Смекни!
smekni.com

Диференціальний вихорострумовий перетворювач для контролю параметрів немагнітних виробів (стр. 4 из 5)

(29)
(31)

Далі у цьому розділі були отримані вирази для оцінки похибок нелінійності при вимірюванні а і s параметричним диференціальним перетворювачем.

Величину похибки нелінійності

при вимірах радіуса виробів можна досить просто оцінити при заданому значенні dtgjвн, якщо віднести квадратичний член розкладання залежностей M=f(tgjвн) у ряд Тейлора поблизу робочої точки до лінійних членів ряду. При цьому

(32)

де

- друга похідна параметру М за jвн.

Похибки визначення питомої електричної провідності, викликані нелінійністю залежностей M=f(tgjвн), можуть бути обчислені зі співвідношень

(33)

де

(34)

де

- друга похідна параметру х за jвн. Знаки "+" і "-" у виразах (32) і (34) відповідають позитивним і негативним збільшенням dtgjвн.

У цьому розділі показано, що залежності методичних похибок

і
від збільшення dх, одержаних за допомогою ПЕМП мають такий же характер, як і залежності
і
від dх при використанні ТЕМП (див. рис. 4).

У четвертому розділі розглянуто електромагнітний метод та реалізуючий його комбінований електромагнітний перетворювач КЕМП з поперечним магнітним полем для визначення радіуса та питомої електричної провідності циліндричних немагнітних виробів, у випадках, коли виріб не має доступу до своїх кінців.

Спершу у цьому розділі розглянуто функції перетворення КЕМП з немагнітним виробом і робиться висновок про те, що вони співпадають з відповідними функціями перетворення для ТЕМП з таким же виробом. В разі використання методу абсолютного контролю величину а визначають із формули:

; (35)

де Х0 – відстань від осі виробу до вимірювальної котушки.

Величину s знаходять з (8).

З метою перевірки розрахункових характеристик пристрою, який реалізує запропонований метод, були проведені експерименти на циліндричних зразках з різними значеннями а і s. Похибки вимірювання а і s за допомогою КЕМП розраховувалися за методикою, яка була докладно розглянута у розділах 2 і 3.

У випадку диференційних вимірювань а і s були знайдені збільшення dа/а0 і ds/s0 при використанні залежностей другої модифікації функцій N=f(jвн) і Nх=f(jвн). Тоді вирази для відносних збільшень а і s мають вигляд:

(36)

(37)

де А1 і В1 – постійні коефіціенти,

(38)

(39)

Далі були наведені результати вимірювань а і s мідних зразків диференціальною схемою з комбінованим перетворювачем КЕМП, яка має такий саме вигляд, як і для диференційного перетворювача (рис. 3). Отримані дані свідчать про те, що результати вимірів а і s за допомогою КЕМП співпадають з аналогічними даними, отриманими на ТЕМП.

У якості прикладів застосування розроблених методів, був розглянутий спосіб розбракування зразків за марками матеріалів, з яких вони вироблені, а також за величинами а і s матеріалів і зразків. Наведені інші випадки використання розглянутих диференційних перетворювачів, а саме, при контролі легкосплавних бурильних труб, а також провідників ліній електропередач.


ВИСНОВКИ

Таким чином, у даній дисертаційній роботі розглянуті диференціальні та абсолютні методи і реалізуючі їх трансформаторний, параметричний і комбінований електромагнітні перетворювачі для одночасного контролю радіусу та електропровідності циліндричних суцільних немагнітних виробів і зразків.

Коротко зупинимося на результатах роботи.

1. На основі розрахованих універсальних функцій перетворення розглянуті диференціальний і абсолютний електромагнітні методи для одночасного контролю радіусу та електропровідності циліндричного немагнітного виробу при використанні трансформаторного, параметричного і комбінованого електромагнітних перетворювачів з повздовжнім і поперечним магнітними полями, зондуючими виріб.

2. Отримано співвідношення, що описують роботу зазначених двохпараметрових перетворювачів.

3. Розроблено алгоритми вимірювальних і розрахункових процедур для спільного контролю радіусу і питомої електричної провідності немагнітних виробів в абсолютному і диференціальному варіантах.

