Смекни!
smekni.com

Проект розрахунку кожухотрубного теплообмінника безперервної дії (стр. 5 из 8)

Підтримка постійної температури приміщення досягається раціональним розміщенням джерел великих тепловиділень. Наприклад, печі встановлюють в окремих приміщеннях або розташовують в один ряд, щоб ослабити дію теплоти на працюючих і полегшити відведення теплоти з приміщення. Там, де це можливо, тепловиділяюче устаткування — печі пиролиза, трубчасті печі і ін. — розміщують на відкритих майданчиках.

Велике значення для захисту працюючих від надмірних тепловиділень має механізація виробничих операцій. Пристрій завантажувальних пристосувань, печей і пристосувань для вивантаження гарячих відходів — шлаків, огарків — дає можливість вивести робітників із зон високих температур і полегшити їх працю. Обмежують виділення теплоти від печей, апаратів і трубопроводів за допомогою ізоляції. Згідно санітарним нормам, температура зовнішніх поверхонь апаратів і гарячих трубопроводів в зоні робочих місць не повинна перевищувати 45° С. Там, де цього досягти неможливо, застосовують екрани з жерсті, азбесту і інших матеріалів.

Деталі апаратів і машин, що рухаються, представляють велику небезпеку для обслуговуючого персоналу. Тому всі вали, шестерні, маховики, муфти і інші деталі, що рухаються, що обертаються, в місцях, небезпечних для персоналу, обов'язково забезпечуються захисними пристроями, перешкоджаючими захопленню частин тіла і одягу працюючих. В особливо небезпечних місцях: на пресах, валяннях, каландрах і ін. — влаштовують спеціальні блокуючи пристосування, що зупиняють механізм при попаданні в нього сторонніх предметів. Експлуатація будь-яких пристроїв, не обладнаних захисними пристосуваннями, категорично забороняється.

До числа найважливіших заходів, направлених на створення нормальних метеорологічних умов, відноситься пристрій вентиляції. За допомогою вентиляції забруднене повітря віддаляється з виробничого приміщення і одночасно в приміщення подається свіже, більш прохолодне повітря.

Існуюче законодавство і всі захисні заходи, що проводяться, не будуть дієвим повною мірою, якщо працюючі порушують виробничі інструкції і правила поведінки в умовах виробництва. Необхідно строго дотримувати всі діючі розпорядження по техніці безпеки і у разі потреби користуватися індивідуальними захисними пристосуваннями.

Для захисту органів дихання застосовують противогази і респіратори. Противогази служать для захисту від шкідливої пари і газів, респіратори призначені головним чином для захисту від пилу. За принципом дії противогази діляться на фільтруючі і ізолюючі. У фільтруючих противогазах вдихаєме повітря очищається від що знаходяться в ньому шкідливих домішок різними поглиначами — адсорбентами. Ізолюючі противогази захищають органи дихання людини від повітряного середовища, в якому містяться шкідливі для здоров'я речовини.

Відповідальним етапом є підбір маски противогаза. Заздалегідь виміряють об'єм голови. Маска, що приганяє точно по обличчю, не пропускає забрудненого повітря.

Респіратори застосовують при роботі з матеріалом, що порошить, в тих випадках, коли неможливо запобігти пиловиділення технічними засобами. Дія пилового респіратора заснована на тому, що частинки пилу затримуються порами фільтру, якщо їх величина перевищує розміри пір, а більш дрібні частинки осідають на стінках каналів фільтру. Фільтрами служать марля, складена в декілька шарів, вата, штучні волокна. Найпростіший респіратор — пов'язка з марлі і вати.

При виконанні деяких робіт необхідний захист органів зору працюючих. Очі можуть бути пошкоджений відлітаючими частинками твердих тіл — стружкою, окалиною, шматочками металу, бризками їдких рідин, а також в результаті дії променистої енергії при зварці.

Основними засобами захисту очей є індивідуальні захисні пристосування — окуляри і щитки. Окуляри відкритого типу зручні тим, що мають широке поле зору і не потіють, але вони захищають очі тільки від дрібних осколків, що летять спереду. В тих випадках, коли необхідно захистити очі від осколків пилу і бризок рідин, що летять з усіх боків, застосовують окуляри закритого типу з щільно прилеглою до особи оправою з металу, шкіри або пластмаси. Вони надійно захищають очі, але зменшують поле зору і потіють. В інструкціях по техніці безпеки указується, який саме тип окулярів необхідно застосовувати на даному робочому місці.

В тому випадку, якщо бризки кислоти, лугу або інших їдких рідин все ж таки потрапили в очі, їх необхідно дуже швидко, протягом декількох секунд, змити рясним струменем води. На ділянках роботи з агресивними речовинами встановлюють очні гідранти, пристрій яких дозволяє потерпілому надати собі допомогу і при закритих очах.

