Смекни!
smekni.com

Технологія та структура лінії пакування гипсокартоних аркушів (стр. 9 из 10)

В даному проекті необхідно здійснити роботи монтажу по місцю, індуктивних датчиків, оптичних датчиків, імпульсних датчиків на приводах, кінцевих вимикачів, реле тиску, реле температури, і т.д. Монтаж лотків, коробів і трубок для прокладки кабелів. Зробити обв'язку кабелями приводів, датчиків і вивести все до щитів керування. В щитах керування виробляється розподіл і монтаж комутуючих елементів, автоматичних вимикачів, пускачів, реле перемикання, клемних колодок відповідно до схеми розташування. Тут також виробляється розв'язка кінців кабелів датчиків по електричних принципових схемах.

Необхідно відзначити основні роботи при монтажі встаткування засобів автоматики:

1. Монтаж лотків, коробів і трубок для прокладки кабелів.

2. Роботи в шафах автоматики.

3. Проклатка кабелів.

2. Небезпечні види робіт, що перераховано в п.1.

Персонал, що працює при монтажі встаткування систем автоматики, виконує два види найнебезпечніших робіт:

1. Монтаж лотків, коробів і трубок для прокладки кабелів.

Розташування робочого місця на значній висоті щодо поверхні землі.

Гострі крайки, заусенци й шорсткість на поверхнях заготівель, інструментів.

2. Роботи в шафах автоматики.

Недостатня освітленість у робочій зоні.

Нервово-психічні перевантаження.

3. Роботи на висоті:

До робіт на висоті відносять роботи, при виконанні яких, що працює перебуває на висоті 1,3 метри й більше від поверхні, перекриття або робітника настилу.

Ці роботи пов'язані з ризиком людини впасти з висоти й одержати у зв'язку із цим забите місце, вивих, розтягання, перелом якої-небудь частини тіла або загинути. А

так само можливістю падіння на внизу, що перебувають людей, інструмента, кріпильних деталей і інших предметів, що може привести до їхніх травм, каліцтвам або загибелі.

Для запобігання цього й забезпечення безпеки робіт необхідне виконання наступних заходів:

Роботи проводимо з інвентарних, минулі випробування помосту марки УЛТ50, сходів і драбин висотою не більше 5 метрів;

На висоті більше 1,3 метри обов'язково застосовуємо запобіжний пояс, прикріплений під час роботи до конструкції спорудження;

Для подачі необхідних предметів працюючий нагорі використовуємо мотузку, кидати предмети нагору забороняється;

Забороняється стояти під сходами, з якої виробляється робота;

Забороняється працювати із приставних сходів, установлених на щаблях інших сходів, ящиках, бочках і інших предметах;

Забезпечуємо всіх працюючими захисними касками встановленого зразка;

Розрахункові навантаження для будівельних лісів і риштовання

Ліси й помости повинні задовольняти вимогам міцності й стійкості, мати огородження й зручне повідомлення між настилами. Вологість деревини, використовуваної для виготовлення лісів і риштовання, не повинна перевищувати 25%.

По нормах проектування дерев'яних конструкцій при розрахунку лісів і риштовання розрахункові опори деревини хвойних порід (сосни і їли) приймаються рівними:

1) На вигин:

а) елементи з висотою перетину до 50 см, за винятком згаданих у пп. «б»- 130 кгс/см2;

б) елементи суцільного прямокутного перетину зі сторонами 14 см і більше при висоті перетину до 50 см- 150 кгс/см2;

2) На розтягання уздовж волокон:

а) елементи, що не мають ослаблення в розрахунковому перетині, - 100 кгс/см;

б) елементи, що мають ослаблення в розрахунковому перетині, - 80 кгс/см.

3) На стиск і зминання:

а) уздовж волокон - 130 кгс/см;

б) по всій поверхні поперек волокон -18 кгс/см

Для деревини листяних порід розрахункові опори визначають множенням перерахованих вище величин на коефіцієнти:

Для берези:

а) на розтягання, вигин і зминання уздовж волокон - 1,1;

б) на стиск і зминання поперек волокон - 1,6.

Розрахункові опори деревини, крім того, множать на коефіцієнти умов експлуатації лісів при впливі короткочасних навантажень (1,2) і умов роботи лісів (0,85).

В нашім випадку опір деревини, при використанні берези буде рівно: 1)На вигин: 150*1,1*1,2*0,85=168,3 кгс/см

2)На розтягання: 100*1,1*1,2*0,85=112,2 кгс/см

3)На стиск і зминання: а) 130*1,6*1,2*0,85=212,16 кгс/см

б) 18*1,6*1,2*0,85=29,4 кгс/см

Металеві елементи лісів і риштовання виготовляють зі сталі марки Вст3кп.

Розрахункові опори сталевих елементів для лісів і риштовання приймаються рівними: на розтягання, стиск і вигин - 2100 кгс/см, на зріз - 130 кгс/см.

