Смекни!
smekni.com

Особливості подружніх конфліктів (стр. 14 из 17)

а) груповий досвід допомагає вирішенню міжособистісних проблем;

б) група представляє собою суспільство у мініатюрі, у ній моделюється система взаємин, що характерна для реального життя учасників;

в) можливість одержання зворотного зв'язку і підтримки від людей з подібними проблемами;

г) можливість здобути нові вміння, експериментувати з різними стилями взаємин між рівними партнерами;

д) учасники можуть ідентифікувати себе з іншими;

е) група полегшує процеси саморозкриття, самодослідження і самопізнання.

З огляду це, нами було розроблено тренінгову програму на тему: «Конструктивне вирішення конфліктів у сімейних взаємостосунках» (сценарій тренінгових занять подано у додатку Е). За основу ми взяли тренінгові програми: «Молодь вибирає конструктивний конфлікт», запропоновану Н.В. Кошечко і «Проблема підготовки молоді до сімейного життя», запропоновану А.Й. Капською. Головна мета нашої програми полягає у формуванні в учасників навичок конструктивного розв'язання міжособистісних конфліктів у сімейних взаємостосунках. Досягнення мети тренінгу передбачає розв’язання наступних завдань:

а) обґрунтувати важливість конструктивного розв'язання міжособистісних конфліктів;

б) розкрити суть прояву психічних властивостей особистості під час розв'язання конфліктів;

в) поінформувати про специфіку чоловічого та жіночого сприйняття явища конфлікту і відповідну поведінку у ньому;

г) проаналізувати ефективні прийоми, форми, моделі спілкування у конфлікті;

д) подати рекомендації молодому подружжю щодо поведінки у конфлікті;

е) допомогти учасникам обмінятися досвідом і знаннями з вирішення конфліктних ситуацій.

Варто зазначити, що тренінгова програма спрямована на гармонізацію таких підструктур особистості, як: когнітивної (уточнення, конкретизація і розширення системи знань про себе), афективної (вироблення позитивного самоставлення, адекватне оцінювання своїх можливостей і потенціалу у майбутньому сімейному житті) і поведінкової (закріплення власної «Я» – концепції у конкретних ситуаціях взаємодії і спілкування з протилежною статтю).

Враховуючи високий рівень зайнятості молоді, яка у переважній більшості вчиться чи працює, тренінг розрахований на невелику кількість годин. Він представляє собою цикл взаємопов’язаних, логічно побудованих шести занять, що проводяться один раз на тиждень. Тривалість кожного заняття становить дві години. Тренінгова програма спрямована на ознайомлення та апробацію молодими людьми різних форм та методів розв'язання конфліктів. Дані заняття, що подаються у компактній формі, є початком та базою для подальшої внутрішньої роботи учасників.

Водночас, психологічний зміст тренінгових занять, цікаві і різноманітні форми роботи, багатий методичний інструментарій викликають у молоді інтерес і бажання їх відвідувати. У ролі ведучого може виступати шкільний психолог, психолог консультативного центру. Реалізація програми вимагає систематичної роботи з групою (10–16 осіб) молодих людей, що дозволяє комплексно підійти до формування у останніх вміння налагоджувати позитивний контакт, конструктивно вирішувати конфлікти. Варто зазначити, що розроблена нами тренінгова програма, за внутрішньою логікою побудови першого заняття, націлена на поглиблене вивчення властивостей особистості, пізнання її внутрішнього світу та його проявів у конфліктах. Друге заняття містить інформаційні матеріали про специфіку особистісного життя іншої людини. Третє заняття пропонує ефективні шляхи вирішення конфліктів. Під час четвертого основний акцент ставиться на конструктивному спілкуванні, в якості загального методу розв'язання конфліктів, який забезпечує результати п'ятого заняття – формування гармонійних, конструктивних стосунків з соціумом. Шосте заняття спрямоване на засвоєння таких найбільш ефективних способів вирішення конфліктних ситуацій, як: переговорів та дискусії.

Кожне заняття складається з декількох частин: вітання, опитування самопочуття, пропозиція ведучим теми, групова дискусія, розминальні вправи, практичні вправи та їх обговорення, підведення підсумків учасниками, резюмування ведучого, прощання. Така уніфікована етапність розгортання теми сприяє оптимальній організації роботи молодих людей, підвищенню їх активності, готовності приймати і виконувати запропоновані завдання.

Для зручності сприймання подаємо тренінгові програму у таблиці 2.1.


