Смекни!
smekni.com

Вплив гендерних стереотипів на процес становлення особистості дівчат-підлітків (стр. 2 из 2)

- Стереотипи фемінності з віком зазнають змін. У молодих дівчат-підлітків цей стереотип не відрізняється від традиційного. У старших підлітків статево рольовий стереотип включає нові риси, що обумовлені соціальними змінами.

- На виховання гендерних стереотипів дівчат-підлітків домінуючий вплив мають стосунки з однолітками. Якщо у дівчат молодшого віку вплив сім’ї не засвоєння стереотипів є домінуючим, то в підлітковому віці цей вплив значно послаблюється. Проте сім’я в будь-якому віці відіграє важливу роль у формуванні рис фемінності.

- Проблема конфліктів гендерної ідентичності у дівчат-підлітків, підґрунтям якої є, з одного боку, динамізм умов життєдіяльності, а з іншого – недосконалість системи гендерного виховання, залишається актуальною.

Отже, як бачимо, історично сформовані стереотипи поведінки жінок зазнають змін. У сучасному суспільстві жінці доводиться більше домінувати, ніж підкорятися, що вносить певний дисонанс в характер взаємовідносин між статями.

Сім’я, школа формують гендерні стереотипи, що існують в суспільній свідомості і одночасно залишаються провідними інститутами в пошуку нових форм гендерної соціальної політики, виховання особистості дівчинки.

Виходячи із сучасних тенденцій, в перспективі вбачаємо за необхідне більш глибоке дослідження проблеми гендерного виховання дівчат-підлітків в умовах сім’ї, школи та інших спеціальних інститутів.

Література

1. Агеева В.С. Психологические исследования социальных стереотипов.
Вопросы психологии. – 1986. – №1. – с. 95.

2. Алешина Ю.Е., Волович А.С. Проблемы усвоения ролей мужчины и
женщины. Вопросы психологии. -1989. – №5. – с. 25.

3. Берн Ш. Гендерная психология. – М. Олма-Пресс, 2001 г.

4. Коломинский Я.Л., Мелтсас М.Х. Половое развитие ребенка в школьном возрасте. Генетические, проблемы социальной психологии. Минск, 1985. – с. 47.

5. Мойсюк Р.А. Засвоєння гендерних ролей в підлітковому віці – // Наукові записки РДГУ – 2003 р. №27. – с. 82–85

6. Попова Л.В. Проблемы самореализации одаренных женщин Вопросы психологии. – 1996. – №2. – с. 90.

7. Філософський словник. Під. Ред. Заєдного Р.А. – 599 с.

8. Хрисанова С.Ф. Словарь гендерных терминов. X.: 2002. – 99 с.

9. Шибутани Т. Социальная психология. М., 1999. – с. 101.

10. Huston A. Sex typing. In P. Musser (Ed.), Handbook on child psychology New-York: Wiley, 1983.

11. Steinberg L. Recent research on the family at adolescence: The extent and structure of sex differences. Journal of Xouth and Adolescence, 16. – 1987. – pp.191–97.

12. Oakley A. Sex, Gender and Society. 1972.

13. Williams J.F. Best D.L. 1990. Measuring sex stereotypes: A multination udy. Rev. Ed. Newbury Park, CA: Sage.