Смекни!
smekni.com

Девіантна поведінка (стр. 2 из 2)

• особові якості – особові риси і властивості характеру, які допомагають досягти піднесення особи;

• щасливий випадок. Великі досягнення - це не тільки яскраво виражений талант і бажання, але і їх прояв у визначеному місці і в певний час.

Існують також виняткові форми прояву культурно схвалюваних відхилень. До них відносять святість і геніальність.

Більшість суспільств підтримує і винагороджує соціальні відхилення, що проявляються у формі екстраординарних досягнень і активності, направленої на розвиток загальноприйнятих цінностей культури. Порушення ж етичних норм і законів в суспільстві завжди строго засуджувалося і каралося. До соціально-осуджуваних відхилень відносять злочинність, алкоголізм, наркоманія, проституція, суїцид.

Розглянемо тепер основні причини виникнення поведінки, що відхиляється.

Фролов С.С. говорить про тривидитеорій у вивченні причин поведінки, що відхиляється: теорії фізичних типів, психоаналітичні теорії і соціологічні, або культурні, теорії. Зупинимося на кожній з них.

Основна передумова всіх теорій фізичних типів полягає в тому, що певні фізичні риси особи зумовлюють скоювані нею різні відхилення від норм. Серед послідовників теорій фізичних типів можна назвати Ч. Ломброзо, Е. Кретшмера, В. Шелдона. В роботах цих авторів присутня одна основна ідея: люди з певною фізичною конституцією схильні скоювати соціальні відхилення, осуджувані суспільством [6. З. 118]. Проте практика показала неспроможність теорій фізичних типів. Всім відомі випадки, коли індивіди з лицем херувимів скоювали найтяжчі злочини, а індивід з грубими, "злочинними" рисами обличчя не міг образити і муху.

В основі психоаналітичних теорій поведінки, що відхиляється, лежить вивчення конфліктів, що відбуваються в свідомості особи. Згідно теорії З. Фрейда, у кожної особи під шаром активної свідомості знаходиться область несвідомого - це наша психічна енергія, в якій зосереджене все природне, первісне. Людина здатна захиститися від власного природного "беззаконного стану" шляхом формування власного Я, а також так званого сверх-Я, визначуваного виключно культурою суспільства. Проте може виникнути стан, коли внутрішні конфлікти між Я і бесознательним, а також між сверх-Я і несвідомим руйнують захист і назовні проривається наш внутрішній, не знаючий культури зміст. В цьому випадку може відбутися відхилення від культурних норм, вироблених соціальним оточенням індивіда. Також вельми популярна теорія про акцентуацію (надмірному посиленні) окремих рис вдачі, як про причину девіантної поведінки.

Відповідно до соціологічних, або культурних, теоріями індивіди стають девиантами, оскільки процеси прохідної ними соціалізації в групі бувають невдалими по відношенню до деяких цілком певних норм, причому ці невдачі позначаються на внутрішній структурі особи. Коли процеси соціалізації успішні, індивід спочатку адаптується до оточуючим його культурних норм, потім сприймає їх так, що схвалювані норми і цінності суспільства або групи стають його емоційною потребою, а заборони культури частиною його свідомості. Він сприймає норми культури таким чином, що автоматично діє в очікуваній манері поведінки велику частину часу. Помилки індивіда рідкісні, і всім оточуючим відомо, що вони не є його звичайною поведінкою.

Наявність в повсякденній практиці великого числа конфліктуючих норм, невизначеність у зв'язку з цим можливого вибору лінії поведінки можуть привести до явища, названого Э. Дюркгеймом аномієй (стан відсутності норм). По Дюркгейму аномія – цей стан, при якому особа не має твердого відчуття приналежності, ніякої надійності і стабільності у виборі лінії нормативної поведінки. По суті, аномія – ця відсутність регуляції, безнормність, стан дезорганізації суспільства, коли цінності, норми, соціальні зв'язки або відсутні, або стають нестійкими і суперечливими. Все, що порушує стабільність, приводить до неоднорідності, нестійкості соціальних зв'язків, руйнуванню колективної свідомості (криза, змішення соціальних груп, міграція і т. д.), породжує порушення громадського порядку, дезорганізовуватиме людей, внаслідок чого з'являються різні види девіацій. [6. З. 121].

Смелзер указує на точку зору РобертаК. Мертона, який вніс деякі зміни в концепцію аноміі, запропоновану Дюркгеймом. Він (Мертон) вважає, що причиною девіації є розрив між культурною метою суспільства і соціально схвалюваними засобами їх досягнення [4. З. 208]. Наприклад, тоді як суспільство підтримує зусилля своїх членів в прагненні до підвищення добробуту і високого соціального положення, легальні засоби членів суспільства для досягнення такого стану вельми обмежені. В цьому випадку людина не може добитися добробуту за допомогою свого таланту і здібностей, і він може вдатися до обману, фальсифікації або крадіжки, не схвалюваним суспільством.

