Смекни!
smekni.com

Порівняльно-психологічний аналіз ігор вищих приматів і людей (стр. 2 из 3)

Втім, описані й інші випадки. Молодий орангутанг Гуа в дослідженні Келлогов; а також шимпанзе Еллі й Люсі, яких навчали амслену, досить мирно грали з кішками. Люсі «усиновила» одну з них і поводилася з нею, як з живою лялькою

Ладигіна-Котс відзначає, що одна з характерних розваг дитини — споглядання руху. І подібно тому як дитина, починаючи з 4 місяців, не відриваючи очей, стежить за діями дорослих і всім, що відбувається навколо, так само й дитинча шимпанзе виявляє цікавість до предметів, що рухаються в полі зору, рухливим іграшкам і т.п. А в природі дитинчата, наприклад, часто грають із мурахами, стежать за ними, коли ті плазують по стовбурі нагору й долілиць, давлять їх або протикають тоненькими прутиками, поки їхньої матері зайняті годівлею. Як пише Гудолл (1992), їх забавляє вид «струмочків, що біжать,» маленьких комах.

За спостереженням Фоссі (1990), одне з дитинчат вільних горил розважалося ловлячи мух, що дзижчать довкола нього. Якщо йому вдавалося піймати муху, він довго неї розглядав, тримаючи двома пальцями, потім починав розривати на дрібні шматочки, уважно їх розглядаючи й відкидаючи. Ніж довше тривав процес «трепанації», тим зосередженіше ставала особа Паку.

Взагалі всі нові ситуації, що розширюють сферу спостереження дитинчати, дуже привабливі для них. Можливість дивитися у вікно, а особливо кіно й телевізор, може навіть служити ефективним підкріпленням при навчанні людиноподібних мавп. Наприклад, одна з «мовців» мавп (Лана) можливість подивитися фільм воліла одержанню ласощів.

Ладигіна-Коту докладно описує й інші «розваги», до яких прибігають діти, а почасти й дитинча шимпанзе. До них відноситься «розвага» звуками; гра «експериментування» (термін К. Грооса), при яких використовуються різноманітні тверді предмети, а також вода, сипучі речовини, вогонь і різні блискучі або еластичні предмети, ціпки й т.д. За спостереженнями Л.А. Фірсова, шимпанзе, що живуть напіввільно на озерному острові, грають на мілководді, переливаючи воду з долоні в долоню.

Більш пізні дослідження показали, що цей перелік може бути істотно розширений, у тому числі й завдяки вивченню поведінки «мовців» мавп. Важливі свідчення на цей рахунок утримуються в книзі Ю. Линдена. Зокрема, він приводить спостереження Футса, що бачив, як одна з навчених амслену мавп - Люсі - перегортала ілюстрований журнал і жестами називала картинки. Вона «розмовляла» сама із собою, перебуваючи в повній самітності, як дитина, що розмовляє зі своїми іграшками. Та ж мавпа за власною ініціативою повторювала фокус, показаний їй вихователем, - зображувала «проковтування» окулярів.

Розглядування малюнків - одна зі звичних ігор для антропоїдів у неволі, однак таку здатність прийнято було відносити за рахунок «розвиваючого» виховання. У спростування цього подання Д. Фоссі описує, як вона дала підліткові-горилі , що розігрався, номер «Нешнл джиогрефік», щоб утихомирити його. Пак став перегортати сторінки з разючою моторністю й акуратністю, хоча робив це вперше в житті, і уважно розглядав фотографії, де були великим планом зображені особи.

Дитинчата вільних шимпанзе теж часто придумують собі різноманітні й іноді несподівані розваги, подібно тому, як це роблять їхні побратими в неволі. Наприклад, один раз Гудолл спостерігала, як юна самка відійшла убік від самців, що розбушувалися, зробила собі на землі невелике гніздо (звичайно їх будують для нічлігу на деревах) і початку валятися в ньому, а потім стала лоскотати собі шию й сміятися.

Важливу роль у дискусіях про природу гри тварин завжди відіграє питання про роль уяви й фантазії. Згідно Бейтендійку, гра - «це сфера образів, можливостей, безпосередньо афективного й гностично-нейтрального, частково незнайомої й життєвої фантазії". Розглядаючи теорію гри Бейтендійка, Эльконін вказував, що подання про присутність у тварин "образного фантазування" є даниною антропоморфізму. Однак більш пізні спостереження за іграми шимпанзе в сполученні із сучасними поданнями про когнітивну діяльність вищих хребетних дозволяють затверджувати, що такий елемент у їхній грі дійсно присутній.

На думку Р. Йєркса, що спостерігав за поведінкою шимпанзе в лабораторній колонії в Єльському Приматологічному центрі, в ігровій поведінці мавп, « що намагаються придумати, чим би ще розважитися, і цілі подання, що нерідко грає, приваблюючу увагу людини, явно вгадуються елементи творчої уяви». Ігри з уявлюваними предметами описані Хейсамі в шимпанзе Вікі, що протягом досить довгого проміжку часу зображувала, що вона возить на мотузочці іграшку. Вона надавала тілу відповідну позу, обводила відсутню «мотузочку» навколо перешкод і смикала її, коли та застрявала або чіплялася за уявлювану перешкоду. Один раз, коли Кеті Хейс, вирішивши пограти з нею, проробила те ж саме, Вікі була вражена, жахливо розхвилювалася, а сама більше в подібні ігри ніколи не грала. Маленькі діти в багатьох випадках поводяться подібним же чином, граючи «понарошку».

