Смекни!
smekni.com

Потенційні можливості НЛП у комунікаційних технологіях (стр. 3 из 3)

Свідомість і тіло - частини єдиної системи. І це значить, що по змінах в тілі можна відстежити зміни в свідомості. Адже у будь-якого внутрішнього процесу є свої зовнішні прояви. А вже по них можна визначити, що твориться у людини в душі. До речі, це і називається калібруванням. Потрібен конкретний приклад? Будь ласка. Хай вам потрібно взнати, згоден ваш співбесідник з тим, що ви говорите, чи ні. Як це зробити? Спочатку задаємо йому ряд питань, відповіді на які ми вже знаємо: "Ми з вами домовилися на 11 годин? Вас звуть Іван Іванович? Ви палите?" При цьому, ставимо питання так, щоб він міг відповісти на них однозначно "та" чи ні". Відповідаючи на питання, співбесідник продемонструє безліч несловесних зовнішніх реакцій, які уважний спостерігач може помітити із сторони. Чому я про це так упевнено говорю?

Саме тому, що свідомість і тіло - частини єдиної кібернетичної системи. Перш, ніж відповісти на питання вам, він повинен відповісти на нього собі. Завдяки взаємозв'язку між свідомістю і тілом, він при цьому входить у відповідний внутрішній стан. Пригадайте, коли ви були з чимось абсолютно згодні. Пригадали? Тепер ви можете собі уявити, що таке стан згоди. Звичайно ж цьому внутрішньому стану відповідають деякі зовнішні прояви. Їх-то ми і помічаємо. Повернемося до нашого співбесідника.

Питання задали - відповідь (словесна і несловесна) отримали. Якісь зовнішні реакції помітили, якісь - не встигли. Задаємо ще декілька "настановних питань". Помітили більше. Таким чином, у вашій голові можуть вийти як би два списки. Наприклад, таких:

Згода: "Так" Незгода: "Ні"

Корпус подається вперед. Кисті розслабляються.

Легкий кивок головою. Обличчя розслабляється.

Кути губ підіймаються. Віки прикриваються.

Корпус відхиляється назад. Кисті напружуються.

Рухи (голови, плечей)

з одного боку в інший. Обличчя "застигає". Затримка дихання.

Тепер ми можемо взнати, згоден він чи ні, з будь-якого питання. Дуже зручно! Зрозуміло, списки можна істотно доповнити (зарахунок індивідуальних особливостей) і навіть істотно змінити. Єдиним обмеженням тут можуть стати ваші власні здібності помічати, сортувати і запам'ятовувати зовнішню інформацію. Ці здібності постійно розвиваються і удосконалюються у міру застосування навику калібрування. З часом вони стануть вашими надійними помічниками.

Хочу звернути увагу читача ще на одну тонкість. В НЛП вважають за краще розглядати узагальнення з погляду їх корисності, а не правильності або ж істинності. Приведений список зовнішніх проявів корисний в тому значенні що він демонструє найтиповіші ознаки, по яких можна визначити стан співбесідника. При цьому я жодною мірою не беруся затверджувати, що цей список вірний в усіх відношеннях.

Кожний новий співбесідник продемонструє вам свій індивідуальний набір реакцій (територію зовнішніх проявів), який, швидше за все, буде в чомусь відрізнятися від нашого списку (тобто від карти).

Навіть одна і та ж людина в різних ситуаціях може продемонструвати різні території. Наприклад, якщо у нього втомилися очі, то моргати він буде дещо частіше звичайного. Виходить що рухи вік в цій ситуації критерієм бути вже не можуть. Співбесідник прийшов з морозу і у нього "горять щоки". Як щодо кольору особи? Таких прикладів, як легко перевірити, можна набрати множину. Який зі всього цього можна зробити висновок? Коли треба точно знати внутрішній стан конкретного співбесідника, саме цього співбесідника і потрібно калібрувати. Тоді, створена вами, карта індивідуальних реакцій працюватиме набагато краще ніж будь-який більш узагальнений список. Крім всього іншого, це додатково розвиває відповідні здібності. Другий висновок:

можна істотно підвищити надійність калібрування, надаючи увагу комплексу зовнішніх проявів а не якійсь одній ознаці.

Отже, давайте ще раз перерахуємо ознаки, по яких ми можемо калібрувати стан іншої людини. Ми можемо- побачити, почути, відчути міміку колір шкіри жести дихання (глибину, швидкість, частоту) положення корпусу гучність голосу його висоту інтонації і швидкість дихання і інші звуки тіла температуру вогкість пульс тремтіння дихання м'язові напруги

У принципі, кількість таких характеристик практично необмежено. Адже навіть в міміці можна виділити особливості положення очей, носа, губ, щок, підборіддя, щелеп, лоба. Кожну характеристику можна все більше і більше розукрупнювати тобто виділяти безліч становлячих деталей і працювати з ними. Особливо цікаво (та і корисно) відстежувати зміни всіх цих ознак. Адже саме по них можна відкалібрувати зміну стану співбесідника.

