Смекни!
smekni.com

Експлуатаційні характеристики підшипників (стр. 1 из 3)

Зміст

Вступ

1. Загальні відомості

2. Експлуатаційні характеристики підшипників

2.1 Кулькові підшипники радіальні однорядні

2.2 Кулькові радіальні дворядні сферичні підшипники

2.3 Роликопідшипники з короткими циліндричними роликами

2.4 Роликопідшипники радіальні сферичні дворядні

2.5 Роликопідшипники голчасті

2.6 Роликопідшипники з крученими роликами

2.7 Кулькові підшипники радіально-упорні

2.8Конічні роликопідшипники

2.9 Упорні кулькові підшипники

2.10 Упорні роликопідшипники

Література

Вступ

Тема реферату «Експлуатаційні характеристики підшипників» з дисципліни «Підшипники кочення».

Мета роботи – ознайомитися з загальними експлуатаційними характеристиками підшипників.

підшипник ролик кульковий

1. Загальні відомості

Підшипники кочення представляють собою готовий вузол, основними елементами якого є тіла кочення – кульки 3 (рис. 1) чи ролики, які утримуються на визначеній відстані один від одного обоймою 4, яку називають сепаратором.

Рис.1. Радіальний підшипник

У процесі роботи тіла кочення котяться по бігових доріжках кілець 1 і 2 одне з яких, у більшості випадків, нерухоме.

Підшипники кочення є основним видом опор.

Їхнє широке застосування в промисловості обумовлено наступними перевагами в порівнянні з підшипниками ковзання: невелике тертя, особливо при малих швидкостях і пуску, простота монтажу й експлуатації, незначна витрата змащення, висока ступінь стандартизації і централізоване виготовлення (тобто низька вартість і повна взаємозамінність за з’єднувальними розмірами), висока вантажність, менші вимоги до термообробки посадкових шийок валів, надійна робота в умовах частої зупинки і пуску приводів.

До недоліків підшипників кочення варто віднести високу чутливість до ударних і вібраційних навантажень, низьку довговічність у високошвидкісних приводах (небезпека руйнування сепаратора від дії відцентрових сил), порівняно великі радіальні розміри, підвищену шумову характеристику при високих швидкостях.

Підшипники кочення класифікуються за наступними ознаками:

1. За напрямком сприймаємого навантаження відносно осі вала: радіальні, що сприймають радіальні навантаження, упорні, що сприймають осьові навантаження, і радіально-упорні, що сприймають водночас радіальні й осьові навантаження.

2. За формою тіл кочення: кулькові і роликові, причому останні можуть бути з цилиндричними, конічними, бочкоподібними, голчастими і крученими роликами.

3. За числом рядів тіл кочення: однорядні і багаторядні.

4. За здатністю самовстановлюватися: несамоустановлювальні і самоустановлювальні (сферичні).

5. За габаритними розмірами: на серії.

Для кожного типу підшипника при тому самому внутрішньому діаметрі є різні серії, що відрізняються розмірами кілець і тіл кочення. У залежності від розміру зовнішнього діаметра підшипника серії підрозділяються на надлегкі, особливо легкі, легкі, середні і важкі. Випускають переважно підшипники легкої і середньої серії.

У залежності від ширини підшипника серії підрозділяються на особливо вузькі, вузькі, нормальні, широкі, особливо широкі.

Поряд зі стандартними виготовляють спеціальні конструкції, використання яких у кожному конкретному випадку вимагає спеціального обґрунтування.

В таблиці 1 приведена класифікація підшипників кочення за ГОСТ 3395.


Таблиця 1

Класифікація підшипників кочення за ГОСТ 3395
Радіальні
Радіально-упорні Упорніі упорно-радіальні
кулькові роликові кулькові роликові кулькові роликові
Однорядні:основноїконструкціїзі стопор- З короткими циліндрични-ми роликами:однорядні Однорядні:основноїконструкціїз роз’ємни- З конічними роликами:однорядніосновної Упорні:одноря-дніподвійні Упорні:

з цилінд-ричнимироликами

ною канав-кою на зовнішньо-му кільціз упорнимбортомз фланцем дворядніОдноряднісферичніДворядні

сферичні:

ми кільця-миз трьох- і чотирьохточечнимконтактомздвоєні

конструкціїз упорнимбортом назовнішньо-му кільціЗ конічними Упорно-радиаль-ні з ку-том кон-такту 600 з коніч-

ними роликамиУпорно-радіальні

сферичні

на зовніш-ньому кіль-ціз захисни-ми шайба- основноїконструкціїз захисними шайбами Дворядні роликами:дворяднічотирирядні
миз ущільнен-ням З голчастими роликами:
сферичніДворядні одноряднікомбіновані
сферичні

Приведемо коротку експлуатаційну характеристику основних типів підшипників.