Таблиця 2.1. Структура тренінгу «Конструктивне вирішення конфліктів у сімейних взаємостосунках»

Зміст діяльності Тривалість,хвилини
Заняття І «Пізнай себе у конфлікті» 2 години
Відкриття тренінгу 10
Прийняття правил роботи групи 10
Вправа «Хто я?» 10
Вправа «Слухові асоціації до поняття «конфлікт» 10
Вправа «Свічки» 20
Вправа «Візуальні асоціації до поняття «конфлікт» 20
Вправа «Конфлікт – це…» 15
Вправа «Мій улюблений казковий герой» 10
Вправа «Позитивний досвід» 10
Вправа «Імпульс» 5
Заняття II «Конфлікт очима чоловіка та жінки» 2 години
Привітання»… тільки очима та мімікою обличчя» 10
Вправа «Розтисни кулак» 10
Вправа«Подібності і відмінності» 15
Вправа «Кольорові окуляри» 15
Вправа «Я» у конфлікті» 25
Вправа «Сіамські близнюки» 15
Вправа «Дві кізочки, два козлика» 15
Вправа «Я розумію…, я почуваю…» 10
Вправа «Спокійний танок» 5
Заняття III «Мистецтво розв'язання конфлікту» 2 години
Вправа-привітання 10
Вправа «Напад – захист» 20
Вправа «Кинь сніжку» 15
Вправа «Телефонна розмова» 10
Вправа «Я…Ти…» 10
Вправа «Дракон, що ловить свій хвіст» 10
Вправа «Розв'язання внутрішньоособистісних, міжособистісних, міжгрупових конфліктів» 20
Вправа «Ложка дьогтю» 10
Вправа «Похвали себе» 10
Вправа «Спогад» 5
Заняття IV «Ефективне спілкування у конфлікті» 2 години
Вправа-привітання 10
Вправа «Передача емоцій» 10
Вправа «Кошик ідей» 10
Вправа «Діалог» 20
Вправа «Позитивне мислення» 10
Вправа «Вечір цікавих історій» 15
Вправа «Прийоми активного слухання» 15
Вправа «Спілкування у малих групах» 15
Вправа «Спілкування у парі» 10
Вправа «Наслідування рухів» 5
Заняття V «Конфлікт – це можливість, а не проблема» 2 години
Вправа-привітання 10
Вправа «Довіра» 10
Вправа «Спостереження» 15
Вправа «З конструктивними конфліктами – у майбутнє» 20
Вправа «Помилкове ставлення» 10
Вправа «Рекомендовані стратегії поведінки у конфлікті» 20
Вправа «Друкарська машинка» 10
Вправа «Перефразування» 20
Вправа «Прощання» 5
Заняття VI. Вирішення конфліктних ситуацій у сім'ї 2 години
Вправа-привітання 5
Вправа «Комплімент» 10
Вправа «Прохання» 20
Вправа «Веселий потяг» 15
Вправа «Відкритий конфлікт» 15
Вправа «Вільний стілець» 15
Вправа «Вибір тактики» 25
Підведення підсумків тренінгу 10
Ритуал прощання «Лотос» 5

У процесі реалізації тренінгової програми застосовуються різноманітні прийоми і методи. Більшість вправ поліфункціональні за змістом, спрямовані на одночасне вирішення кількох завдань. Зупинимось детальніше на характеристиці основних методів, які ми включили у нашу тренінгову програму:

1. Групова дискусія дає можливість учасникам побачити обговорювану тему з різних сторін – уточнити взаємні позиції, зменшити опір сприйняттю нової інформації. Вона є способом групової рефлексії через аналіз індивідуальних переживань, що підсилює згуртованість групи й одночасно полегшує саморозкриття учасників тренінгу. Крім цього, розв’язується і ряд проміжних цілей, таких як: актуалізація і вирішення прихованих конфліктів, усунення емоційної упередженості в оцінці позиції партнера шляхом відкритих висловлювань, надання можливості учасникам виявити свою компетентність і тим самим задовольнити потребу у визнанні та повазі.

2. Рольові ігри створюють нову модель світу, прийнятну для її учасників. У рамках цієї моделі задається нова уявлювана ситуація. Завдяки грі інтенсифікується процес навчання, закріплюються нові поведінкові навички, знаходяться недоступні раніше способи оптимальної взаємодії з однолітками, закріплюються вербальні і невербальні комунікативні вміння.

3. Психогімнастичні вправи сприяють оволодінню учасниками навичками контролю рухової та емоційної сфер. Вони дають можливість переключитися з одного виду діяльності на інший, зняти втому, розслабитися.

4. Арттерапія є одним з найдієвіших методів подолання страхів та агресивних проявів поведінки, посилення почуття ідентичності, ефективним способом розвитку її творчого потенціалу, здатності самовиражатися за допомогою символічної експресії, пізнати себе через мистецтво.