Чужорідні тіла не можна видаляти самостійно; при пораненні ока необхідно швидко накласти стерильну пов'язку і доставити потерпілого в здоровпункт.

При електро - і газозварних роботах виділяються невидиме ультрафіолетове проміння і видиме проміння великої яскравості, яке надає шкідливу дію на очі. В цих випадках зварювачі користуються окулярами або щитками з темними стеклами. При проведенні зварювальних робіт іншому обслуговуючому персоналу, не забезпеченому засобами захисту, категорично забороняється безпосереднє спостереження за проведенням цих робіт щоб уникнути пошкодження органів зору.

Залежно від характеру виконуваних робіт застосовується різний спецодяг. Робітники кислотних і гарячих цехів одержують суконний одяг, що оберігає від опіків і теплового випромінювання. На менш шкідливих ділянках роботи видаються халати з бавовняного матеріалу або синтетичних тканин. Терміни заміни спецодягу визначені відповідними інструкціями. Організм людини володіє здатністю терморегуляції, тобто може підтримувати власну температуру на постійному рівні. Проте при дуже високих температурах зовнішнього середовища (35—40° С) і важкій фізичній роботі організм може перегрітися: температура тіла підвищується до 42° С, відбувається тепловий удар, і людина: втрачає свідомість.

При перегріві терморегуляція організму здійснюється за допомогою виділення поту. Випаровуючись з поверхні тіла, піт віднімає теплоту і тим самим сприяє підтримці температури тіла на нормальному рівні. При великій вогкості зовнішнього повітря випаровування поту зменшується і тепловіддача організму також стає меншою, що приводить до його перегріву.

У працюючих на холоді можуть виникнути явища переохолодження, також знижуючі працездатність і ослабляючі захисну дію організму. В цьому випадку людина стає більш сприйнятливою до інфекційних захворювань.

При великих швидкостях руху повітряних потоків в приміщенні створюються протяги, несприятливо діючі на організм. Встановлено, що людина відчуває себе добре і найбільш працездатний при температурі навколишнього середовища в межах 12—24° С (залежно від виконуваної роботи), відносної вогкості повітря 40—60% і швидкості руху повітря до 1,5 м/с.

Окрім користування всіма необхідними засобами захисту від шкідливих дій працюючі на хімічних підприємствах повинні дотримувати правила особистої гігієни, містити одяг в чистоті, підтримувати правильний режим праці і відпочинку.

Кожний працюючий повинен вміти надати першу допомогу потерпілому при кровотечі, ударах, переломах, опіках, поразці електричним струмом до прибуття лікаря або відправки потерпілого в медичний заклад. При пошкодженні кінцівок і сильній кровотечі слід накласти джгут з тканини або гумової трубки і затиснути артерію, щоб припинити втрату крові. Рану перев'язують бинтом з індивідуального пакету аптечки. При падінні і сильних ударах потерпілому надають повний спокій до прибуття лікаря. У разі поразки струмом необхідно в першу чергу, користуючись матеріалами, не провідними струм, звільнити потерпілого від джерела струму (дроти, шини, клеми), а при втраті свідомості робити штучне дихання будь-яким способом. Про всі нещасні випадки слід негайно повідомити адміністрації підприємства [10].


2. Розрахункова частина

2.1 Матеріальний баланс

Таблиця 1 – Вихідні данні

Найменування Позначення Одини-ці виміру Числове значення Література
1 Витрата NaNO3 G кг/г 9360 [дано]
Температура NaNO3:
2 - початкова t °С 26 [дано]
3 - кінцева t °С 101 [дано]
Водяна пара
4 Тиск Р МПа 0,45 [дано]
5 Температура конденсации: t1 °С 137,9 [дано]
Середня температура:
6 бензолу
t2ср. °С 63,5 [розрахунок]
Фізико-хімічні характеристики NaNO3 при середній температурі t2ср. =63,5°С:
7 - щільність ρ2 кг/м3 2260 [2]
8 - в'язкість µ2 Па·с 0,54·10-3 [2]
9 - теплоємність С2 Дж/кг гр. 3900 [1]
10 - теплопровідність λ2 Вт/м гр. 0,621 [1]
Фізико-хімічні характеристики конденсата при температурі t1. =137,9°С:
11 - щільність ρ1 кг/м3 927,89 [2]
12 - в'язкість µ1 Па·с 0,261·10-3 [2]
13 - теплоємність С1 Дж/кг К 4400 [2]
14 - теплопровідність λ1 Вт/м К. 0,6852 [2]
15 - питома теплота паротворення r1 кДж/кг 137,956 [2]

Розрахунок