Смекни!
smekni.com

Дослідження мотиваційно-ціннісної сфери в юнацькому віці (стр. 8 из 8)


ВИСНОВКИ

Термін «мотивація» представляє ширше поняття, ніж термін «мотив». Слово «мотивація» використовується в сучасній психології в двоякому сенсі: як що позначає систему чинників, що детермінують поведінку (сюди входять, зокрема, потреби, мотиви, цілі, наміри, прагнення і багато що інше) і як характеристика процесу, який стимулює і підтримує поведінкову активність на певному рівні. Мотив – це спонука до дії. У самому потребуючому стані суб'єкта предмет, який здатний задовольнити потребу, жорстко не записаний. До свого першого задоволення потреба «не знає» свого предмету, він ще повинний бути виявлений. Тільки в результаті такого виявлення потреба набуває своєї наочності.

Основними мотивами вступу до вузу є бажання знаходитися в крузі студентської молоді, велике суспільне значення професії і широка сфера її застосування, відповідність професії інтересам і схильностям і її творчі можливості. Є відмінності в значущості мотивів у дівчат і хлопців. Дівчата чаші відзначають велику суспільну значущість професії, широку сферу її застосування, можливість працювати в крупних містах і наукових центрах, бажання брати участь в студентській художній самодіяльності, хорошу матеріальну забезпеченість професії. Хлопці ж частіше відзначають, що вибирана професія відповідає інтересам і схильностям. Посилаються і на сімейні традиції.

Тому, після проведення дослідження, я можу зробити висновок, що загалом досліджувана мною група мотивує своє навчання, вступ до вузу, жагою до знань, та бажанням оволодіти професією, що не може не тішити, адже в наш час розвинулась тенденція навчатись заради престижу. Та як говориться «палка з двома кінцями», тобто, група ніби розділились, на як було сказано мною вище, студентів прагнучих навчатись, та студентів, які прагнуть отримати диплом, звичайно відсоток прагнучих вчитись більший, та все одно, неправильно мотивованих студентів також вистачає. Результати підтверджуються у всіх поведених мною методиках.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Асеев В.Г. Мотивация учебной деятельности и формирование личности. М., 1976.

2. Годфруа Ж. Что такое психология.: В 2 т. – Т. 1. М.: Мир, 1992. С. 264.

3. Ильин Е.П. І 46 Мотивація і мотиви – Спб: Пітер, 2000. – 512с.: мул. – (Серія «Майстра психології»), з. 65-67

4. Климов Е.А. Психология профессионального самоопределения. Ростов-на-Дону, 1996.

5. Короткий словник системи психологічних понять / Під ред. К.К. Пла-тонів М.: Вища школа, 1984. с. -246

6. Лапкин М.М., Яковлева Н.В. Мотивация учебной деятельности успешности обучения студентов в вузе//Психологический журнал. Т. 14. 1996. № 4.

7. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М.: МГУ, 1975,

8. Маркова А.К., Матис Т.А., Орлов А.Б. Формирование мотивации учения. М., 1990.

9. Морозова Н.Г. Учителю о познавательном интересе // Психология и педагогика, №2, 1979г.

10. Немов Р.З., доктор психологічних наук, Овчинникова О.В., кандидат психологічних наук, Вилюнас В.К. Психологические механизмы мотивации человека.—М.: Изд-во МГУ, 1990.—288 с

11. Осипова И. Формирование учебной мотивации школьников//Лучшие страници педагогичной прессы-2004 -№1.с. 77

12. Педагогическая психология / под ред. Н.В. Клюевой.- М.: ВЛАДОС –ПРЕСС,2003.- 400с.

13. Хекхаузен Х. Мотивации и деятельность. – М.: Педагогика, 1986. С. 33-34.

14. Шалионов Г.М. Личностная зрелость и профессиональное самоопределение в подростковом и юношеском возрасте: Автореферат. СПб., 1997.

15. Щукина Г.И, Активация познавательной деятельности учащихся в учебном процессе. – М.: Просвещение, 197