Смекни!
smekni.com

Поняття стресу та дії людини в стресовій ситуації (стр. 4 из 4)

3. Психофізіологія людини в стресовій ситуації

Психофізіологічна адаптація людини до стресової ситуації не може розглядуватися без врахування психологічних реакцій, що виникають у межах норми. Доцільне виділення вже в цих кордонах особливостей, услід за якими можуть виникати ранні форми дезадаптаційної патології, порушення донозологічного етапу.

В процесі тривалої еволюції людина пристосована до певних умов існування, включаючи такі чинники зовнішнього середовища, як кліматометеорологічні умови, соціально-психологічні стосунки. Розвиток сучасної цивілізації поставив перед людиною лаву нових завдань, привело до появи принципово нових дій, перш за все пов'язаних з науково-технічною революцією, прискоренням темпу життя, збільшенням кількості змін в одиницю часу, частим виникненням ситуацій, для дозволу яких необхідне застосування підходів, що не укладаються в рамки звичних стереотипів.

Проникнення людей на території з украй важкими кліматометеорологічними умовами, будівництво в цих районах житлових комплексів, пов'язане з розвитком промисловості, пред'являє значно великі вимоги до психофізіологічної адаптації. При цьому можуть створюватися умови, коли людині доводиться максимально використовувати адаптивні ресурси, жити в умовах, що наближають організм до "ліміту" адаптаційних можливостей. Подальше збільшення навантаження на адаптивні механізми або приєднання додаткових, умовно-патогенних, чинників, які в звичайних умовах не здатні порушити резистентність організму, може привести до розвитку патології. Крайні варіанти норми психофізіологічної адаптації виявляються при вивченні функціонування на межі адаптаційних "лімітів".

Згідно І.М. Давидовському, хвороба є формою пристосування організму до умов існування.

Якісна своєрідність патології полягає в тому, що організму доводиться жертвувати якийсь однією або декількома функціями для збереження життєво важливіших, без яких існування в умовах, що створилися, опиняється неможливим. Виникненням хвороби є вихід організму за межі адаптаційних "лімітів", вироблених в процесі тривалої еволюції для найбільш високого рівня інтеграції. При цьому можливі:

а) збереження високого рівня інтеграції при одночасній втраті яких-небудь функцій, зазвичай менш важливих для збереження життєздатності організму;

б) порушення властивого організму високого рівня інтеграції, перехід на нижчий рівень інтеграції функцій;

в) поєднання першого і другого варіантів. Межі адаптації в умовах високого рівня інтеграції для окремих функціональних систем різні і можуть бути охарактеризовані фізіологічними і психологічними параметрами.

Певні умови можуть сприяти звуженню або розширенню кордонів адаптивної психофізіологічної норми. У людини особливо важливого значення набувають соціально-психологічні чинники, зокрема характер мотивації.

Адаптаційні механізми в умовах патології є віддзеркаленням іншого рівня пристосування. І на цьому рівні відбувається інтеграція, що забезпечує максимально можливе збереження системи і її функціонування.

Кордони між нормою і патологією є рухливою регульованою системою, включаючи певний діапазон допустимих відхилень, кількісне визначення яких, що поєднується з обов'язковою якісною характеристикою, може мати певне практичне значення. Зміни, що знаходяться ще в рамках психофізіологічного здоров'я, стосуються, перш за все, психічного рівня. Вони повинні, тому досліджуватися психологічними методами. Роль інших рівнів зростає у міру того, як розвиток прогресує у напрямі дезадаптаційної патології[12].

Аналіз змін психічного рівня доцільно почати з поняття фрустрації.

У психології проблема дії важких ситуацій і наслідків, які вони викликають, аналізується головним чином в плані вивчення наслідків фрустрацій.

Термін "фрустрація" уживається в психологічній літературі в двох значеннях:

1) як несприятливі обставини, які гальмують або заважають досягненню певної мети;

2) як стани, що виникають внаслідок перешкоди, враження. Фрустрруючі події призводять до певного типу поведінки.

Виділяють позитивні і негативні реакції на фрустрацію.

Позитивні реакції представляють конструктивні дозволи, подолання перешкоди, що заважає досягненню стимулу. Ефект досягається шляхом посилення прагнення, направленого на дозвіл проблеми. Очевидно, багато наукових відкриттів, успіхи в розвитку техніки, культури стимулювали фруструючими подіями в житті людей. В іншій ситуації фрустрація здатна направити енергію індивідуума по іншому, але також конструктивному каналу активності.

Негативні реакції фрустрації можуть викликати також різні форми неконструктивної поведінки. До них відносяться агресія, регресія, фіксація, відмова, негативізм, репресія.

Агресія направлена на інше обличчя або об'єкт. Форми агресії можуть бути фізичними і вербальними. Інколи агресія носить прихований, замаскований характер. Агресія, перехідна в гнів, виявляється в бурхливих і неадекватних реакціях.

Агресія зазвичай не приводить до досягнення мети, тому вона не є конструктивною формою поведінки. Агресія може бути направлена як на саму перешкоду, так і на абсолютно інші замісні об'єкти. Це обумовлено, як правило, великою небезпекою, ризиком прояву агресії до особи, що є винуватцем перешкоди в задоволенні прагнення. Якщо такою людиною виявляється, наприклад, начальник, то агресія може переміститися на колег, що займають рівне положення, підлеглих або на членів своєї сім'ї.

