Смекни!
smekni.com

Процес праці як об'єкт дослідження індустріально-педагогічної психології (стр. 4 из 4)

Послідовно стадіям управлінського циклу, що замінялися, відповідають операції і дії, які характеризуються як функції управління.

Основними функціями управління, витікаючими з управлінського циклу, є: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання, корегування; облік і контроль.

Наукова організація управлінської праці. Наукова організація управління дозволяє найкращим чином з'єднати техніку і людей в єдиному виробничому процесі, забезпечує найефективніше використовування матеріальних і трудових ресурсів, безперервне підвищення продуктивності праці, сприяє збереженню здоров'я людини, перетворенню праці в життєву потребу.

Існують різні визначення поняття організація.

Термін "організація", як правило, уживається в двох значеннях: у вузькому він означає "окремий осередок людського колективу хоча б в мінімальному ступені оформленого", в широкому - "сума таких осередків, згуртованих в одне ціле". В обох випадках маються на увазі малі або великі групи людей, чиї взаємостосунки по досягненню прийнятих цілей певним чином впорядковані і кооперовані.

Поняття організації є достатньо повним узагальненням ознак широкого класу соціальних общин, включаючи власне соціальні спільності (класи, шари, цільові, територіальні, статево-вікові і інші групи, тобто колективи, сім'ї, компанії друзів і т.п.), етнічні спільності (нації, народності, племена) і спільності, засновані на схожості поведінки (натовп, аудиторія і т.д.), а також політичні спільності (наприклад, партії).

Основою наукової організації управління процесом праці є оргтехніка. Оргтехніка - це комплекс технічних засобів, що використовуються для механізації і автоматизації управлінської і інженерно-технічної праці.

Розумова праця якнайменше механізована в порівнянні з рештою видів людської діяльності. У сфері управління за останнє сторіччя ефективність праці зросла всього в 2 рази, тоді як продуктивність праці у виробництві матеріальних благ зросла більш ніж в 15 разів. Високі темпи науково-технічного прогресу викликали швидке зростання об'єму інформації. Для чіткого управління підприємством, галуззю, народним господарством в цілому необхідно систематично вивчати всю існуючу інформацію і на основі цього створювати інформацію зворотних зв'язків, яка повинна впливати на роботу об'єктів управління. Це можливо тільки при значному підвищенні продуктивності праці працівників сфери управління. Вирішальну роль в процесі механізації і автоматизації обробки інформації і повинна зіграти оргтехніка.

Технічні засоби оргтехніки (від олівців до найскладніших автоматичних диспетчерських пристроїв і електронних обчислювальних машин) складають матеріальну основу прогресивних систем управління і призначені для скорочення часу на обробку інформації. Недостатня кількість засобів оргтехніки у сфері управління приводить до зростання чисельності працівників і відповідно до зниження ефективності роботи управлінського апарату, до затримок при рішенні оперативних питань, що, у свою чергу, негативно впливає на сферу виробництва. Особливе місце займають питання, зв'язані про устаткуванням робочих місць і службових приміщень. Дослідження свідчать про те, що продуктивність праці працівників всіх категорій багато в чому залежить від правильної організації їх робочого місця, від рівня оснащеності цього місця засобами оргтехніки.

До найпростіших засобів оргтехніки належать прилади для запису інформації, засобу зберігання і обробки інформації: такі, альбоми, картотеки, перфокарти, сортувальне і адресне устаткування, рахівниці і рахункові лінійки, устаткування для креслення і ін. До простих засобів відносяться різні графіки, маршрутні схеми, диспетчерські і конторські досьє і. п. Вказаний набір засобів охоплює всі етапи управління - від отримання інформації до її переробки і використовування. В техніці управління роль простих засобів дуже велика, від них багато в чому залежить продуктивність управлінської праці.

До засобів оргтехніки належать засоби складання, копіювання і розмноження документів, які повинні забезпечити швидке розмноження наукової інформації, технічної і службової документації і т.д. копіювально-розмножувальна техніка є основною частиною засобів документальної техніки і застосовується практично у всіх галузях інженерної і управлінської праці. Скорочення об'єму зберігаємої інформації стало важливою проблемою організації управління. Мікрофотокопіювання в деякій мірі вирішує цю проблему.

Технічні засоби, вживані для автоматизації диспетчерського управління, повинні забезпечити високий рівень збору первинної виробничої інформації і перетворення її у форму, придатну для сприйняття оператором. Основним елементом диспетчерської техніки є пульт, на приладових панелях якого розташовуються прилади, реєструючи необхідну для управління інформацію. Створений ряд приладів і машин, за допомогою яких механізують і автоматизують отримання і дистанційне відображення первинної інформації. Для здійснення адміністративно-виробничих зв'язків широко застосовують фототелеграфну апаратуру зв'язку, що дає можливість передавати на значну відстань різну інформацію.