Галагузова М.А. окрім перерахованих вище блоків причин девіантної поведінки виділяє також і соціально-педагогічні причини, або чинники. На її думку соціально педагогічні причини полягають в дефектах шкільного, сімейного або суспільного виховання, в основі яких лежать половозрастні і індивідуальні особливості розвитку дітей.

Накопичення негативного досвіду в період ранньої соціалізації дитини укупі із стійкою шкільною неуспішністю і розривом зв'язків з школою (так званою педагогічною занедбаністю) ведуть до несформованості у дитини пізнавальних мотивів, інтересів, учбових навиків. Слідством всього цього є учбова дезадаптація.

Неблагополуччя сім'ї також є важливим чинником відхилень в психосоціальному розвитку. По Галагузової виділяються наступні стилі сімейних взаємостосунків, що ведуть до формування асоціальної поведінки неповнолітніх:

·Дисгармонійний стиль виховних і всередині сімейних відносин, що поєднує в собі, з одного боку, потурання бажанням дитини, гіперопеку, а з іншою – провокація дитини на конфліктні ситуації; або що характеризується твердженням в сім'ї подвійної моралі: для сім'ї – одні правила поведінки, для суспільства – абсолютно інші;

·Нестабільний, конфліктний стиль виховних впливів в неповній сім'ї, в ситуації розлучення, тривалого роздільного мешкання дітей і батьків;

·Асоціальний стиль відносин в дезорганізованной сім'ї з систематичним вживанням алкоголю, наркотиків, аморальним способом життя, кримінальною поведінкою батьків, проявом маломотивированной «сімейної жорстокості» і насильства. [5. З. 219-221]

Узагальнюючи все вищесказане, ми хочемо відзначити, що, оскільки девіантна поведінка, загалом і в цілому, є слідством неправильно протікаючого процесу соціалізації, першопричину всіх відхилень в поведінці людини слід шукати в інститутах соціалізації, їх недоліках і недосконалості. У зв'язку з цим соціально педагогічні чинники представляються найзначущішими, що роблять рішучий вплив на формування девіантної поведінки.


Висновок

Для розкриття природи і причини соціальних відхилень необхідно виходити з того, що вони, як і соціальні норми, є вираз відносин людей, що складається в суспільстві. Соціальна норма і соціальне відхилення - два полюси на одній і тій же осі соціально значущої поведінки індивідів, соціальних груп і інших соціальних общностей. Усвідомлення неминучості відхилень в поведінці частини людей не виключає необхідності постійної боротьби суспільства з різними формами соціальної патології.

Соціальні відхилення такі ж різноманітні, скільки самі соціальні норми. Більш того, різноманітність відхилень перевищує різноманітність норм, бо норма типова, а відхилення можуть вельми індивідуалізуватися.

Відхилення від соціальних норм, не дивлячись на велику різноманітність, мають деякі загальні причини, що підтримують їх існування, а часом що ведуть до їх зростання і поширеності. По своїй суті вони зводяться до об'єктивних і суб'єктивних суперечностей суспільного розвитку, які порушують взаємодію особи з соціальним середовищем і ведуть до форм поведінки індивідів тим, що не узгоджуються з існуючою нормативною системою. При тому одна і та ж суперечність «може лежати в основі як соціально не бажаних форм поведінки (злочинність, алкоголізм, самогубство і т. д.), так і соціально схвалюваних (пізнавальна активність, творчість, побутова активність і т. д.).

В період переходу до ринкової економіки змінилося матеріальне положення багатьох верств населення. Більшість людей живе за межею бідності, збільшилася кількість безробітних. Все це створює конфліктні ситуації, а вони приводять до девіацій. Хто забувається в пляшці, хто забувається в наркотичному дурмані, а хто послабіше, зводить рахунки з життям. Єдиний спосіб якось змінити положення, що склалося, – поліпшити життя, допомогти людям подолати їх проблеми для цього і створюються тепер соціальні служби і інші організації. Але якщо їх діяльність не підтримуватиметься державою зростання злочинності, наркоманії, алкоголізму і т.д. тільки ростиме.

Для того, щоб наше суспільство не відходило від норм поведінки, необхідно вчасно доносити до дітей негативні сторони життя. Адже саме в дитинстві закладається основа поведінки. Дуже багато що залежить від таких чинників, як виховання, освіта, соціальне положення в суспільстві, обстановка в сім'ї.