Смекни!
smekni.com

Психогігієна та психологія старіння та довголіття (стр. 2 из 2)

Ми часто занадто багато значення надаємо несуттєвим речам, через це сваримося з друзями, колегами. У мене була хвора, яка в конфлікті з продавцем з приводу пачки масла отримала перемогу і напад стенокардії. Чи є таке масло, яке варте стенокардії? Якщо ви знаєте, що не уникнете неприємних емоцій, стресу (розмова з начальством, ревізії, річний звіт), не очікуйте, коли вам стане погано. Перед тим, як відчинити двері, за якими може виникнути неприємна ситуація, натисніть одну з антистресових точок. Ця дія триває - 30 хв. За цей час ви спокійно поспілкуєтесь, а ваш спокій покаже співрозмовникові, що ви не боїтеся, бо вам нічого боятися. І навіть розмова з вами піде в іншому руслі. Повірте, я і мої пацієнти з успіхом застосовуємо цю методику вже понад 15 років. А описана вона ще 3000 років тому. Приміром, одна з моїх пацієнток натискала антистресову точку перед тим, як відчинити двері своєї квартири. Бо раніше, коли вона бачила, що там накоїли її діти, вона кричала на них, а потім їй було соромно за себе. Тепер, коли жінка заходила додому після "натискання на кнопку", то спокійно казала: "Приберіть те, вимкніть те". І виявилося, що в неї чудові діти і немає причин для сварок.

Треба попередити, що перші три-чотири спроби привести себе в стан спокою за описаним вище методом можуть бути невдалими. Бо чи забудете натиснути, чи не там натиснете, чи не так сильно, як треба. Але з кожною спробою ефект буде помітнішим. А після п'ятої - він буде завжди. А з часом ви взагалі станете спокійнішими і зникне необхідність у частому застосуванні цієї методики. Тому що ви відновите свою психічну енергію. Яким чином? Річ у тім, що, переживаючи потужні неприємні емоції, ми маємо потрійну витрату енергії - на емоції, на пригнічення їх, на боротьбу з наслідками цих емоцій. І якщо ви змогли загальмувати чи зменшити вираженість негативних емоцій з моменту їх виникнення, то економите психічну і фізичну енергію (у вигляді АТФ, глюкози, ферментів - цілком матеріальних субстратів, без усілякої містики і космічних сил). І цю зекономлену енергію ми можемо витратити на те, щоб перемогти.

Для того щоб позбутися цієї шкідливої звички: переживати, депресувати, сумувати - потрібно регулярно займатися психогігієною. Психогігієна - це комплекс дій, спрямованих на збереження здорових психічних рис, отриманих нами під час народження. Трішки історії. Згідно з міфом, у бога лікування Асклепія (Ескулапа) було дві змійки, які приносили йому цілющі трави і допомагали у лікуванні. Їх звали Психея і Гігея. Ось звідки емблема медиків - чаша зі змією.

Відразу домовмося - жодних заперечень, що вже пізно. Ви ж не знаєте, скільки ще проживете. А раптом до 100 років. Що, так і будемо ще 30-50 років мучитися? Моїй наймолодшій учениці було 4 роки, а найстаршій - 76. Просто після 50-ти тренуватися доводиться на кілька днів довше.

Психогігієнічна гімнастика займає 1-2 секунди зранку й увечері та 2-4 - вдень. Секунди! Не години! І безплатно. Це я для лінивих кажу. Ось її методика. Перед сном подумки скажіть собі: "Завтра я прокинуся сильним, спокійним і здоровим". (Відбувається самонавіювання, акцент на слові прокинусь). Зранку, до того, як ви розплющите очі, промовте: "Я здоровий, спокійний, сильний". (У підсвідомості відбудеться перехід від наказу до виконання). Так робіть щоранку і щовечора. Звичайно, у перші дні ви прокидатиметеся таким, як завжди. Але підсвідомо відчуватимете, що доведеться стати здоровим, хоч яким би ви прокинулися (господар каже, що здоровий). Доведеться проконтролювати всі системи органів. І на п'ятий день формули почнуть відповідати істині. Чому на п'ятий? Тому, що так влаштоване все живе. Потрібно п'ять повторів і людям, і тваринам. А протягом дня, коли є 1 секунда, подумки похваліть себе. Можна наведеною вище фразою, а можна такою: "Ти, Петю/Маню, - молодець!" Лише 5 секунд на день!

Використана література

1. Александров Ю.А. Очима психіатра. - Мінськ, 1977.

2. Беминг Ульф. Самопомощь при бессонницах, стресах і неврозах. - Мінськ, 1984.

3. Вирах А. Здоров'я - власноручно. - Мінськ, 1984.

4. Бирах А. Перемога над безсонням. - М., 1979.

5. Бірюков А.А. Самомассаж. - М., 1982.

6. Бородкин Ф.М., Коряк М.М. Увага: конфлікт! - Новосибирск, 1984.

7. Виленчик М.М. Біологічні основи старіння і довголіття. -М., 1976.

8. Буль П.І. Гіпноз в клініці внутрішніх хвороб. - Л., 1968.

9. Вейн А.М. Три третини життя. - М., 1979.

10. Верещагін У.Р. Фізична культура індійських йогів. - Мінськ, 1982.

11. Владин У., Капустін Д. Гармонія шлюбу. - Мінськ, 1981.

12. Динейка До. Рух, подих, психофізична тренування. -Мінськ, 1981.

13. Дильман У.М. Великі біологічний годинник. - М., 1981.

14. Евтимов У. Йога. - М., 1986.

15. Ісаєв Д.М., Каган У. Є. Статеве виховання і психогігієна статі в дітей віком. - Л., 1979.

16. Кашков А., Агаджанян М. Резерви нашого організму. - М., 1981.

17. Короленка Ц.П., Фролова Р.У. Всесвіт всередині себе. - Ново сибирск, 1979.

18. Кочетов А.І. Як займатися самовихованням. - Мінськ, 1986.

19. Крамских У.Я. Повітря гартує і лікує. - М., 1986.

20. Купер Кеннет. Нова аеробіка. - М., 1976.

21. Куприянович Л.І. Біологічні ритми і сон. - М., 1976.

22. Линдеман X. Аутогенная тренування. - М., 1980.

23. Личко А. Є. Ці важкі підлітки. - Л., 1983.

24. Лук А.М. Гумор, дотепність, творчість. - М., 1977.

25. Мікулін А.А. Активне довголіття. - М., 1977.

26. Мисюк М. З, Пригун П.П. Головные боли. - Мінськ, 1979.

27. Примак Л.П. Резерви людської психіки. - М., 1987.

28. Пропастин Р.М. Через століття. - М., 1979.

29. Рааб А. Йога проти порушень постави і болі в спині,- Мінськ, 1986.

30. Ротенберг У. З, Аршавский У.У. Поисковая активність і адаптация. - М., 1984,Рубінів А. Сім'я, самотність, любов… - М., 1986.

31. Рюриків Ю. Три потягу. - Мінськ, 1986.

32. Симонов П. Є., Єршов П.М. Темперамент, характер, особистість. -М., 1984.

33. Слободяник А.П. Психотерапія, навіювання, гіпноз. - Л., 1980.

34. Фадєєва М.Р. Знайти здоров'я. - Мінськ, 1986.

35. Фролкис У.У. Старіння й біологічні можливості организ мало. - М., 1975.

36. Шерток Л. Непознанное в психіці людини. - М., 1982.

37. Экономов Л. Світ наших почуттів. - М., 1976.