Така ускладненість поведінки мавп також могла бути витлумачена як результат особливих умов життя в неволі, однак це припущення якщо й правдиве, те лише частково, тому що вільноживучі шимпанзе продемонстрували аналоги найбільш складних і витончених ігор, які з повною підставою розцінювалися як результат розвиваючого виховання.

Так, Дж. Гудолл у трьох різних випадках відзначила, як самці-підлітки влаштовували застрашливі демонстрації в лісі, удалині від своїх родичів, очевидно, програючи ситуації, у яких вони можуть знадобитися. Наприклад, молодий самець Фіган «грав у ватажка». Справжнім ватажком у цій групі був Майкл, що домігся свого високого положення завдяки винахідливості. Він підібрав дві порожні каністри з-під бензину, які в безлічі були розкидані по кущах, і, гримлячи ними, виконав загрозливу демонстрацію, примусивши втекти більше сильних і старших за віком самців. Наслідуючи йому, Фіган практикувався в демонстраціях по способі Майкла - він кидав порожню каністру з-під гасу, перебуваючи в повній самітності в кущах.

Подібним чином вільні шимпанзе «програвали» ситуації, зв'язані не з агресією, а, наприклад, з добуванням їжі. Так, 4-літня Вунда один раз уважно спостерігала з безпечної відстані, як її мати за допомогою довгого ціпка «вудила» лютих мурах-ецитонів, лежачи на гілці, що нависає над їхнім гніздом. Через якийсь час Вунда підібрала невеликий прутик, видерлася на нижню гілку невеликого деревця, скопіювавши позу матері, і опустила своє мініатюрне знаряддя долілиць, очевидно, уявляючи, що там гніздо. Можна припустити, що коли вона витягла його звідти, то уявила рекордний «улов».

Таким чином, найбільш близькі до гри дітей ігри мавп, пов'язані з роботою уяви й потребують оперування уявними визначеннями, не можуть задовольнитися тільки наслідком особливого виховання в «розвиваючому» середовищі, але, очевидно, становлять рису поведінки, споконвічно властивим всім людиноподібним мавпам.

Більшість даних про гру антропоїдів отримано в дослідженнях на шимпанзе. Відомостей про гру інших видів антропоїдів істотно менше, і в цілому вони збігаються з наведеними вище. Як підтвердження можна привести вже частково процитовані вище спостереження Дж. Шаллера й Д. Фроссі за групами горил у природі. Ці автори показали, що горили починають грати з 3-місячного віку, а вгасає потреба до гри до 6 років. Дорослі тварини грають украй рідко, але й молоді тварини теж грають далеко не завжди, що відбиває властивому цьому виду людиноподібних мавп стриманість. Дитинчата грають частіше поодинці. Переважають рухливі ігри (розгойдування, погоні, перекидання, боротьба). В іграх малята-горили вперше починають взаємодіяти один з одним. Одна з ігор, не відзначених Гудолл у шимпанзе, «роби, як я». У ній особливо яскраво виступає настільки властива людиноподібним мавпам здатність до наслідування. Інша - коли дитинча займає найбільш вигідну позицію на пні або в кущах і відбивається від нападаючих, застосовуючи будь-які прийоми. Однак і в цій грі, і у всіх інших іграх за участю підлітків малята ніколи не одержують серйозних ран, тому що підлітки стримують свою силу. Про те, які сигнали сповіщають про гру -у горил, автор не повідомляє. Якщо гра стає занадто буйної, дитинча приймає позу покірності - стискуються в грудку й підставляє супротивникові спину.

Слід зазначити також, що горили охоче й різноманітно грають із предметами. Д. Фоссі спостерігала, як у природній популяції дитинчата грають в «футбол» і «бейсбол» плодами (твердими, схожими на грейпфрути) дерева мтанга-танга. А один з юних самців, подібно описаному Гудолл Майклу і його наслідувачам, під час демонстрацій погрози брав у зуби стебло, а плодом ударяв себе в груди, видаючи резонуючі звуки. Він робив це за власною ініціативою, але інші дитинчата тут йому не наслідували.

Настільки характерне для людиноподібних мавп прагнення до наслідування діям навколишніх, будь те родичі або вихователі (фірсов, 1987), простежується й у шимпанзе, накладаючи відповідний відбиток і на їхні ігри. Необхідно відзначити, однак, деяку специфіку наслідування тварин. Так, як відзначає Н.Н. Ладигіна-Коту, у дитини це прагнення більше реалізується в сфері конструктивних дій, тоді як у шимпанзе - у сфері руйнівних. Іоні, наприклад, краще витягав цвяхи, чим забивав їх, краще розв'язував вузли, чим зав'язував, краще відкривав замки, чим закривав. Крім того, на відміну від дитини, шимпанзе не проявляв тенденції до вдосконалення реалізованих у процесі гри навичок. Багато ігор шимпанзе цілком зводяться до розламування предметів, що попадають у руки.

Маніпуляційні ігри - одна з найважливіших категорій гри дитинчати людиноподібних мавп. Як уже вказувалося, згідно К. Фабри, це вища форма гри, що забезпечує ознайомлення із властивостями навколишня тварина предметів. Широко відомо й почасти вже показано нами вище, що й у неволі, і в природі шимпанзе (і інші антропоїди) часто, подовгу й досить різноманітно, найчастіше творчо грають із предметами.