Смекни!
smekni.com

Причини ті лікування депресії (стр. 2 из 3)

Проникнення в суть стилю мислення, що супроводжують депресії, спонукало соціальних психологів вивчати схеми мислення, властивим людям, яких мучать інші проблеми. Як сприймають себе ті, хто страждає від самітності, боязкості або жорстокості навколишніх? Наскільки добре вони пам'ятають свої успіхи й невдачі? Чому вони приписують свої зльоти й падіння? На чому зосереджено їхня увага: на самих собі або на інших?


Соціальне пізнання й самотність

Якщо вважати, що серед психологічних розладів депресія - це «звичайна застуда», то самотність - це «головний біль». Самотність, постійне або тимчасове,- це хворобливе усвідомлення того, що наші соціальні взаємини не настільки великі й значні, як нам хотілося б. Джені де Джонг-Гірвельд провела дослідження серед дорослого населення Голландії й з'ясувала, що люди, не одружені й не мають прихильності, більше схильні почувати себе самотніми. Це навело неї на думку про те, що сучасний упор на індивідуалізм і знецінювання шлюбу й сімейного життя може «провокувати самотність» (а також депресію). Мобільність, пов'язана з роботою, також відповідальна за те, що слабшають сімейні й соціальні зв'язки й росте почуття самітності.

Але бути самотнім і залишатися наодинці із собою - не те саме. Можна почувати себе самотньо, перебуваючи у великій і веселій компанії. І можна залишитися одному - як я зараз, коли пишу ці рядки в самоті окремого кабінету Британського університету за п'ять тисяч миль від будинку,- і не почувати себе самотньо. Бути самотнім - значить почувати, що ти виключений із групи, що тебе не люблять навколишні, що тобі не з ким поділитися своїми особистими переживаннями, що ти - чужий серед своїх.

Подібно людям, що страждають від депресії, хронічно самотні люди, очевидно, залучені в таке ж порочне коло деструктивних когніцій і соціального поводження. Їхній стиль пояснення нагадує негативний стиль пояснення людей у подавленому настрої: вони обвинувачують себе в поганих взаєминах з навколишніми й уважають, що багато речей перебувають за межами їхнього контролю. Більше того, вони й інших сприймають негативним образом. Спілкуючись із незнайомцем тієї ж підлоги або із сусідом по кімнаті, студенти, що почувають себе самотніми, швидше за все, сприймуть його негативно.

Такий негативний погляд на речі може одночасно й відбивати переживання самотньої людини, і накладати на них певний відбиток. Упевненість у своїй соціальній нікчемності й песимізм заважають самотнім людям діяти так, щоб не почувати себе настільки самотніми. Самотні люди часто зазнають труднощів, коли їм потрібно представитися, зателефонувати або взяти участь у груповій діяльності. Вони звичайно надто соромливі й мають низьку самооцінку. Розмовляючи з незнайомою людиною, вони більше розповідають про себе й проявляють менше інтересу до співрозмовника, чим люди, що не страждають від самітності. Після таких розмов нові знайомі часто залишаються невтішної думки про самотніх людей.

Соціальне пізнання й тривога

Якщо потрібно пройти співбесіду при прийманні на роботу, що дуже хочеться одержати; призначити комусь перше побачення; переступити поріг кімнати, де повно незнайомих людей; виступити перед серйозною аудиторією,- то нервувати буде практично кожний з нас. Деякі люди, особливо соромливі або легко бентежаться, почувають тривогу майже в будь-якій ситуації, де можуть почати оцінювати їх самих і їхнє поводження. Для таких людей тривожний стан - скоріше постійна риса характеру, чим тимчасовий стан.

Що змушує нас почувати занепокоєння в соціальних ситуаціях? Чому деякі люди перебувають у лещатах власної боязкості? Баррі Ляпанці й Марко Лірі відповідають на ці питання за допомогою теорії самопрезентації. Теорія самопрезентації припускає, що ми прагнемо подати себе так, щоб зробити гарне враження. Підтекст соціальної тривоги простий: ми почуваємо тривогу, коли хочемо зробити враження на інших, але сумніваємося у своїх здатностях зробити це. Такий простий принцип допомагає пояснити результати, отримані в різноманітних дослідженнях; кожний з них може містити в собі правду про ваш власний досвід. Ми найбільш тривожні:

- коли спілкуємося із впливовими особами з високим статусом - людьми, чия думка має для нас особливе значення;

- коли нас хтось оцінює - наприклад, коли ми вперше зустрічаємося з родителями своєї нареченої;

- коли ми випробовуємо зніяковілість (як це часто трапляється із соромливими людьми) і наша увага зосереджена на собі й на тім, із чим ми зіштовхуємося;

- коли взаємодія зосереджена на чомусь важливому для нашого Я-Образа - наприклад, коли професор коледжу викладає ідеї на зборах, де присутні його колеги;

- коли ми перебуваємо в нових або неструктурованих ситуаціях - таких, як перший шкільний бал або перший офіційний обід, і не знаємо, як поводитися.