Підмости для монтажних робіт розраховують на рівномірно розподілене навантаження 100 кгс/м2 і перевіряють на зосереджений вантаж 130 кгс (вага робітника з інструментом). Робочі настили повинні бути обгороджені поруччям висотою не менш 1 м. Поруччя складаються зі стійок і пришитих до них із внутрішньої сторони трьох елементів: установлюваної впритул до настилу бортової дошки висотою 150 мм, проміжного елемента й поручня. Поруччя повинні витримувати бічний тиск (зосереджене навантаження) не менш 70 кг.

4. Недостатня освітленість

4.1 Персонал, що робить монтаж і налагодження системи, повинен чітко бачити обладнання. Більшу роль грає висвітлення, тому що при недостатній освітленості робітник може зробити помилкові операції, що може привести до поломки встаткування й виникненню аварійної ситуації. На працездатність впливає висвітлення, для створення комфортних умов праці потрібно проектувати висвітлення з урахуванням норм (Снип 230595).

Розрахунок необхідної кількості світильників при заданій освітленості

Дані необхідні для розрахунку

Шафа: довжина А, ширина В, висота Н, коефіцієнт відбиття стелі, стін і підлоги 0,3

Фл Початковий світловий потік PHILIPS TLD Standart 18Вт 1150 лм

Потік освітленості, що рекомендується, Е=50

Коефіцієнт використання освітленості установки ЛПО10 1*18 К=0,2

Формули для розрахунку

1. Визначаємо площу приміщення:

м
м

2. Розрахунок індексу приміщення:


3. Розраховуємо кількість світильників, необхідна для висвітлення:

Де: Е необхідна освітленість поверхні, лк S площа підлоги й задньої стінки шафи, м2

U коефіцієнт запасу 0,85 До коефіцієнт використання освітлювальної установки, що визначається по таблиці, виходячи з типу світильника, коефіцієнтів відбиття стелі, стін і підлоги, а так само раніше розрахованого індексу приміщення F,

Фл світловий потік однієї лампи, n кількість ламп у світильнику.

З даних розрахунків видно, що одного світильника досить для висвітлення монтажної поверхні шафи автоматики. При використанні ламп PHILIPS TLD Standart 18Вт 1150 лм.

Заходу щодо охорони праці дозволяють за рахунок невеликих витрат звести до мінімуму втрати від раптових аварійних ситуацій, а іноді й запобігти їх.

Уважно проаналізувавши шкідливості й небезпеці властивому даному виробництву потрібно й важливо зробити всі можливі кроки по їхній нейтралізації й недопущенню ситуацій, у яких могли б постраждати працівники.

Всі розглянуті вище заходи й вимоги по забезпеченню безпеки, при монтажі автоматики ведуть до зниження рівня професійних захворювань, виробничого травматизму, до зменшення числа поломок устаткування й часу його простою. І, в остаточному підсумку, до поліпшення якості робіт, що дозволяє збільшити продуктивність і ще більше засобів виділяти на заходи щодо забезпечення безпеки.


Розділ 6. Техніко-економічне обґрунтування

Заміна релейної системи керування лінії пакування на мікропроцесорну систему обумовлена тим, що мікропроцесорна система володіє в порівнянні з діючою релейною системою наступними перевагами:

Система має високу ремонтопридатність;

Здійснює повний контроль за ходом технологічного процесу й відображення його протікання на візуалізації оператора, більше висока швидкодія, що дозволяє зменшити час простою, зробити роботу більше ефективної й економічної;

Зменшення тривалості простоїв за рахунок автоматичної розшифровки аварій і інших функціональних можливостей мікропроцесорної системи. При незмінних планових навантаженнях це дозволить підвищити надійність і ритмічність роботи системи.

Зниження споживаної потужності й витрат на електроенергію;

Простота модернізації;

Збільшення терміну служби;

7. Перехід на мікропроцесорну систему дозволить позбутися від дорогих і дефіцитних багатожильних кабелів. Це підвищить надійність системи й спростить її експлуатацію. Поряд з перевагами мікропроцесорна система володіє й недоліками:

Необхідність висококваліфікованого персоналу;

Висока чутливість до різних перешкод;

Складність настроювання.

Розрахунок економічної ефективності від впровадження мікропроцесорної системи для керування лінією пакування ГКА зроблений на підставі порівняння капітальних і поточних витрат на нині використовувану апаратуру керування пакування, зібрану на релейній базі й мікропроцесорній системі. В даному розрахунку не врахований ряд показників, що підвищують ефективність використання мікропроцесорної системи керування лінії. Це обумовлено тим, що визначення чисельних даних цих показників можливо тільки в ході експлуатації апаратури.

Розрахунок капітальних витрат для мікропроцесорної системи керування

Капітальні витрати (Зкап) – це сукупність витрат, що включають у себе витрати на первісну вартість устаткування (Зс), витрати на транспорт (Зтр) і витрати на монтаж, налагодження (Зм(н)). Капітальні витрати визначаються по формулі:

Зкап = Зс + Зтр + Зм(н)

Визначення повної первісної вартості системи:

Для визначення повної первісної вартості мікропроцесорної системи керування впакуванням складемо перелік необхідного встаткування й зведемо його в таблицю 1.: