Смекни!
smekni.com

Технологія виконання барного столика (стр. 2 из 5)

Торцювальний верстат призначений для поперечного розпилювання пиломатеріалів. Застосовується в цехах деревообробних підприємств і цехах невеликої потужності глибокої переробки деревини.


Торцювальний верстат маятникового типу, приводиться в робочий стан натисненням на важіль. Після здійснення робочого ходу, повернення пильного інструменту здійснюється пружинним механізмом. Заготівка упирається в мірну лінійку, що є на столі. Стіл забезпечений чотирма роликами для легкості і зручності роботи із заготівкою.

Конструкція верстата торцювання забезпечує безпеку роботи завдяки наявності спеціально виготовленого кожуха, що не дає можливості пильному диску знаходитися у відкритому стані.

Шліфувальні верстати використовують для здобуття гладких і рівних поверхонь деталей з деревини і деревних матеріалів. На практиці розрізняють, як правило, три основні технологічні операції шліфування, які виконуються на відповідному устаткуванні:

- вирівнювання поверхонь. Дану операцію виконують на вузькострічкових або широкострічкових шліфувальних верстатах;

- обробку в розмір (калібрування);

- закруглення і зняття провисань або фасок. Виконують на дискових або комбінованих шліфувальних верстатах.

Ріжучим інструментів такого типу верстатів є шліфувальна стрічка, що складається з багаточисельних абразивних зерен закріплених за допомогою клейових речовин на тканинній або паперовій основі. Шліфувальна стрічка може мати рідке або щільне насипання абразивних зерен.

Для стрічкових шліфувальних верстатів беруть шкірку в рулоні і розрізають на стрічки необхідної довжини і сполучають її кінці встик, під кутом або внахлест, отримуючи таким чином нескінченну шліфувальну стрічку.

Для комбінованих шліфувальних верстатів застосовують листову шкірку, у вигляді круга - для шліфувальних дисків і прямокутну - для циліндрових бабін.

Вузькострічкові шліфувальні верстати

Залежно від призначення і типу подачі, вузькострічкові шліфувальні верстати бувають:

- з ручною або механізованою подачею;

- однострічкові з рухливим столом і короткою праскою;

- двохстрічкові з довгою праскою і конвеєрною подачею;

- з вільною шліфувальною стрічкою для плоского шліфування.

Найбільше практичне вживання, з цієї гамми верстатів, мають однострічкові шліфувальні верстати з рухливим столом і короткою праскою.

Станина верстату виконана у вигляді двох тумб, на яких розміщені супорти, що межуються по висоті маховичком. Переміщення столу здійснюється найчастіше вручну, рідше - за допомогою механічного приводу. Над робочим столом розташована шліфувальна стрічка, яка надіта на приводний шків. Натягнення шліфувальної стрічки здійснюють, за допомогою пневмоциліндра, переміщенням шківа, а правильне її набігання регулюють рукояткою гвинтового пристрою.

Шліфування виробляють шляхом поперечного переміщення столу і подовжнього (уздовж шліфувальної стрічки) переміщення праски, що притискує стрічку до оброблюваного матеріалу. Відходи, що утворюються при шліфуванні, уловлюються пилеприйомніком, приєднаним до системи видалення відходів обробки.

Широкострічкові верстати призначені для плоского шліфування щитових деталей і калібрування заготовок по товщині, бувають з верхнім і нижнім розташуванням шліфувальних агрегатів, одноагрегатні і двохагрегатні.

Принцип дії: два обклеєних гумовою стрічкою приводних барабани (розташованих в безпосередній близькості до оброблюваної заготівки) обертаються від одного електродвигуна. На верхній натяжний і два нижніх, приводних барабани надівається широка шліфувальна стрічка. Верхній барабан забезпечений механізмом підйому і автоматичним пристроєм, що забезпечує гойдання осі барабана. Унаслідок гойдання верхнього барабана, шліфувальна стрічка має осцилюючий рух уздовж барабанів.

Шліфувальна стрічка притискається до оброблюваного матеріалу праскою, яка розташована між двома нижніми барабанами і закріплена на контактній балці шліфувального верстата. Конвеєрний механізм подачі розміщений на столі, який можна переміщати по висоті. Привід конвеєра здійснюється через варіатор і ремінну передачу від електродвигуна.

Від шліфувального пилу оброблена поверхні виробу очищається щіткою, що обертається. Заготовки займають у верстаті необхідне положення за допомогою притисків і роликів, встановлених спереду і позаду шліфувальної стрічки верстата.

У багатоагрегатних верстатах використовують інший набір шліфувальних агрегатів: перший агрегат з широкою шліфувальною стрічкою і контактною балкою, а другий - з вузькою стрічкою, рухомої упоперек подачі деталі.

Перед початком роботи на верстаті проводять його наладку, яка включає: регулювання шліфувальних агрегатів, подаючого конвеєра, загальне налаштування і випробування верстата в роботі.

