Смекни!
smekni.com

Особливості теорії позитивної психотерапії (стр. 2 из 4)

б) Три стадії взаємодії

1) Стадія прихильності: ґрунтується на біологічній залежності дитини, що ще не народилася, від своєї матері. Після народження вона зміняється соціальним симбіозом. Дитина стає залежною від дій соціального середовища. Він вимагає терпіння, часу, турботи і потребує фізичному і соціальному контакті. Батьки, з свого боку, випробовують прихильність до дитини у вигляді любові, надії і відповідальності. Потреба в прихильності супроводжує людину протягом всього його життя. На цьому грунтуються в істотній мірі пошук партнера, бажання бути разом з іншими людьми і згуртованість тієї групи, якою є сім'я.

— На стадії прихильності терапевт є приймаючим гостей для сім'ї пацієнта. Він приймає її такій, яка вона є, він ідентифікується з сім'єю і її членами, не втручаючись, проте, в кухню її конфліктів. При цьому він прагне зрозуміти, чому сім'я була вимушена вдатися до цього симптому і яке значення він має для учасників конфлікту. За допомогою технік позитивної сімейної терапії терапевт структурує інформацію, одержувану від сім'ї.

— Прихильність відноситься до конфліктної теми, яка досліджується в методиках позитивної психотерапії. Ця тема буде в певний момент часу сприяти поверненню в сферу взаємної ідентифікації і спробі членів сім'ї встановити зв'язок з власним минулим (регресія).

2) Стадія диференціації. Диференціація є основним принципом як фізичного, так і душевного розвитку. В процесі соціалізації ця стадія визначається придбанням соціально бажаної поведінки; диференціюються здібності до пізнання і до прояву вторинних здібностей.

3) Стадія відділення - характеризує дозріваючу і зрілу особу. Відділення означає не тільки усунення від якогось об'єкту або особи: одночасно з цим воно є зверненням до іншого об'єкту, до іншої особи. Ця послідовна зміна відділень і прив’язаностей полегшує встановлення контактів з іншими особами і групами, тобто розширює кругозір і сприяє новій диференціації, проте, можливою переоцінкою колишньої.

— На стадії відділення справа доходить до зростаючого дистанцірування між сім'єю пацієнта і терапевтом (все більшою мірою спостерігач).

Практичне застосування “позитивних перетворень” — психоаналіз і позитивна психотерапія

Позитивна психотерапія дотримується відносно позитивного бачення людини тієї думки, що обставини навколишнього світу впливають на індивідуума скороминущий і мікротравми від попередніх подій створюють умови для наступних переживань, причому психологічна дія надає не тільки раннє дитинство, але і кожний етап розвитку. Ця точка зору стає зрозумілою тільки у аспекті, який психоаналіз враховує лише частково. “Воно” психоаналізу в позитивній психотерапії виявляється в категоріях тіло і відчуття, причому тут враховується не тільки інстинктивно-динамічна точка зору, але і фізичні функції, і тіло як органічна основа поведінки. “Зверх-Я” змістовно описується за допомогою психосоціальних норм і актуальних здібностей. Актуальні здібності мають при цьому декілька значень: в одному випадку вони є суспільними правилами поведінки, в іншому — діючими в первинних групах нормами, інтеріоризірованним індивідуумом цінностей, цільовими уявленнями і, нарешті, властивими людині здібностями. “Я” має в позитивній психотерапії відповідну подвійну задачу: воно не тільки зв'язує витиснені суспільні прагнення і індивідуальні інстинктивні спонуки. В протилежність класичному психоаналітичному напряму, який старається у відносинах терапевта і пацієнта знову пережити минулу ситуацію батьківсько-дитячих відносин і потрактував інші впливи навколишнього світу переважно як перешкоди, ми беремо до уваги особливо соціальну дійсність хворого. Звідси стає зрозумілим чотирьохетапний диференціально-аналітичний процес: виховання — самодопомога — психотерапія — транскультурний підхід.

2. Застосування когнітивної медицини

Когнітивна терапія ефективна при роботі з багатьма особовими проблемами: тривожністю, невпевненістю в собі, труднощами в встановленні відносин, харчовими порушеннями. Допомагає тим, хто пережив насильство, стрес. Метод когнітивної терапії може застосовуватися як в індивідуальній роботі, так і в роботі з сім'ями.

Видатний американський психолог Арон Бек (Aaron Веськ), засновник когнітивної психотерапії, об'єднав в своєму методі ідеї психоаналізу про вплив несвідомого на наші думки і вчинки і біхевіористів (Біхевіоризм (від англ. behaviour — поведінка) — один з напрямів в сучасній психології, яке вивчає поведінку, реакції організму, що виникають у відповідь на зовнішні стимули) про те, що новому типу реакцій на зовнішні події людини можна навчити. Арон Бек вважав: психологічні проблеми виникають через те, що ми робимо невірні висновки, які можуть сильно спотворювати реальні події. Крім того, кожний з нас не тільки сприймає і оцінює ситуацію, але і в думках безперервно коментує те, про що думає, що відчуває. Такі коментарі Бек називав «автоматичними думками» і вважав, що вони також можуть бути джерелом наших переживань і неадекватної поведінки. Всі пристрасті і хворобливі емоції виникають від неправильних висновків. Ми будуємо причинно-наслідкові зв'язки, але вони — всього лише гра нашого розуму, і тому можуть бути помилковими. Справа не в тому, що мир поганий, затверджував Арон Бек, а в тому, що ми бачимо його таким.

