Смекни!
smekni.com

Індустріально-педагогічна психологія (стр. 3 из 4)

Найпродуктивнішим методом вивчення діяльності людини є природний експеримент. Метод природного експерименту займає проміжне положення між методом простого об'єктивного нагляду і методом лабораторного експерименту. Метод природного експерименту полягає в тому, що дослідник в звичній виробничій обстановці штучно створює певні умови для випробовуваного, при яких повинні виявитися особливості тих або інших психічних процесів (наприклад, пам'яті, мислення) або індивідуальні особливості особи (темперамент, інтереси). Видом природного експерименту є так званий психолого-педагогічний експеримент. Його суть полягає в тому, що спочатку вивчають особливості психічної діяльності людини, а потім на цій основі організовують спеціальне навчання, ефективність якого оцінюють по зрушеннях в наперед визначених показниках.

Соціально-психологічні методи. Розрізняють соціально-психологічні методи вивчення певних соціальних об'єктів і методи управління ними.

Соціально-психологічні методи включають різноманітний арсенал способів і прийомів, що розробляються соціальною психологією, соціологією, психологією особи, психологією праці, педагогікою і іншими науковими дисциплінами, що вивчають особу і між особові відносини. До числа соціально-психологічних методів управління відносяться:

соціально-психологічне прогнозування в цілях створення інформаційної бази для розробки планів соціально-психологічного розвитку в конкретному виробничому колективі;

соціально-психологічне планування (розробка плакатів соціального розвитку трудового колективу на п'ятирічку з розбиттям по роках).

Плани соціального розвитку включають заходи щодо скорочення соціально-економічних відмінностей між працівниками фізичної і розумової, кваліфікованої і некваліфікованої праці, по обліку соціальних наслідків науково-технічного прогресу, по підвищенню ролі трудового колективу в управлінні підприємством, поліпшенню соціально-культурних і житлових умов трудящих.

Методи морального стимулювання в трудовому колективі. Виділяють два класи методів морального. стимулювання - колективні і особисті. Колективне заохочення активізує діяльність, направлену на координацію, кооперацію і взаємодопомогу. Тут заохочується весь колектив за досягнення загальних планових показників, за успіх в роботі. Велике поширення набули такі форми колективного заохочення, як вручення перехідного Червоного прапора або вимпела, привласнення колективу почесного звання (наприклад, цех, ділянка, бригада відмінної якості), нагородження кращих колективів Почесними грамотами і. ін.

Форми особистого заохочення активізують діяльність людини, покращують його настрій. Особистими заохоченнями можуть бути подяки, грамоти, почесні звання, вручення перехідного червоного вимпела і т.д.

Ефективність моральної дії посилюється при багатобічному використовуванні принципу наочності. Цей принцип передбачає наочний вираз всіх основних елементів морального заохочення (показників роботи, грамот і ін). Наочність значно підвищує результативність моральної дії. Принцип наочності вимагає, щоб заходи щодо вручення почесних знаків і грамот проводилися в урочистій обстановці з дотриманням традицій, що склалися.

У системі морального стимулювання необхідно також враховувати наступні умови: відповідність морального заохочення реальному внеску працівників (колективу) в загальну справу; дотримання своєчасності морального заохочення; ясність умов морального заохочення; гласність заохочення і засудження.

Критика і самокритика як метод виховання. Критика і самокритика є ефективними способами виявлення і подолання помилок і недоліків в діяльності. Розрізняють три види критики: нігілістична - "заперечую, щоб цілком відкинути", деструктивна - "заперечую, щоб затверджувати абсолютно протилежне", конструктивна - "заперечую, щоб утримати корисне і запропонувати краще". Виховна роль конструктивної критики і самокритики розкривається в специфіці їх дії. Вони направлені на підтримку і розвиток соціально позитивних стремлінь: новаторства, творчості, дисциплінованості, відданості справі, тобто всіх тих якостей, які сприяють затвердженню передового і прогресивного. Творча роль критики і самокритики яскраво виражена в соціалістичному змаганні, що є формою активної участі трудящих в будівництві комунізму. В процесі трудової діяльності ефективність критики (самокритики) значно підвищується, коли вона ведеться організований в рамках поставленої організаційної або виховної задачі і направлена на досягнення конкретних результатів.