Нову шліфувальну стрічку встановлюють на барабани так, щоб шов, що утворюється при склеюванні, сходив з шліфованої деталі, а швидкість подачі конвеєра вибирають по номограмі, залежно від тиску праски, зернистості шліфувальної шкірки і товщини шару матеріалу, що знімається.

Термофен призначений для швидкого здобуття струменя теплого або гарячого повітря для остаточного склеювання кромок.

Принцип дії в фену такий же як і в побутового. Усередині розташований вентилятор, який гонить в одному напрямі нагрітого повітря від розжареної спіралі і, тим самим створює направлений гарячий повітряний потік. Температура повітря в термофені досягає 600 градусів. Потужність може варіюватися в межах від 1000 до 2500 Вт. Природно, професійний інструмент володіє більшою потужністю в порівнянні з любительським.


2.3 Матеріали

Аби правильно вибрати деревину, необхідно знати властивості деревних порід.

Хвойні породи використовують як основу при облицюванні деталей шпоною з твердих коштовних порід; тверді листяні породи (дуб, бук, березу звичайну і карельську, волоський горіх, граб, клен звичайне і "пташине око", ясен і ін.) застосовують в натуральному, цілісному вигляді. У мозаїчних роботах використовують шпону листяних і хвойних порід. Для різьблення по дереву при тому, що подальшому труїть і фарбуванні деревини в темний колір вибирають лише деякі листяні породи - липу, осику, вербу, горобину, березу. Якщо хочуть залишити натуральний колір деталей різьбленого виробу, то для його виготовлення беруть грушу, клен, волоський горіх, каштан, дуб і ін.

Хвойні породи в основному мають м'яку деревину, тому для лицьових деталей у виробах використовуються рідко. Це пов'язано з тим, що м'яка деревина чутлива до механічних пошкоджень і ударів. Практика показує, що при дотриманні вимог до технологічного процесу хвойні породи можна з успіхом використовувати для виготовлення меблів.

Вироби невеликих розмірів виготовляють в основному з хвойної деревини без сучків, з красивими, яскраво вираженими річними шарами (кипарис, ялівець, модрина, червона сосна і ін.). Ялина з великою кількістю сучків, а також біла сосна і ялиця - породи, що вимагають додаткової декоративної обробки тонуванням або орнаментальним різьбленням. Деревина хвойних порід легко забарвлюється, але при інтенсивному забарвленні колірний тон глушить її декоративні властивості.

При висиханні деревина стискується в об'ємі і піддається природному викривленню.

У столярній справі потрібно правильно визначати час сушки дерева, оскільки і недосушений і пересушений матеріал однаковою мірою непридатний для роботи. В умовах експлуатації з нормальною вологістю середовища пересушена деревина неминуче вбере вологу з повітря і покоробиться. На нормальний стан деревини згубно впливає і змінна зміна температури: матеріал при цьому тріскається.

На стан деревини, її сушку і розбухання впливає ряд причин: час заготівки, тривалість, умови витримки і тому подібне В дерева, заготовленого взимку, деревина (в порівнянні з літньою заготівкою) менш волога, оскільки в цей період воно уповільнює своє зростання. Необхідно пам'ятати, що недосушування і пересушування найсильніше позначаються на твердих і щільних породах і слабкіше - на м'яких і рихлих. Для виробу необхідно підбирати деревину однорідних по структурі порід, аби міра усихання заготовок була однаковою.

В розпилювального матеріалу при висиханні спостерігаються прогини і опуклості, тобто відбувається його викривлення. В центрової дошки викривлення буде ледве помітним, оскільки тверда ядерна деревина усихає значно менше заболоні.


Всихання деталей розпиленого ствола дерева:

1- заболонна частина; 2 – ядрова частина

Придатність столярного матеріалу якоюсь мірою можна визначити по зовнішніх ознаках ствола зваленого дерева. При відборі деревини звертають увагу на променеві тріщини в торці: відсутність їх або наявність дрібних тріщин свідчить про доброякісність матеріалу; глибокі тріщини є ознакою його низької якості. При глибоких променевих тріщинах в стволі можуть бути порожнини, які, наприклад в сосни, заповнюються смоляною речовиною - живицею (цей порок сосни називають засмолком). Якщо тріщини йдуть по річних шарах деревини, тобто дугами, то таке дерево непридатне для столярних робіт.

При виборі деревини м'яких хвойних порід звертають увагу на щільність річних шарів. Чим вони густіше і переходи їх плавніше, тим деревина щільніше і однороднее, а значить, якісний. Широкослойність деревини вказує на її рихлість і незначну міцність; вироби з такої деревини не повинні піддаватися різким і змінним навантаженням. Паралельність річних шарів свідчить про відносну прямолінійність деревини в подовжньому розрізі, а отже, про доброякісність матеріалу.