Смекни!
smekni.com

Соціальні технології й гуманістична психологія А. Маслоу (стр. 2 из 3)

2.4 Сконцентрованість на проблемі

Надзвичайно цікаво, що серед характеристик самоактуалізованих особистостей А. Маслоу спеціально виділив таку, котра прямо відповідає типу 2ІАІ. Це "сконцентрованість на проблемі": всі обстежені А. Маслоу особистості без винятку були прихильні якомусь завданню, боргу, покликанню або улюбленій роботі, що вони вважають важливої. Згадаємо, що тип 2ІАІ проявляється найбільше в повному ступені саме в процесі активної діяльності людини - і притім у діяльності в "нових" для нього умови! Саме в ті, де є ризик, де потрібно приймати нові рішення - тобто саме там, де тільки й може виявитися самоактуалізація. А. Маслоу порівнює поглинання самоактуалізованих людей роботою з любовним романом: "робота й людина, здається, призначені друг для друга... людина і його робота підходять один одному й належать один одному як ключ і замок". Іншими словами: самоактуалізована людина робить роботу у відповідності зі своїм типом, - при цьому сама робота повинна відповідати типу людини.

Знов-таки підкреслимо, що найбільшою мірою все це виражено в координаторів: для них саме життя просто неможливе без того, щоб "вирішувати певне завдання", причому при цьому вони - залежно від свого рівня, звичайно, - завжди зачіпають багато сторін громадського життя.


2.5 Незалежність: потреба в самоті

Згідно А. Маслоу, самоактуалізовані люди дуже мають потребу в недоторканності внутрішнього життя й самітності. Дійсно, відповідно до теорії 2ІАІ, люди повинні приймати рішення самостійно, а сам процес ухвалення рішення спричиняється особисту відповідальністю людини. Так, ірраціональний тип 2ІАІ при ухваленні рішення повинен прислухатися до себе, до своєму внутрішнього "відчуттю правильності" - і тому в цей час його контакти з іншими людьми повинні бути мінімальні. Раціональний же тип 2ІАІ ретельно порівнює різні можливі рішення між собою, до того ж він знає, що він "вселяємо" стосовно "соціально прийнятого" і "суспільній думці", і тому4 якщо хоче прийняти самостійне рішення - також повинен "вийти в самітність.

Люди, що знають свій тип 2ІАІ, також знають типи своїх друзів і вже давно визначилися з тими людьми, думка яких їм необхідно для прийняття рішень по тимі або інших питаннях. Вони знають, що зайве спілкування із цих питань може принести їм тільки шкода. "Нормальні" же люди - внаслідок такого їхнього поводження - часто можуть уважати їх байдужими, нетовариськими, зарозумілими й холодними.

А. Маслоу відзначав, що в самоактуалізованих людей з'являється потреба спілкування іншого рівня - спілкування із собою. Особливо це стає зрозумілим для координаторів, - знайти собі співрозмовника, з яким можна обговорити своє завдання - це величезна рідкість!

Люди, що знають свій тип 2ІАІ зберігають досить високий рівень спокою й незворушності, коли їх осягають "невдачі": вони розуміють, що для кожної ситуації можливі різні шляхи рішення, і що вони володіють усього лише одним з них! Тому також вони прагнуть мати завжди своя власна думка й власний погляд на ситуацію а не покладатися на думки й почуття інших людей. Це поводження також часто інретпритується навколишніми як потреба в самоті.


2.6 Автономія: незалежність від культури й оточення

А. Маслоу відзначав, що самоактуалізовані люди проявляють у своїх діях волю й незалежність від фізичного й соціального оточення. Саме це, відповідно до його концепції, дозволяє таким людям покладатися на свій власний потенціал і внутрішні джерела росту й розвитку.

Наприклад, відповідно до його поглядів, для самоактуалізованогоі студента вузу не обов'язкова "правильна" академічна атмосфера. Він може вчитися скрізь (наприклад, в оточенні однокурсників, мети яких лежать за межами навчання - наприклад, в області спорту або розваг), тому що в нього є він сам. У цьому змісті він є "самодостатнім" організмом.

Соціальні нормативи, вироблені суспільством, як треба з теорії 2ІАІ, не дають людині можливості виявити весь потенціал свого типу повною мірою: завжди є цілий ряд обмежень. Тому усвідомлення свого власного стилю керування, свого властиво розуміння миру, свого бачення миру й свого місця в ньому - все це вимагає незалежності від соціальних норм, їхнього переосмислення. Фактично, людина протягом практично всього свого життя займається усвідомленням суспільної (загальнолюдської) культури й "інтерпретацією" її у вигляді, зрозумілому для себе самого. (Надзвичайно цікаво, що тут ми маємо багато загального також із процесів становлення людини по К. Юнгу - процесом осмислення архетипів культури суспільства.)

А Маслоу відзначав, що самоактуалізовані люди головним для себе вважають саморозвиток і внутрішній ріст, - зовнішні почесті, престиж і високий статус для них є вторинними. Для координаторів це проявляється найбільшою мірою.

