Смекни!
smekni.com

Розробка компоновки автоматизованої лінії розливу пива продуктивністю 6000 пл.год (стр. 3 из 3)

2.2 Розрахунок кількості обслуговуючого персоналу і визначення їх функцій

пакування пиво лінія продуктивність

Обслуговування потокової лінії здійснюється на двох рівнях. Перший рівень складають наладчики. Другий рівень утворюють слюсарі-ремонтники і наладчики електрики.

Обслуговування лінії здійснюється на двох рінях.

Перший рівень складають наладчики, оператори, електрики.

Другий рівень утворюють слюсарі ремонтники і наладчики електрики.

Функції, які виконуються цими працівниками, наведені в таблиці 5.


Таблиця 5 - Розподіл функцій обслуговуючого персоналу потокової лінії

Персонал Функції обслуговування Загальна кількість робочих
Основні Додаткові
І-й рівень Оператор Технічна підготовка до пуску. Виконання неавтоматизованих операцій. Участь у налагоджуванні регулюванні обладнання. Проведення контролю 6
Наладчик Технічна підготовка до пуску. Технічне обслуговування. Спостереження за працюючою лінією. Відновлення працездатності. Реєстрація відмов Участь у ремонті обладнання, контролі виробів, перепровірці бракованих виробів 2
ІІ-й рівень Слюсар ремонтник Виконання планового ТО і позапланових ремонтів. Реєстрація ремонтних робіт. Періодичний огляд обладнання. Пошук разом із оператором і наладчиком дефектів, що необхідно усунути при плановому ремонті. Участь у планових ремонтах обладнання 1
Наладчик-електрик Спостереження за станом електрообладнання і за дотримання правил його експлуатації. Усунення відмов електрообладнання. Інструктаж по ТБ. Регістр відмов і основних робіт з ТО електрообл. Участь в планових ремонтах електрообладнання і наладці систем керування машинами 1

2.3 Розробка заходів з організації роботи лінії

Основні вимоги до монтажу даної лінії

- Машини розміщаються на рівній поверхні. Настроюються по висоті регульованими гвинтами, виставляються і з’єднується з транспортерами та накопичувачами.

- Машини заземляються.

- Машини за допомогою електрика з’єднується з сіткою в 380V/50Гц за до, змонтованого до приводу живлення машини.

Всі автомати поступають з заводів-виробників на дерев’яних піддонах в зібраному стані і не потребують додаткових збірних операцій при їх монтажу. Монтаж цього обладнання зводиться лише до транспортування зі складу в зони монтажу; такелажними роботами в середині монтажної зони; розпаковкою; установкою на фундамент або чисту підлогу. Підйом і переміщення обладнання виконується компетентним в цій області персоналом, який оснащений відповідними інструментами та інструкцією по техніці безпеки. Для забезпечення безпеки і зручності праці, а також нормального обслуговування обладнання потрібно витримати монтажні відстані між габаритами обладнання і огороджуючи ми елементами будівлі.

2.4Визначення періодичності поповнення запасів матеріалів

Обладнання потокової лінії має в своєму складі пристрої для нагромадження елементів упаковок – магазини, бункери, резервуари тощо. Їх призначення – забезпечити автономну роботу технологічних машин у складі потокової лінії.

Визначимо необхідну кількість скляних пляшок на одну зміну роботи лінії, тобто на 8 годин:

Qбан= Qфас *60*8

Де Qбан – необхідна кількість пляшок, шт.;

Qфас – продуктивність фасувального автомата, бан/хв.

Отже:

Qбан= 6600 *60*8 = 3168000шт.

За одну зміну лінія витрачатиме 3168000 пляшок, таку ж саму кількість кроненпробок та етикеток.

Оскільки в ящик поміщається 20 пляшок із фасованим продуктом, то кількість використовуваних за зміну ящиків буде така:


Де, М – кількість ящиків, шт.;

QАЛ- продуктивність лінії;

Х – кількість банок в ящику

М =3168000/20= 158400ящ/зм.

Періодичність поповнення запасів нагромадження поштучних виробів визначає час безперебійної роботи справної машини, величина, якого визначається:

де Qц – циклова продуктивність машини;

E – ємність нагромаджувача в штуках;

Періодичність насипання кроненпробок в закупорювальний автомат:

Отже,через кожні 0,63 год потрібно наповнювати автомат для подачі кроненпробок.

Висновок

В першому розділі я охарактеризувала продукт що розливається – пиво, тару в яку даний продукт фасується, а також допоміжні пакувальні засоби. Після цього я охарактеризувала основне та допоміжне обладнання, яке використовується на даній дільниці, кількість цього обладнання та транспортну систему даної дільниці.

Охарактеризувавши обладнання, я описала структуру потокової лінії для розливу пива та розрахувала її продуктивність. На основі цих даних побудувала діаграму використання основного технологічного обладнання в лінії.

В другому розділі я розрахувала матеріальні потоки та кількість обслуговуючого персоналу з визначенням їх функціональний обов’язків, а також визначила періодичність поповнення запасів матеріалів.

При виконанні даного курсового проекту я поглибила свої знання про властивості харчових продуктів, що пакуються, в що пакуються і як пакуються. Також я розглянула різноманітні варіанти розташування автоматів та механізмів для розливу пива у скляні пляшки..


Перелік літературних джерел

1. Завгородня В.М., Сирохман І.В., Демкевич Л.І. Тара і упакування продовольчих товарів: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво ЛКА, 2001.-256 с.

2. Сирохман І.В., Завгородня В.М. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари: Підручник. – К.: ЦНЛ, 2005. – 614 с.

3. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни “Технологічні комплекси пакувального виробництва” / Уклад. Б.О. Пальчевський – Луцьк: ЛДТУ, 2006. – 44 с.

4. Пальчевський Б. О. Автоматизація технологічних процесів (виготовлення і пакування виробів): навч. Посіб. – Львів: Світ, 2007. – 392 с.

5. Балашов В.Є. Дипломное проектирование предприятий по производству пива. - М.: 1983.

6. Балашов В.Є. Оборудование предприятий по производству пива и б.н. - М.: 1984.

7. Новиков Б.М. Автомати для извлечения бутылок из ящиков и укладки их в ящики. – М.: Пиш. Пром-сть, 1977. - 106 с.

8. Зайчик Ц.Р. Машины для фасовки пищевых жидкостей в бутылки. - М.: Агропромиздат, 1989 - 239 с.

9. Машины-автоматы и автоматические линии пищевой промышленности/ Белецкий В.Я. и др. - К.: Техника, 1967. - 176 с.