4. Створено схеми установок, що працюють на основі трансформаторного , параметричного і комбінованого електромагнітних перетворювачів для диференціального і абсолютного контролю радіусу та електропровідності циліндричних виробів, зондуємих повздовжнім і поперечним магнітними полями.

5. Оцінено апаратурні похибки спільних вимірів радіусу та електропровідності циліндричних виробів за допомогою трансформаторного, параметричного і комбінованого перетворювачів. Показано, що у всіх випадках використання таких перетворювачів з погляду досягнення малих значень результуючих апаратурних похибок існує оптимальний діапазон зміни узагальненого параметра х, що містить у собі радіус, електропровідність і частоту магнітного поля. При цьому результуючі похибки виміру радіусу та електропровідності не перевищують 0,5% і 2% в оптимальному діапазоні змінення узагальненого параметра х³3.

6. Отримано співвідношення для визначення методичних похибок контролю радіусу та питомої електричної провідності виробів, обумовлені нелінійністю універсальних функцій перетворення, тобто лінійними наближеннями виразів, що описують роботу двохпараметрових перетворювачів різних типів.

7. На основі цих виразів знайдені оптимальні за методичними похибками діапазони зміни приростів dх узагальненого параметра, обумовлені відмінністю параметрів досліджуваного і стандартного зразків. Показано, що, наприклад, якщо задатися відносною методичною похибкою контролю радіуса, рівною 0,5%, максимальний середній приріст dхср буде складати 0,24, а при відносній методичній похибці виміру електропровідності 2% найбільше значення dхср буде дорівнювати 0,21 (див. мал. 4).

8. Визначено межі застосовності абсолютного і диференціального електромагнітних методів і реалізуючих їх перетворювачів з точки зору контролю виробів різноманітного асортименту. Показано, що абсолютний контроль доцільно використовувати при визначенні геометричних і електричних параметрів виробів, відносний розкид яких перевищує 20% - 30%. Ці цифри мають відношення до контролю виробів, виконаних, як правило, з різних марок матеріалів. При неруйнівному контролі виробів з параметрами, близькими між собою, тобто у випадку, якщо розкид цих параметрів менше 20-30%, має сенс застосовувати диференціальні двохпараметрові методи і реалізуючі їх перетворювачі з різною орієнтацією магнітного поля.

9. Наведено приклади практичного використання розроблених абсолютних і диференціальних методів і реалізуючих їх перетворювачів при контролі радіусів та електропровідностей проводів ліній електропередач і транспортного електропостачання, при розбраковуванні немагнітних виробів по їх радіусах і марках матеріалів та в інших випадках.


Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Себко В.П., Сомхиева О.С. Совместное определение радиуса и удельной электрической проводимости изделий дифференциальным электромагнитным методом // Сборник научных трудов Международной научно-технической конференции "Современные приборы, материалы и технологии для технической диагностики и неразрушающего контроля промышленного оборудования". – Харьков: ХТУРЭ. – 1998. – С. 134 – 137.

Автором розраховані універсальні функції перетворення, які використовуються для диференціального контролю двох параметрів циліндричних виробів за допомогою трансформаторного і комбінованого електромагнітних перетворювачів.

2. Сомхиева О.С. К измерению радіуса и электропроводности изделий электромагнитным методом // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. – Харьков: ХГПУ.- 1998. – Вып. 17. – С. 123 – 125.

3. Себко В.П., Сомхиева О.С. Определение ожидаемых значений сигналов дифференциального двухпараметрового преобразователя // Український метрологічний журнал. - 2000. - Вип.1. - С. 50-53.

Автором запропонована методика розрахунків очікуваних значень сигналів диференціального ТЕМП із метою створення двохпараметрової установки.

4. Себко В.П., Сомхиева О.С. Дифференциальные двухпараметровые преобразователи для контроля параметров цилиндрических немагнитных изделий // Технічна електродинаміка: Тематичний випуск. – Ч.2. - 1999. – С. 47 – 52.

Особисто отримані співвідношення для оцінки методичних похибок визначення у диференціальному варіанті двох параметрів немагнітного виробу при використанні трансформаторного і параметричного електромагнітних перетворювачів.