2.7 Свіжість сприйняття

Згідно А. Маслоу, самоактуалізовані люди мають здатність цінувати навіть самі звичайні події в житті, при цьому вони часто гостро відчувають новизну, випробовуючи при цьому благоговіння, задоволення й навіть екстаз. Вони рідко скаржаться на нудне або нецікаве життя. "Нудьга перебуває не поза, а усередині тебе" - можуть вони сказати своєму нудьгуючому співрозмовникові. Ключовим моментом відкритості для нових переживань є те, що самоактуалізовані люди не розділяють переживання на категорії й не женуть їх від себе.

Наприклад, для ірраціонального типу 2ІАІ сприйняття "тієї ж самого" події завжди пофарбовано його внутрішнім переживанням, його внутрішнім станом. Тому кожне "окреме" подія "офарблюється" його внутрішнім станом і викликає нові переживання, нове осмислення. Для раціонального типу 2ІАІ - для того взагалі "схожих" подій не існує! Адже він "настроєний" так, що завжди сприймає розходження! Тому для людини, що визначився зі своїм типом 2ІАІ - для нього мир постійно новий і цікавий. До того ж, визначившись зі своїм власним типом 2ІАІ, людина сприймає мир як арену для додатка своїх зусиль. А усвідомлення того, що він знає, як це він може зробити - це завжди надає новизну й викликає інтерес.

Особливо слід зазначити, що координатори, що сприймають мир на високому рівні ієрархії понять і змісту, конкретне подія, явище або ситуацію "піднімають" до висот міркування практично про всю світобудову!

2.8 Верхові, або містичні, переживання

По А. Маслоу, це моменти сильного хвилювання або високої напруги, а також моменти розслаблення, умиротворення, блаженства й спокою. Вони являють собою екстатичні стани, які переживаються в кульмінаційні моменти любові й інтимності, у поривах творчості, осяяння, відкриття й злиття із природою. А. Маслоу відкрив їх у багатьох самоактуалізованих людей. У цьому стані люди почувають внутрішню гармонію з миром, втрачають відчуття свого "Я" або виходять за його межі. Вони одночасно почувають себе й більше сильними, і більше безпомічними, чим колись, і втрачають почуття часу й місця.

У ряді випадків такі переживання можуть змінити людини.

У рамках теорії 2ІАІ таке явище виникає, насамперед, тоді, коли людина активно функціонує в складі якоїсь групи, здійснюючи колективне керування (насамперед - коли він перебуває в складі певної піраміди керування). Звичайно, насамперед, - коли він працює в складі якоїсь піраміди керування. Відчуття причетності його до "керування миром" - це відчуття те саме що найглибші містичні або релігійні відчуття. Якщо ж говорити про координаторів - то їхня діяльність із неминучість включає такі стани. При цьому виразити своє відчуття для них представляється практично неможливим - слова втрачають свій зміст! Те, що вони при цьому випробовують - те відчуття проникнення в таємниці світобудови, то відчуття щирого знання - це можуть зрозуміти тільки інші координатори.

2.9 Суспільний інтерес

У самоактуалізованих людей завжди є щире бажання допомогти своїм "смертним" побратимам поліпшити себе, - навіть якщо вони самі засмучені, стурбовані або розгнівані. Вони переживають глибоке відчуття своєї близькості, свого споріднення з усім людством.

Людина, що знає свій тип 2ІАІ, знає також, що він сам - здатний здійснити всього лише частина можливих функцій людства. Він розуміє, що сила Людини - у колективному керуванні, і що його власне місце - у певній піраміді керування. Він усвідомлює причетність цій піраміді керування, усвідомлює той факт, що без нього - навіть якщо він перебуває в самій її підставі, будучи тиражувальником - без нього вся піраміда керування працювати не зможе. Це усвідомлення перетворюється в любов до всього людства, у прагнення допомогти іншим в усвідомленні свого місця в житті, у прагненні передати іншим свій особистий досвід усвідомлення свого типу 2ІАІ й "своєї" піраміди керування.

Для координаторів це особливо виражено, - особливо для координаторів високого рівня.

2.10 Глибокі міжособистісні відносини

Самоактуалізовані люди прагнуть до більше глибоких і тісних особистих взаємин, чим "звичайні" люди.

Беручи участь у функціонуванні однієї й тієї ж піраміди керування, між людьми встановлюються зовсім особливі відносини, вони виробляють свою власну мову спілкування. Крім того, коло спілкування таких людей у рамках піраміди керування визначається "подібністю" типів 2ІАІ (їхньою відповідністю в розташуванні в структурі соціона),і тому він звичайно порівняно невеликий. Установлення спілкування в рамках соціона (або навіть колективного керування в складі декількох типів) вимагає, як правило, досить багато зусиль і часу для вироблення "своєї мови". Люди, що мають досвід роботи в рамках групи типів - а особливо в рамках піраміди керування - досить легко й охоче спілкуються з дітьми, бачачи в них можливості по подальшій "передачі естафети".