Смекни!
smekni.com

Darbinieku personibas ipasibu saikne ar darba efektivitвti organizвcijв (стр. 3 из 4)

Šiem cilvēkiem piemīt arī īpašs artistiskums. Viņi ļoti labi iejūtas dažādās lomās, jūt situāciju vai otru cilvēku, un prot nospēlēt tādu lomu, kura ir piemērota šai situācijai. Labvēlīgos apstākļos prasme iejusties lomā dod iespēju sasniegt labus rezultātus tādās darbības sfērās kā pedagogs, aktieris, psihoterapeits, tirzdniecības aģents.

Gandrīz vienmēr viņi cenšas kļūt par līderiem, taču parasti šajā pozīcijā ilgi nenoturas, jo citi ļoti ātri saprot, ka oriģinālās idejas bieži vien ir tikai izdoma un lielība.

1.2.5. DISTĪMAIS TIPS

Šis rakstura tips ir pretējs hipertīmajam. Tas izpaužas kā pastāvīgi pazemināts noskaņojums, drūmums, skumjas. Tendence pievērst uzmanību visam negatīvajam. Ja viņi runā par citiem, tad vienmēr cenšas uzsvērt otra trūkumus. Parasti ir lieli pesimisti, ļoti pasīvi un bezdarbīgi. Necenšas uzsākt kaut ko reālu, jo “dzīvē taču nekam nav jēgas”. Taču neskatoties uz šo pesimismu, kā raksta A.Vorobjovs: “Aiz šo cilvēku ārējās atsvešinātības un drūmuma slēpjas jūtīgums, dvēseliska atsaucība, pastāvīga gatavība uz pašuzupurēšanos”.

[11., 236.]

Darbā šie cilvēki ir nopietni, centīgi, krietni, bet negatīvais ir nedrošība, nespēja pieņemt svarīgus lēmumus bez šaubām. Viņi ātri nogurst, slikti panes ilgstošu psihisko slodzi, kā arī pārdzīvo savu vājumu un bezspēcību, neveiksmju gadījumos krīt izmisumā.

Ja darbība ir pierasta, tad var tikt sasniegti ievērojami panākumi, pateicoties krietnai, saistošai un atbildīgai pieejai. Attiecības ar citiem distīmā tipa pārstāvjiem veidojas stabilas, jo viņu pozitīvās īpašības ir krietnums un uzticamība. Tomēr līdera lomu viņi nespētu pietiekami labi pildīt, jo trūkst aktivitātes un pārliecības par saviem spēkiem, arī pastāvīgais pazeminātais noskaņojums neiedvestu padotajiem vēlmi aktīvi darboties organizācijā.

1.2.6. RIGIDAIS TIPS

Šo tipu reizēm arī dēvē par “iestrēgušo tipu”. Ikdienā viņus mēdz dēvēt par fanātiķiem, jo ir ar noslieci veidot idejas, kuras pārņem savā varā apziņu un ietekmē visu uzmanību. Savas idejas cenšas realizēt par katru cenu. Kā raksta V. Renģe: “Šie cilvēki var uzskatīt sevi par izgudrotājiem, kuru izgudrojumus neatzīst, viņi negūst piekrišanu, staigā pa dažādām instancēm un cīnās, lai izgudrojums tiktu atzīts”.

[8., 48.]

Tie ir cilvēki, kas parasti sūdzas un uzskata, ka viņiem tiek nodarīts pāri, tādēļ arī cīnās par savu taisnību. Tātad tās var būt personības ar ārkārtīgi dziļu iekšēju pārliecību, kas nerēķinās ne ar kādiem šķēršļiem, lai sasniegtu savu mērķi. Šāda rakstura īpašniekiem raksturīgs paaugstināts pašvērtējums, pašpaļāvība, augstprātība, godkāre. Parasti viņiem piemīt liels egoisms un pārlieka iedomība. Kā saka A.Vorobjovs: “Par apkārtējo īstenību viņiem ir interese tikai tiktāl, cik tā skar viņu personību, bet viss, kas neskar viņu es, tiem šķiet neinteresants un uzmanību nesaistošs”.

[11., 233.]

Reizēm šie cilvēki var kļūt arī diezgan agresīvi, ja kāds traucē sasniegt iecerēto mērķi. Parasti savās neveiksmēs viņi vaino citus cilvēkus, tādēļ organizācijā būtu samērā grūti veidot labas attiecības ar kolēģiem. Grūtības saskarsmē radītu arī tas, ka rigidā tipa pārstāvji ir atriebīgi un iedomīgi. Jebkuru iebildumu vai vienaldzību viņi uztver kā personisku apvainojumu.

Ja šo personu nodomi sakrīt ar sabiedriskajiem, tad viņi var izrādīties par ļoti vērtīgiem un noderīgiem darbiniekiem. Pretējā gadījumā nonāk atklātā konfliktā ar sabiedrību. Tātad šādi darbinieki darba efektivitāti paaugstinātu tikai tad, ja organizācijas nostādnes sakristu ar viņu nostādnēm, savukārt kolēģu vidū viņi nebūtu sevišķi cienīti un mīlēti sava egoisma, iedomības dēļ.

