачалася можливість розробки технології очищення масла на основі мікрофільтрації через напівпроникні мембрани, яка б забезпечила одержання регенерованих масел, зі стабільним протизносними й антифрикційними властивостями, шляхом зниження концентрації високодисперсних продуктів окислювання.