Смекни!
smekni.com

Використання сучасних матеріалів при виготовленні моделей (стр. 5 из 5)

Слід зазначити, що технологія виготовлення корпусних деталей моделей розроблена недостатньо. Способи, описані вище, трудомісткі, складні і нездійснені. Вимагають подальшої розробки методи виготовлення макетів-копій. Не розроблені способи виготовлення корпусних деталей з легких сплавів, фенол формальдегідних смол і інших конструкційних матеріалів. У зв'язку з цим перед юними конструкторами і технікою розкривається широке поле для творчої діяльності по розробці технології виготовлення деталей для моделей різних: технічних пристроїв.

Окрім корпусних деталей, значний інтерес представляє технологія виготовлення різних коліс для моделей. В даний час найбільш поширене виготовлення гумових коліс для моделей в прес-формах Інші деталі, використовувані в моделях, виготовляють відомими способами, що не потребують спеціальних роз'яснень. Не слід забувати, що при виготовленні будь-якої деталі моделі потрібно виходити з вимог надійності, естетичності, економії матеріалів і часу.

Збірка, обробка і випробування моделей. Після виготовлення моделі приступають до її збірки. Перед збіркою вивчають технічну документацію і оцінюють, чи не виникла необхідність в яких-небудь змінах. Іноді буває, що при проектуванні і розробці креслень моделі ухвалюють певне рішення, наприклад, у зв'язку з компоновкою деталей і вузлів, але потім може виникнути потреба в зміні раніше ухваленого рішення. У таких випадках в документацію, в ескіз компоновки потрібно внести корективи.

Потім перевіряють працездатність кожного вузла окремо. Збірку починають з установки основних збірних одиниць на рамі або в корпусі. При цьому роз'ємні з'єднання сильно не затискають. Далі за допомогою виготовлених деталей сполучають між собою складальні одиниці. Деталі, які не пов'язані з складальними одиницями, встановлюють останніми. Після установки всіх деталей перевіряють співісну приводу, натягнення ременів, наявність необхідних зазорів, вільний хід деталей управління і т.п. Переконавшись в правильності установки всіх деталей, вузлів і механізмів, міцно затискають всі кріплення. Для запобігання само відкручуванню різьблення кріпильні деталі покривають нітрокраськой. Після цього знову перевіряють, чи не порушилася стерпна в трансмісії. Для цього поволі провертають ротор або колінчастий вал двигуна. Якщо співвісна не порушена, вони повинні обертатися вільно.

Після збірки приступають до обробки моделі. Вона включає доведення поверхні до необхідного параметра шорсткості. Офарблювати корпус моделі і її деталей необхідно враховувати, що при розпилюванні

фарби потрібно оберігати поверхні, не належні м попадання на них фарби. Для цього поверхня під топким шаром солідолу або вазеліну. Після збірки і обробки модель проходить випробування. Це найвідповідальніший період в її виготовленні. Правильно проведене випробування дозволяє зробити висновок про можливості виготовленої моделі.

Особливої уваги вимагають випробування авіамоделей, оскільки навіть незначна погрішність у виготовленні може привести до втрати їх льотних якостей. Для швидкого запуску і стійкої роботи двигуна авіамоделі потрібно правильно приготувати паливну суміш. Для цього потрібні герметичний, чистий посуд, фільтри, мензурка з діленнями до 1 см3, а також складені компоненти палива. До складу паливної суміші входять: горюча речовина (гас, етиловий ефір, метиловий спирт), змащувальне масло (касторове, мінеральне МК8, соляровоє) і присадки.

Для кожної марки двигуна і режиму його роботи рекомендується певний рецепт паливної суміші. Відповідно до цього рецепту всі компоненти змішуються в одній місткості і фільтруються. Змішувати компоненти палива слід в певній послідовності.

При складанні паливної суміші потрібно пам'ятати, що вживані компоненти легко випаровуються, отруйні і вибухонебезпечні. Тому готувати їх потрібно в добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі, зберігати в шафі, що не згорає, в герметичних судинах з відповідними написами. Для обкатки двигунів застосовують суміші з великим змістом змащувальних масел. Не можна обкатувати двигун в приміщенні без вентиляції, оскільки вихлопні гази отруйні


Висновок

Конструювання машин і механізмів впродовж багатьох століть здійснювалося окремими людьми, умільцями, здібностями, що володіють, до подібного роду діяльності. Причому процес конструювання вони вели, як то кажуть, "по місцю", тобто по ходу виготовлення. Наприклад, при створенні машини вони уточнювали форму і розміри її деталей і вузлів, кінематику механізмів, багато разів проводили випробування і лише тоді пропонували в масове виробництво.

Такий метод конструювання, звичайно ж, не може задовольнити не тільки сучасні темпи виробництва, але і вимоги, які пред'являються сьогодні до машин і механізмів. Річ у тому, що сучасна техніка базується на використанні сукупності складних законів і явищ, об'єднує в собі всі кращі якості попередніх аналогічних машин, враховує перспективу розвитку, має сучасне естетичне оформлення, зважає на ергономічні вимоги і т.д.

Задовольнити таким вимогам повною мірою можна тільки у тому випадку, коли конструювання ведеться колективом фахівців і неодмінно на науковій основі. Конструктори і інші працівники, причетні до процесу створення нової техніки, повинні пройти спеціальну підготовку, оволодіти такими технічними предметами, як опір матеріалів, теорія механізмів і машин, деталі машин, технологія машинобудування, матеріалознавство і ін. Відповідна підготовка інженерів-конструкторів ведеться у вищих учбових закладах з урахуванням спеціалізації.

Проте в умовах науково-технічної революції і такий підхід до створення і особливо до вдосконалення техніки не задовольняє вимогам практики. В даний час, а тим більше в майбутньому у вдосконаленні виробництва буде потрібно участь не тільки фахівців, але і найширших мас трудящих.