Смекни!
smekni.com

Самооцінка (стр. 3 из 3)

Три показника - самооцінка, очікувана оцінка, оцінка особистістю групи-входять в структуру особистості, і хоче людина того чи ні, він об'єктивно змушений рахуватися з цими суб'єктивними індикаторами свого самопочуття в групі, успішності або не успішності своїх досягнень, позиції по відношенню до себе і оточуючим. Він повинен рахуватися з ними навіть тоді, коли не підозрює про наявність цих показників, нічого не знає про дію психологічного механізму оцінок і самооцінки. По суті своїй це перенесений усередину людської особистості (інтеріорізірованний) механізм соціальних контактів, орієнтації і цінностей. З його свідченнями чоловік зрівнюється, вступаючи в спілкування, активно діючи. Ця перевірка відбувається переважно несвідомо, а особистість підлаштовується до режимам поведінки, що встановлюється цими індикаторами.

Несвідомо - не значить безконтрольно. Не слід забувати, що всі істотно значимі оцінки формуються в свідомого життя особистості. Раніше, ніж вони інтериозувалися, вони були зримо представлені в між людськихконтактах. Сім'я, вчителі, товариші, книги, фільми активно формували, наприклад, у дитини його Я ідеальне і в той же час Я реальне, вчили його зіставляти їх. Дитина навчався оцінювати навколишніх по тим же показникам, по яким він оцінював себе, попередньо навчившись рівнятися на інших. В результаті людина звик, як у дзеркало, вдивляється в соціальну групу, а потім перемістив цей навик всередину своєї особистості.Для того, щоб розуміти людини, необхідно чітко уявляти собі дію цих несвідомо складаються форм управління особистістю своєю поведінкою, звертати увагу на всю систему оцінок, якими людина характеризує себе та інших, бачити динаміку зміни цих оцінок[5,c.157].


Висновок

Будь-які міжособистісні стосунки починаються з пізнання людей і самого себе, з правильної самооцінки. Для практичної діяльності в якості спеціаліста будь-якого рангу та профілю вирішальне значення має вміння швидко оцінювати людину, яку ви бачите, особливо вперше. У своїй роботі я розкрила поняття самооцінки як однієї з сторін багатогранної особистості людини, охарактеризувала її види, а саме завищену, заніженную і адекватну, розкрила процес формування самооцінки, який полягає в переході критеріїв оцінки із зовнішнього середовища в підсвідомість людини.


Список використаної літератури

1.Варий М.Е. Загальна психологія: для студентів психології та педагогіки. – К.2007.

2.Крисько В.Т. Социальная психология: словарь – справочник. – 2004..

3.Малкина И.Г. Справочник практического психолога. – М. Издательство ЭКСМО – 2005.

4.Рушман Э.М. Надо ли убегать от стресса? – М. Физкультура и спорт. – 1990.

5.Степанов С.С. Популярная психологическая енциклопедия. – М: Издательство ЭКСМО – 2005.