По своїй природі у всіх подібних ситуаціях ми схильні бути завбачливо обережними: менше розмовляти; уникати тим, які можуть виявити нашу непоінформованість; контролювати себе; не бути самовпевненими, якнайчастіше погоджуватися й посміхатися.

Сором'язливість - це форма соціальної тривоги. Її відмінна риса - постійне занепокоєння про те, що подумають інші. На відміну від людей упевнених у собі, соромливі люди (серед яких багато підлітків) бачать випадкові події як якимсь образом пов'язані із собою. Вони надто персоналізують ситуації - тенденція, що демонструє тривожність і, у виняткових випадках, параною. Такі люди часто вважають, що інтерв'юер настроєний незичливо й зовсім не цікавиться ними. Вони також перебільшують ступінь уваги до своєї персони з боку навколишніх і прагнення оцінювати їх. Якщо соромливі люди погано причесані або в них на особі є якась пляма або шрам, вони думають, що всі навколишні зауважують це й судять.

Щоб знизити соціальну тривожність, деякі люди прибігають до алкоголю. Алкоголь дійсно знижує тривогу, тому що зменшує ступінь самосвідомості. Таким чином, люди, постійно себе що усвідомлюють, особливо схильні до вживання алкоголю після невдачі. Якщо вони стають алкоголіками, то більш, ніж люди з низькою самосвідомістю, схильні до рецидиву після курсу лікування.

Такі різні симптоми, як тривожність і алкогольна залежність, можуть виконувати ту саму функцію балансу. Уважаючи себе стурбованим, соромливим, депресивним або нетверезим, можна знайти виправдання невдачі. За барикадою симптомів людське его перебуває в безпеці. «Чому я не зустрічаюся з жінками? Тому, що я чоловік соромливий і людям нелегко довідатися, який я насправді». Симптом - несвідомий стратегічний виверт для пояснення негативних результатів.

Що, якби ми усунули потребу в такому виверті, забезпечивши людей зручним альтернативним поясненням їхньої тривожності - і, отже, можливої невдачі? Перестала би соромлива людина бути соромливим? Так! Саме до такої відповіді прийшли Сьюзан Бродт і Филип Зімбардо, коли попросили соромливих і несоромливих жінок поговорити із привабливим чоловіком. Жінки очікували розмови в маленької кімнаті, де було дуже галасливо. Деяким з них (але не всім) було сказано, що шум звичайно викликає прискорене серцебиття й це варто розглядати як звичайний симптом тривоги. Коли ці жінки пізніше розмовляли із чоловіком, вони могли приписати прискорене серцебиття й будь-які утруднення, що виникли під час бесіди, впливу шуму, а не своєї сором'язливості або нездатності до спілкування.

У порівнянні з іншими жінками, ті, кому було дано таке готове пояснення ознак, що з'явилися в них, хвилювання, проявляли меншу сором'язливість - вільно підтримували розмова й задавали чоловікові різні питання. По суті, цей чоловік не мав ніяких підстав назвати їх соромливими.


Соціально-психологічні підходи до лікування

Отже, ми розглянули моделі соціального мислення, які пов'язані з різними життєвими проблемами - від глибокої депресії до повсякденної сором'язливості. Чи може людина позбутися від незручної схеми мислення? Якоїсь відособленої соціально-психологічної терапії не існує. Терапія містить у собі різні соціальні взаємодії, і в цей час соціальні психологи думають про те, як об'єднати принципи соціальної психології із уже, що застосовуються методами, лікування.

До внутрішніх змін через зовнішнє поводження

Ролі, які ми виконуємо, слова, які ми говоримо, рішення, які ми приймаємо, учинки, які ми робимо, впливають на те, що в результаті ми із себе представляємо.

Відповідно до принципу «установки випливають за поводженням» деякі психотерапевтичні методики в якості «лікування» рекомендують дії. Психотерапевти - намагаються сформувати поведінку, тому що вважають, що внутрішні диспозиції змінюються відразу ж після того, як зміниться поведінка. Тренування впевненості в собі включає використання прийому «ноги у дверях». Індивід спочатку відіграє роль упевненого в собі людини (що оточують у силу своїх можливостей підтримують його в цьому починанні), а потім поступово стає насправді більше впевненим у собі. Раціонально-емоційна терапія припускає, що ми самі генеруємо свої емоції; клієнти одержують «домашнє завдання» говорити й діяти по-новому, і це породжує нові емоції. Киньте собі виклик, говорять їм, перестаньте повторювати собі, що ви непривабливі. У групах самодопомоги учасників непомітно підштовхують до того, щоб вони почали поводитися по-новому: по-новому гніватися, плакати, виявляти самоповагу, виражати позитивні почуття.