Документальний аналіз. В соціально-психологічних дослідженнях використовується аналіз особистих і офіційних документів, що відносяться до діяльності окремого працівника або групи осіб.

Об'єктом документального аналізу можуть бути особисте листування щоденні записи, рукописи, біографічні документи, адміністративно-розпорядлива і інша офіційна документація.

Перераховані методи застосовуються для вивчення професійної діяльності особи, колективу в цілях вирішення конкретних задач управління, таких, як формування психологічного клімату виробничого колективу, регулювання відносин в групі, в колективі і т.д.

Вивчення особи. Воно проводиться в цілях оцінки здібностей, спрямованості особи, трудової установки, рис вдачі, виявлення життєвої позиції, відносини працівника до своєї професії, праці, виробничим умовам, існуючому в колективі психологічному клімату, ряду інших чинників. Вивчення особи включає безліч спеціальних методів (бесіди, інтерв'ю, анкетування, тестування, нагляд, лабораторні експерименти).

Вивчення колективу. Воно включає дослідження соціометричними методами групової сумісності працівників, їх симпатій і антипатій. Перед працівниками ставляться типові питання: "З ким би ви бажали працювати разом?", "З ким би ви не хотіли працювати разом?" Ці питання дозволяють встановити і зміряти згуртованість первинного трудового колективу по основному критерію - "робота". Можуть застосовуватися залежно від цілей конкретного дослідження і ряд інших критеріїв: "навчання", "сумісний відпочинок". Для отримання відповідей ставляться додаткові питання: "З ким би ви хотіли спільно вчитися (провести вільний від роботи час, по-справжньому дружити)?"

Після проведення соціометричних досліджень будуються спеціальні матриці, що показують в наочній формі симпатії і антипатії (позитивні і негативні вибори), які називаються соціограмами. В такій схемі кожний працівник представлений окремим кружком з відповідним позначенням. Позитивний вибір указується безперервною, а негативний - переривистою лінією із стрілками, що показують напрям симпатії або антипатії від однієї особи до іншого.

Психофізіологічні методи. Досягнення і підтримка високого рівня працездатності залежить перш за все від правильної узгодженості функцій різних систем і органів, від полягання центральної нервової системи. Психофізіологічні методи застосовуються звичайно в поєднанні з іншими методами і доповнюють їх. Суть цих методів полягає у вивченні психофізіологічного стану людини, що виконує роботу, у визначенні реакції різних систем організму на виконання даної діяльності.

До психофізіологічних методів відносяться: електроенцефалограма (ЕЕГ), електроміограма (ЕМГ), електроокулограма (ЕОГ), шкірно-гальванічна реакція (КГР), электрокардіограма (ЕКГ), пневмограма (ПГ), мовна відповідь (РО).

За допомогою електроенцефалографі вивчають біоритмічну активність головного мозку. Метод ЕЕГ дозволяє досліджувати суть людини в умовах трудової діяльності. В спектрі ЕЕГ містяться різні складові: альфа-ритм (частота коливань 8-13 гц), бета-ритм (15-30 гц), дельта-ритм (0,5 - 3,5 гц), тета-ритм (4-8 гц). За допомогою ЕЕГ визначаються окремі ритмічні характеристики (амплітуда, тривалість, число хвиль ритму і т.д.) нервових процесів в динаміці працездатності операторів.

Електроміографія полягає в реєстрації сумарної електричної активності м'язів, яка є результатом інтерференції безлічі потенціалів дії, що асинхронно виникають в різних м'язових волокнах. З допомогою електроміографії можна визначати напругу окремих груп м'язів людини в процесі його діяльності. Такий аналіз необхідний при вивченні робочої пози і управляючих рухів оператора.