Сьогодні когнітивна терапія Арона Бека — один з головних методів когнітивно-біхевіорального підходу в психотерапії, який ефективний в роботі з багатьма психологічними проблемами.

То, як ми мислимо, у результаті визначає те, що ми відчуваємо, як відносимося до себе і іншим людям, як ухвалюємо рішення і як діємо. Наприклад, знайшовши, що новий знайомий неговіркий, одні пояснять це небажанням спілкуватися і відмовляться від спроб налагодити контакт. Інші сприймуть мовчазність як свідоцтво соромливості і прагнутимуть підбадьорити співбесідника. А треті взагалі не додадуть значення тому, як говорить людина, а більше звернуть увагу на його зовнішній вигляд. Якщо людина бачить в ситуації тільки одну грань, вихоплює в потоці подій тільки звичні риси, це обідняє його життя, позбавляє свободи вибору і може привести до неприємних непорозумінь.

Клієнт разом з психотерапевтом досліджують, за яких обставин виявляється проблема: як виникають «автоматичні думки» і як вони впливають на його уявлення, переживання і поведінку. Він вчиться пом'якшувати жорсткі переконання, бачити різні грані проблемної ситуації. Домашні завдання — вправи, пропоновані психотерапевтом, дозволяють клієнту закріпити нові навики. Так поступово він вчиться вже без підтримки терапевта жити відповідно до нових, більш гнучких, поглядами.

Когнітивна терапія, як правило, короткострокова (від 5—10 до 24 сесій 1—2 рази на тиждень). Кількість зустрічей залежить від готовності клієнта працювати, від складності проблеми і умов його життя.

22-річна Світлана відчувала сильну образу на всіх, з ким спілкувалася. Одного разу свекор помітив: «Яка ти блідувата!» Ці слова показалися образливими: для неї вони означали, що співбесідник її не поважає — «же з жінками так не розмовляють». І в інших ситуаціях вона ображалася кожного разу, коли думала, що до неї віднеслися без належної пошани. Продавець в магазині не посміхнувся, викладач не поставив залік «автоматом» — Світлана немов спеціально шукала, на що можна образитися, і, зрозуміло, знаходила. Їй знадобилося декілька місяців роботи з психотерапевтом, щоб перестати бачити в чужих вчинках злий намір і почати реагувати більш спокійно.

Одностороння інтерпретація подій, спотворення мислення, як правило, супроводяться неприємними переживаннями — страхом, роздратуванням, образою, відчуттям вини. Необґрунтовані узагальнення: «Якщо друг образив мене, значить, всі чоловіки — зрадники» і поляризоване мислення: «Або пан, або пропав», (або ідеально добре, або катастрофічно погано) обмежують наше сприйняття. Персоніфікація — ще один спосіб сприйняття (коли людина приймає те, що все відбувається на свій рахунок: «Вона хмуриться — це я щось зробив не так.»), який робить життя нестерпним. В той же час, кожний з нас, позбулися подібні стереотипи мислення, здатний поглянути на подію з різних точок зору, побачити його в всій повноті.

В дитинстві, коли ми вивчаємо мир, деякі висновки і зв'язки стають для нас найважливішими і надалі визначають наші уявлення про те, як повинні поводитися люди, як нам інтерпретувати їх вчинки, як варто поступати в тих або інших ситуаціях. Коли ці переконання дуже загальні і категоричні (наприклад, «Всі люди повинні бути добрими» або «Якщо я не можу зробити краще за всі, то я невдаха»), вони обмежують свободу вибору, позбавляють нас можливості реально оцінювати себе і навколишніх людей і не дозволяють нам бути самими собою. Когнітивному терапевту в своїй роботі важливо зрозуміти: як, під впливом яких подій, подібні переконання сформувалися? Для цього він аналізує минуле клієнта, у тому числі його дитячий досвід.

Проаналізувавши те, що з нами відбувається в проблемній ситуації, ми можемо навчитися реагувати інакше.

Розкресліть лист паперу на п'ять колонок. В першій опишіть суть проблеми, наприклад: «Я боюся виступати на публіці». В другій відзначте, які відчуття у вас виникають в цій ситуації (тривога, сором). Постарайтеся уловити виникаючі «автоматичні думки» («Я не умію говорити чітко і виразно») і запишіть їх в третю колонку. В четвертій колонці напишіть, на підставі яких переконань у вас виникли такі «автоматичні думки». Наприклад, ви упевнені, що «всі люди сміються над тими, хто невпевнений в собі». Після цього занесіть в п'яту колонку міркування «проти» — короткі і ємкі вислови, які оспорюють твердження з четвертої колонки. Наприклад, «Якщо я і помилюся, не трапиться нічого жахливого» або «Я в змозі пояснити іншим, чого хочу». Використовуйте ці твердження як опору для нового способу інтерпретації проблемної ситуацій. Повторюйте ці фрази про себе, щоб зупинити потік «автоматичних думок».