1.2.7. UZBUDINĀMAIS TIPS

Pie šī tipa pieder tie cilvēki, kas nespēj kontrolēt savas emocijas, jūtas, galvenokārt, savas negatīvās emocijas. Parasti tie ir nesavaldīgi cilvēki, kuriem ir raksturīga kontroles pavājināšanās pār tieksmēm un ierosmēm, kas izpaužas kā rīcības nemotivācija, rupjība, pakļaušanās aizraušanās tieksmēm, dusmīgums, ķildīgums, ātra sakaitināmība un nežēlība. Šādi cilvēki bieži iesaistās konfliktos visniecīgākā iemesla dēļ, taču, ja ierobežo viņu personiskās intereses, notiek īpaši spēcīgas naida izpausmes. Kā raksta V. Renģe: “ .. šie cilvēki ir ļoti īgni, ļoti ļauni domās un darbībā pret apkārtējiem, uzbrūkoši”.

[8., 50.]

Viņiem piemīt arī tendence tiekties pēc līdera lomas, tādējādi darba procesā meklē partnerus, kas pakļaujas bez ierunām. Savu autoritāti parasti nostiprina ar rupjību un nežēlību. Vislabākie darbības veidi tādiem cilvēkiem ir fiziskais darbs un sports. Būtu grūti iedomāties uzbudināmā tipa cilvēku veicam pedagoga vai psihologa pienākumus, jo iejūtība nav viņa stiprā puse. To apstiprina arī V.Renģes teiktais: “.. svētulīgi, liekulīgi, reizēm glaimīgi un tajā pašā laikā gatavi dot triecienu vai uzbrukt, vai kaut ko izmantot savās interesēs”.

[8., 51.]

Šādiem cilvēkiem piemīt arī tendence lietot mīļvārdiņus, aiz kuriem parasti gan ir slēpta agresivitāte. Tā viņi mēģina apspiest sevī dusmas, ko izjūt pret otru cilvēku. Gandarījumu viņiem sagādā citu ciešanas, tādēļ arī šis ir ļaundabīgākais rakstura akcentuācijas tips.

1.2.8. CIKLOTĪMAIS TIPS

Ciklotīmajam tipam raksturīga regulāra noskaņojuma, garastāvokļa maiņa, kas nav atkarīga no ārējiem apstākļiem. Kā saka V. Renģe: “ .. cilvēkā ir it kā kāds iekšējs mehānisms, kas viņu pārslēdz no viena garastāvokļa citā”.

[8., 47.]

Tātad cilvēkam ar šādu akcentuāciju garastāvoklis var mainīties bez jebkāda iemesla. Ja ir nelabvēlīgi apstākļi, tad ciklotīmajam tipam pazeminās darbaspējas, kā arī par visu zūd interese. Arī neveiksmes un strīdi tiek ļoti smagi pārdzīvoti. Ja kāds izsaka nopietnus pārmetumus, var tikt izsauktas domas par paša nepilnvērtību.

Regulārā garastāvokļa maiņa vislielākās grūtības radītu saskarsmē ar citiem, tādējādi darba procesā ar šādu cilvēku ir ļoti grūti veidot labas attiecības, jo otrs nevar zināt, kad kolēģim atkal var mainīties garastāvoklis. Šī paša iemesla dēļ ciklotīmā tipa pārstāvim nebūtu piemērots vadītāja amats, jo viņš pēkšņi var nonākt nopietnā, nomāktā noskaņojumā, un pēc kāda laika atkal kļūt dzīvespriecīgs, aktīvs un darbīgs.

Lai veidotos labvēlīgas darba attiecības ar kolēģiem, darbiniekam ar šādu rakstura akcentuāciju būtu jāiemācās kontrolēt savas emocijas. Šiem cilvēkiem mēdz būt iedvesmas periodi un periodi, kad viņiem zūd interese par visu, tādējādi tas nav savienojams ar stingru darba režīmu un vispiemērotākās viņiem būtu radošās profesijas.

Tātad, ja cilvēkam ir raksturīgas šādas īpašības, tad ir svarīgi, lai viņš to apzinās, jo tas tikai palīdzēs pārvarēt grūtos “dzīves brīžus”. Ciklotīmijas gadījumā “iestrēgšana” vienā noteiktā uzvedības tipā neilgst tikai dažas stundas, tā var ilgt pat līdz vairākiem gadiem, tādēļ ir ļoti būtiski apzināties šo savu īpatnību.

2. JĒDZIENA “ORGANIZĀCIJA” VISPĀRĪGS RAKSTUROJUMS

Organizācija ir cilvēku grupa, ka apzinīgi sadarbojas kopēja mērķa (mērķu) sasniegšanai.

Taču jebkuru cilvēku kopu nevar uzskatīt par organizāciju. Lai cilvēku grupu uzskatītu par organizāciju, tai jāatbilst šādiem kritērijiem:

- cilvēku grupas esamība, kuras locekļi strādā kopā ar nodomu sasniegt kopēju mērķi,

- visiem ir viens mērķis, kuru visi grupas locekļi pieņem par kopēju.