Іншою формою реакції на фрустрацію є регресія. Регресія виражається в поверненні до форм реагування, поведінки, властивої людині на ранньому етапі життя. При цьому можливе виникнення інфантильних реакцій, властивих дитячому віку. До регресивної форми реагування деякі автори відносять примітивізацію в поведінці, посилення жестикуляції, застосування фізичної сили.

Регресія спостерігається в окремих випадках біля осіб з початковими явищами емоційної зміни, що виражається в появі деякого занепокоєння зазвичай без певного змісту. Обличчя ці відмовлялися від активної поведінки, планерування, відзначали, що думки про майбутнє їм неприємні, приводять до посилення напруги. Особливо дратували зустрічі з новими ситуаціями, що не укладаються в стереотипні звичні рамки. Виникало відчуття невпевненості в собі і в можливому розвитку ситуації, страх перед відповідальністю.

Як компенсаторна реакція відбувалося пожвавлення проекцій на те, що минуло, повернення до вироблених раніше форм поведінки, які виправдовували себе в колишніх, пережитих раніше ситуаціях. У ситуаціях подібного роду велике позитивне значення мала підтримка з боку друзів, осіб, що мають авторитет, колективу. Їх дія призводила зазвичай до появи контролю над емоційним станом.

Порівняно нерідко можна зустріти наслідки фрустрації у вигляді фіксації. Фіксація виражається в повторенні неефективних способів поведінки. Вона може виявлятися в безуспішному повторенні одного і того ж підходу в міжособових стосунках, повторення недієвої моделі поведінки, що опинилася. По суті справи, з явищем фіксації доводиться зустрічатися в різних сферах життя, наприклад, біля осіб, схильних до демонстративності в поведінці, до псевдології, які, не дивлячись на неодноразову дискредитацію в стосунках з людьми, систематично повторюють застосування одних і тих же нерезультативних прийомів.

Відмова представляє тенденцію індивідуума не брати участь у вирішенні проблеми, що стосується його. Таким чином, розвивається апатичний підхід до ситуації. Реакція типа відмови є найбільш несприятливим наслідком фрустрації. Ярош пропонує виділяти двох типів відмови: відмова "з легким серцем", коли людина відносно легко погоджується з неможливістю справитися з ситуацією. Така відмова супроводиться одночасно пошуком інших сфер діяльності, в цьому випадку зберігається значна ефективність адаптаційних механізмів, уміння перемикатися, зберігаючи позитивну мотивацію. Другим видом відмови є відмова з дезорганізацією поведінки. Тут виступають апатія, пригноблення, зниження активності.

Одній з форм негативних реакцій на фрустрацію є негативізм, для якого характерне негативне відношення не лише по відношенню до безпосередньо зухвалої фрустрацію ситуації, але і до інших, що має з нею які-небудь риси схожості, проблемам.

Список використаної літератури

1. Базарус Р. Теория стресса и психофизиологические исследования // Эмоциональный стресс. – Л.: Лениздат, 1970. – С. 178 – 208.

2. Леонова А.Б., Кузнецова А.С. Психопрофилактика стрессов. – М.: Изд-во Моск. университета, 1993. – 123 с.

3. Филоненко К. Сигналы личности. Воронеж: НПО “Модэк”, 1993. 159 с.

4. Люшер М. Цвет вашего характера. Сара Д. Тайны почерка. М.: Вече, Персей, АСТ, 1996. С. 11-245.


[1] Бодров В.А., Орлов В.Л. Психология и надежность: человек в системах управления техникой. – М.: Изд-во «Институт психологии РАН», 1998. – 288 с.

[2] Лазарус Р. Теория стресса и психофизиологические исследования // Эмоциональный стресс. – Л.: Лениздат, 1970. С.202.

[3] Психология экстремальных ситуаций: Хрестоматия / Сост. Тарас А.Е. – Мн.: Харвест, М.: АСТ, 2000. С. 56.

[4] Бодров В.А. Роль личностных особенностей в развитии психологического стресса // Психические состояния. Хрестоматия. – СПб.: Питер, 2000. – С. 151.

[5] Борневассер М. Стресс в условиях труда // Психические состояния. Хрестоматия. – СПб.: Питер, 2000.С.459

[6] Магомед-Эминов М.Ш. Трансформация личности. – М.: ПАРФ, 1998. С. 184.

[7] Короленко Ц.П. Психофизиология человека в экстремальных условиях. – Л., 1978. С.109-114.

[8] Амбрумова А.Г. Анализ состояний психологического кризиса и их динамика // Психологический журнал. – 1985. – Т. 6. – № 6. – С. 107 – 115.

[9] Бьюдженталь Дж. Искусство психотерапевта. – СПб.: Питер, 2001. С.212.

[10] Мэй Р. Искусство психологического консультирования. – М., 2002.С. 162.

[11] Василюк Ф.Е. Психология переживания. Анализ преодоления критических ситуаций. – М.: Изд-во МГУ, 1984. С.150.

[12] Короленко Ц.П. Психофизиология человека в экстремальных условиях. – Л., 1978. С. 46.