Смекни!
smekni.com

Психодіагностична практика (стр. 3 из 3)

На III курсі студенти вперше називають свої якості рефлексій ("зарозумілість", "скромність", "пихатість", "самокритичність" і ін). Примітно, що на III курсі студенти серйозно замислюються про професійно-особове самовдосконалення. Частіше за весь намір і бажання самовдосконалення носять абстрактний характер ("хочеться добитися більшого", "прагну самоудосконалюватися"), проте деякі студенти ставлять перед собою конкретні цілі: "прагну розвивати свої здібності", "позбавляюся від зла в словах і вчинках", "мета - стати високоосвіченою людиною".

Як відомо, механізмами рефлексії є дії рефлексій. Традиційне їх вивчення здійснюється широко відомим методом міркування вголос, яке супроводжує хід розумового процесу. Ми модифікували цей метод стосовно умов нашого дослідження, направленого на виділення дій рефлексій в самохарактеристиках і творах "Я очима інших". У особовій і комунікативній рефлексії виділено 13 дій рефлексій: твердження ("Вони люблять мене; "Мене не помічають"; "Я ледачий"); фіксація ("Так, так, так думають. Так, так"; "Гм, гм... "); самооцінка; упевненість ("Переконана"; "Упевнений"; "Немає сумніву"); встановлення причинно-наслідкових зв'язків ("Відстає в навчанні, тому що довго хворіла"; "Розгвинтився, зв'язався з ненадійною компанією"); припущення, переосмислення своєї поведінки; питання-самооцінка; вказівка на трудності пізнання себе; питання (самому собі) при рішенні поставленої задачі; вказівка на трудності проникнення в думки і відчуття іншої людини; сумнів і ін.

У особовій рефлексії студентів III курсу, на відміну від особової рефлексії студентів I курсу, з'являються такі дії рефлексій, відсутні на попередніх етапах навчання у вузі, як встановлення причинно-наслідкових зв'язків між фактами поведінки особи, установка на зміну своєї поведінки і особи, рефлексацію своєї поведінки. Поява цих дій рефлексій на III курсі підтверджується виділеними нами одиницями аналізу, що представляють міркування рефлексій, узагальнення і виводи про своє "Я" ("Ще не відповідаю ідеалу"; "Ці труднощі сприяли виробленню системи психологічного захисту"; "Думаю, сформувалися власні погляди"; "Щоб цілеспрямовано розвивати себе"; "Все описую, аналізую в щоденнику" і ін).

На III курсі вперше з'являються вислови студентів про труднощі проникнення в те, як інші розуміють їх особу. У два рази частіше студенти III курсу вживають припущення про те, яких оцінюють і розуміють інші, частіше застосовується "фіксація". Кількість інших дій рефлексій в комунікативній рефлексії декілька зменшується.

Різнорідність і нерівномірність становлення сфери рефлексії у студентів обумовлені вмістом і умовами навчання у вузі, а також відмінностями в рівнях становлення у них професійно-особових якостей. Суперечності, що виникають унаслідок різночасності і нерівномірності цього процесу, можуть бути дозволені шляхом застосування нових технологій, орієнтуючих студентів на самопізнання і формування себе не тільки як суб'єкта, але і як особи.