Sekmīgu organizācijas darbību var nodrošināt, ja tajā darbojas pietiekams skaits vadītāju – ideju ģeneratoru, organizatoru un praktiķu, respektīvi, cilvēki strādā spraigāk un padara vairāk nekā tad, ja viņi būtu strādājuši atsevišķi. Tas nozīmē, ka organizācija strādā efektīvi.

Ir šādi efekta komponenti:

1. organizācija apvieno daudzu cilvēku pūles, un šo pūļu vienlaicīgums rada enerģijas pieaugumu,

2. cilvēki, iekļaujoties organizācijā, izpilda kādu noteiktu darbu,

3. tā kā organizācijā cilvēku pūles tiek kooperētas, pieaug visas organizācijas enerģija, kopīgie mērķi tiek sasniegti ātrāk un efektīvāk.

Organizācijām ir dažādi mērķi. Jo sarežģītāka ir organizācija, jo vairāk tai ir savstarpēji saistītu mērķu.

Sabiedrībā pastāv vairāki organizāciju tipi. Galvenie no tiem ir trīs tipi:

1. Asociācijas – organizācijas, kurās cilvēki apvienojas labprātīgi.

2. Birokrātiskā tipa organizācijas – katram organizācijas loceklim tiek piešķirta noteikta loma, pienākumi un atbildība atbilstoši viņa statusam organizācijā.

3. Totālās organizācijas – funkcionē kā iestādes, kurās noteikts cilvēku kontingents uz ilgāku laiku tiek izolēts no sabiedrības.

Ētisku apsvērumu dēļ kursa darba autore neminēs pētāmās organizācijas pilnu nosaukumu. Pētāmās birokrātiskā tipa organizācijas - X pilsētas domes - galvenais darbības virziens ir, vietējās pašvpārvaldes realizēšana dzīvē., un tās darbības funkcijas ir šādas:

- komunālo pakalpojumu organizēšana,

- administratīvās teritorijas labiekārtošana,

- rūpes par iedzīvotāju izglītību,

- veselības aprūpes pieejamības nodrošināšana,

- civilstāvokļa aktu reģistrēšana,

- valsts statistikai nepieciešamo ziņu savākšana un sniegšana,

- sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšana,

- pedagoģisko darbinieku tālākizglītības organizēšana,

- bērnu tiesību aizsardzības īstenošana attiecīgajā administratīvajā teritorijā,

- uzņēmējdarbības sekmēšana.

3. DARBINIEKU PERSONĪBAS ĪPAŠĪBU IZPĒTE X PILSĒTAS DOMĒ

3.1. PĒTĀMĀS GRUPAS APRAKSTS

Sociālā grupa – noteikts cilvēku kopums, kuram raksturīgas kaut kādas kopīgas pazīmes.

Vispārpieņemta sociālo grupu klasifikācija nepastāv. Krievu socioloģe G. M. Andrejeva sniedz šādu iedalījumu:

1. Nosacītās grupas – grupas ir pēc kaut kādas pzīmes no sabiedrības izdalīts cilvēku kopums.

2. Reālās grupas – sabiedrībā funkcionējoši cilvēku kopumi, kuru locekļus saista objektīvi pastāvošas attiecības.

2.1. Laboratorijas grupa –cilvēku kopums, kuri tiek uzaicināti piedalīties pētījumā.

2.2. Dabiskās grupas – veidojas un pastāv sabiedrībā “pašas par sevi” kā sabiedrības sociālās struktūras elementi.

3. Neorganizētās grupas – grupas, kuru dalībnieku vidū ir vismazāk ciešas saites.

4. Difūzās grupas – dalībnieki apvienojas uz savu simpātiju pamata.

5. Personīgo mērķu grupas – iesaistās cilvēki, lai kopā realizētu sev svarīgus mērķus.

6. Darba grupas – cilvēki iekļaujas, lai kopā darbotos sev un sabiedrībai nozīmīgu mērķu sasniegšanā.

Pirmā būtiskākā grupas pazīme ir savstarpējās attiecības grupas dalībnieku vidū, tie pazīst cits citu, un uztver viens otru kā savējos.

Otrā būtiskākā grupas pazīme ir grupas struktūra, kura izveidojas pēc zināma laika, katram grupas dalībniekam ir savs statuss grupā un tam atbilstoša loma.

Tika aptaujāta x pilsētas domes darba grupa, kur katram dalībniekam ir savs atbilstošs statuss un loma. Anketēšanā piedalījās x pilsētas domes 30 darbinieki. Atpakaļ tika saņemti visi eksemplāri, jo respondentiem tika palūgts anketas aizpildīt uz vietas.

3.2. PĒTĪJUMU METODIKAS RAKSTURS

Pētījums tika veikts ar aptaujas anketu palīdzību. Anketa sastāv no 9 jautājumiem.

1. Pieņemot darbā jaunu darbinieku vislielāko uzmanību Jūs pievērsiet?

- vecumam

- dzimumam

- ārējam izskatam

- izglītībai

- darba pieredzei

- rakstura īpašībām

2. Vai darbinieka temperamentam ir svarīga nozīme saskarsmē ar citiem cilvēkiem?