Таким чином, розвиваючи сенсорну гостроту, ми одержуємо чарівний ключ до таїнств внутрішнього світу співбесідника. Будь-якій внутрішній зміні відповідають деякі зовнішні прояви - зміни в зовнішньому вигляді людини. І чим більше нам вдається відстежити ознак зміни стану співбесідника, тим надійніше зроблені на їх основі висновки.

ВИСНОВОК

Не слід, проте, думати, що всі проблеми на світі є психологічними. І якщо з вами трапився розлад шлунку, то швидше і ефективно прийняти активоване вугілля, ніж міняти субмодальності запаху і оптимістично додавати світла в картинку. Більш того, багато психологічних проблем породжуються зовсім непсихологічними причинами (наприклад, економічними або політичними) і за допомогою однієї тільки психології дозволені бути не можуть.

Зрозумійте, існує безліч речей, на які ви не зможете вплинути за допомогою НЛП - геополітична ситуація, економіка вашої країни, не можна миттєво і остаточно припинити старіння організму, не можна пожвавити мертвих і припинити війни. Адже НЛП - не панацея, а всього лише своєрідний опис миру. Таких описів - тисячі. Релігійна свідомість праведного християнина намалює вам одну картину і об'єктивно доведе, що на все воля божа. Дарвініст посміється і пригостить мавпу бананом. Фрейдист точно знає, що миром править лібідо. Лікар з міської поліклініки пропише вам аспірин, а гомеопат заварить травичку. І лише Ейнштейн розумів, що все відносно. НЛП - це практична наука. Їй потрібно займатися як вивченням мови, постійно покращуючи свій навик.

У принципі, якби я був твердо упевнений в тому, що ви вже давно слідуєте базовим пресуппозиціям НЛП, чітко пам'ятаєте про другий пункт специфікації мети (залежність від вас) і дотримуєте вимоги екології, я б не утрудняв себе додатковими нотаціями.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. А.К. Бакиров, С чего начинается НЛП, 2004- 48-49с.

2. Альдер Херри. НЛП: Наука і мистецтво і досягнення досконалості: Самовчитель по НЛП/Пер. З англ. С. В. Коледы. - Мн: Изд. В. П. Ильїн, 1998. - 189с. [Harry Alder. Neurolinguistic programming/The New Art and Science of Getting What You Want. - N. Y., Macmilan Book, 1994.]

3. Бендлер Річард. Використайте свій мозок для зміни. Нейролінгвістичне програмування. - СПБ.: Ювента, 1994. - 168с. [Bandler Richard. Using your brain for a change. - Moab Utah: Real People Press, 1985.]

4. Бендлер Річард, Гріндер Джон. Вступний курс НЛП тренінгу. Січень 1978. [Bandler Richard, Grinder John. 1978.]

5. Бендлер Річард, Гріндер Джон. З лягушек - в принци. Нейро-лінгвістичне програмування. - Воронеж: НПО "модэк", 1994. - 240с. [Bandler Richard, Grinder John. Frog into princes. - Moab, Utah: Real People Press, 1979.]

6. Бендлер Річард, Гріндер Джон. Рефреймінг: орієнтація особистості з допомогою мовних стратегій. - Воронеж: НПО "модек", 1995. - 256с. [Bandler Richard, Grinder John. Reframing: Neuro-Linguistic Programming and the Transformation of Meaning. - Moab, Utah: Real People Press, 1982.]

7. Ділтс Роберт. Зміна переконань з допомогою НЛП. - М.: Незалежна фірма "Клас", 1997. - 192c. [Dilts Robert. Changing belief systems with NLP. - Cupertino: Meta Publication, 1990.]

8. Ділтс Роберт. Переконання. Шляхи до здоровя' і благополуччя. [Dilts Robert. Beliefs: Pathways to Wellbeing. - Moab, Utah: Real People Press, 1990.]

9. Ділтс Роберт, Халбом Тім, Сміт Сюзі. Зміна переконань. Психотехнології рівня НЛП-МАЙСТЕР. - М.: Незалежна асоціація психологів-практиків, 1997. - 192с. [1990].

10. Андреас Коніра, Андреас Стів. Змініть своє мислення - і скористайтесь результатами. Новітні субмодальні втручання НЛП.