Смекни!
smekni.com

Особливості психіки людини. Педагогічні конфлікти (стр. 2 из 2)

Вони залежать від минулого досвіду, знань, потреб, інтересів, психічного стану і т.д. Інакше кажучи, психіка — це суб'єктивне віддзеркалення об'єктивного світу. Проте суб'єктивний характер віддзеркалення не означає, що це віддзеркалення неправильне; перевірка суспільно-історичною і особистою практикою забезпечує об'єктивне віддзеркалення навколишнього світу.

Отже, психіка — це суб'єктивне віддзеркалення об'єктивної дійсності в ідеальних образах, на основі яких регулюється взаємодія людини із зовнішнім середовищем.

Зміст психіки включає не тільки психічні образи, але і внеобразниє компоненти — спільні ціннісні орієнтації особи, сенси і значення явищ, розумової дії.

Психіка властива людині і тваринам. Проте психіка людини, як вища форма психіки, позначається ще і поняттям “свідомість”. Але поняття психіки ширше, ніж поняття свідомості, оскільки психіка включає сферу підсвідомості і надсвідомості .

Можливість підтримувати своє психічне здоров'я залежить від механізмів психологічного захисту, які допомагають людині якщо не запобігти, то хоч би пом'якшити конфлікт .

Досягнення повного володіння собою, спокою, який не порушується ніякими життєвими хвилюваннями, є ознака найвищого психічного здоров'я і з погляду Марка Аврелія, який говорив: "Вважай за ознаку повного розвитку, якщо тебе не бентежитиме ніякий шум, не хвилюватимуть ніякі голоса, чи чуються в них влесливі слова, або погрози, або просто пусті звуки".

Література

1. Василюк Ф.Б. Психологія переживання. – М., 1989.

2. Вилюнас В.К. Психологические механизмы мотивации человека. – М., 1990.

3. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М., 1975.

4. Історія психології / М. Г. Ярошенко - М.: Думка. 1976.