2. Експлуатаційні характеристики підшипників

2.1 Кулькові підшипники радіальні однорядні

Кулькові підшипники радіальні однорядні найбільш прості і дешеві, використовуються як універсальні опори в різних вузлах машин і механізмів. Призначені для сприйняття радіальних навантажень при високих частотах обертання, але можуть водночас з радіальною сприймати і реверсивне осьове навантаження в межах до 70% від невикористаного радіального навантаження. Підшипники мають велику швидкохідність при відповідних конструкціях і матеріалах сепараторів.

При використанні струминного змащення необхідної інтенсивності і сепаратора спеціальної конструкції для цих підшипників можливо досягти значення параметра

,

де

-частота обертання, об/хв;

,

де D - зовнішній діаметр підшипника, мм;

d - внутрішній діаметр підшипника, мм;

Радіальні шарикопідшипники фіксують положення вала відносно корпусу в двох осьових напрямках. Не будучі самоустановлювальними, ці підшипники допускають при невисоких частотах обертання невеликі перекоси валів, величина яких залежить від внутрішніх проміжків. Однак для одержання розрахункової довговічності підшипників бажано, щоб перекоси були мінімальними. Число конструктивних різновидів цього типу підшипників досить велике.

а) б) в) г) д) е)

Рис.2. Шарикопідшипники радіальні однорядні типів:

а – 00000; б – 50000; в – 60000; г – 80000; д – 160000; г – 180000

На рис.2, а показана основна конструкція радіального підшипника. На рис.2, б зображений підшипник з канавкою на зовнішньому кільці для настановної шайби; така конструкція спрощує осьове кріплення підшипника в корпусі і дозволяє робити наскрізною розточення останнього. На рис.2, в, г показані підшипники з захисними шайбами, що запобігають у підшипника виток мастильного матеріалу і до деякої міри від проникнення пилу і бруду в його порожнину.

Підшипники з більш ефективними ущільненнями, що складаються з набору металевих шайб і мембранної шайби, облицьованих гумою методом вулканізації, показані на рис.2, д, е.

Застосовують наступні підшипники спеціальних конструкцій:

1. З зовнішнім кільцем, що має один борт (як у радіально-упорних підшипників), що дозволяє збільшити число кульок і, отже, підвищити вантажність і твердість підшипника. Осьове навантаження в цьому випадку може бути тільки однобічним;

2. З канавкою для введення кульок; така конструкція також дозволяє збільшити число кульок; наявність канавок дозволяє використовувати ці підшипники тільки для опор, навантажених радіальними силами;

3. З двошаровим ущільненням і сферичною насадочною поверхнею зовнішнього кільця, що дозволяє самовстановлюватися підшипнику при монтажі, компенсуючи при цьому неспіввісність посадкових місць (рис.3).

Рис.3. Шарикопідшипник з сферичною поверхнею зовнішнього кільця

Конструкції сепараторів радіальних шарикопідшипників також різноманітні. У масовому виробництві підшипників використовують штампований сепаратор змійкової конструкції, що складається з двох напівсепараторів, з'єднаних заклепками- вусиками, що загинаються.

У підшипниках, що випускаються в невеликих кількостях, а також для застосування у швидкісних вузлах, використовують масивні клепані сепаратори з латуні, бронзи, текстоліту й інших матеріалів.

Центрування масивних сепараторів у більшості випадків ведеться за внутрішнім чи зовнішнім кільцем (останнє для підшипників, що працюють при високих частотах обертання).

При проектуванні нових машин і механізмів у першу чергу варто орієнтуватися на застосування кулькових радіальних однорядних підшипників у зв'язку з їх невисокою вартістю, простотою монтажу і здатністю сприймати комбіновані навантаження. Їх встановлюють у редукторах, металорізальних верстатах, електродвигунах малої і середньої потужності й у багатьох вузлах інших машин і механізмів.

2.2 Кулькові радіальні дворядні сферичні підшипники

Кулькові радіальні дворядні сферичні підшипники (рис.4) сприймають радіальні і невеликі осьові навантаження. Для сприйняття великих осьових навантажень вони не рекомендуються, тому що в цьому випадку навантажений тільки один ряд кульок і вантажність підшипника знижується.

а) б) в)

Рис.4. Шарикопідшипники радіальні дворядні сферичні типів:

а) – 1000; б) – 111000; в) – 11000