Смекни!
smekni.com

Здійснення впливу за допомогою технік нейролінгвістичного програмування (стр. 2 из 2)

Приклад використання технік НЛП для впливу на практиці

Олександр Багатов пропонує використовувати техніки НЛП для впливу на аудиторію. Більшість людей як правило відчувають страх або дискомфорт перед виступом на велику публіку. Часто вважається, що при цьому можна втратити довіру до себе відразу у багатьох людей. І все ж корпоративна презентація – це ідеальний засіб для встановлення контакту з великою кількістю людей. Це шанс побудувати рапорт і стати по-справжньому впливовим.

Можливість виступити перед групою слід вважати шансом розповсюдити свою мережу впливу та рапорту на більш широку область. Можливо, хтось попросив вас викласти яку-небудь інформацію клієнтові або групі персоналу. Це може бути «метою» презентації. Якою б не була зовнішня мета, якщо вона досягається, ви можете додати до неї свої особисті наміри та бажані результати. Потрібно спитати себе про можливості, які вам дає цей зручний випадок.

Варто пам’ятати, що в «процесі» виступу міститься 93% всього повідомлення, а у «змісті» лише 7%, так що рапорт будується в основному з допомогою фізіології та особливостей голосу. Однак 7% змісту також дуже важливі, тому що саме заради них збирається аудиторія.

Тому перед тим, як подавати матеріал, потрібно узнати, наскільки аудиторія уже орієнтується в ньому та що власне її цікавить. Якщо нема можливості з’ясувати це перед виступом, то почати виступ можна з питань на кшталт «Перш ніж я почну, мені було б корисно з’ясувати, наскільки багато ви знаєте про цей предмет – будь-ласка, підніміть руку, якщо ви зовсім нічого не знаєте про це». При цьому краще використати приєднання: коли ви просите людей піднімати руки, також піднімайте руки, щоб вони наслідували ваші жести.

Потрібно шукати різні способи подачі матеріалу. Рівень уваги буде вище та засвоєння буде кращим, якщо подавати інформацію по усіх трьох основних модальностях сприйняття – візуальній, аудіальній та кінестетичній.

Щодо особливостей мови, важливо, які слова використовуються та на які слова ставиться наголос. Краще використовувати мову Мілтон-моделі, майстерність штучно туманного мовлення, що допомагає не зав’язнути в деталях.

Корисно уявити себе у ролі бездоганного ведучого, який чудово виступає перед великою аудиторією, і заякорити цей стан унікальним символом. Якщо зробити це принаймні п’ять разів, використовуючи той самий якір, то отримаємо ресурсний стан, який можна викликати коли завгодно. Стан дуже важливий для встановлення контакту з аудиторією. На нього також впливає фізіологія, тому важливо зберігати позу, яка виражає впевненість в собі та зберігає стан. Для більшості людей найкращою є пряма розслаблена поза, голова трохи піднята вгору, дивитися потрібно на аудиторію та встановлювати контакт очима з окремими людьми. Потрібно у випадковому порядку вибирати людей та тримати з ними контакт очима близько 3-4 секунд. Це чітко дасть їм зрозуміти, що ви дійсно встановлюєте з ними контакт.

Ритм та глибина дихання також сильно впливають на стан. Бажано вийти до аудиторії в розслабленому стані, але не на стільки розслабленому, щоб ваше мовлення було повільним та виснажуючим. З іншого боку, небажано пробігати матеріал з приголомшливою швидкістю. Потрібно дихати глибоко та рівно з тим ритмом, в якому ви почуваєтесь розслабленим. Цілком можливо зупинитися та зробити кілька глибоких вдихів, щоб підтримати свій стан перед тим, як продовжувати. Якщо дихання буде рівним, слова будуть вимовлятися рівно. Кінестетикам, які дихають повільніше, може бути бажаним проекспериментувати з більш швидким ритмом. У будь-якому випадку ритм має бути зручним та підтримувати піковий стан.

Щодо жестів, потрібно усвідомлювати свої звички до хаотичних рухів та свідомо їх викорінюватися, тренуватися говорити та почуватися комфортно з руками по боках. Класти руки в кармани та виймати їх звідти, крутити пальці, перекладати папери, терти руки, крутити ручку – негативні звички. Руками варто рухати лише тоді, коли для цього існує чітка мета: наприклад, змінити слайд або зробити жест. Жести як правило породжуються підсвідомістю і є звичними. Потрібно усвідомлювати свої звичні жести і спеціально вбудовувати нові у свої презентації. Потрібно очистити свої жести від зайвих добавок та тренуватися чітко і точно їх використовувати. Аудиторія помічає неохайні жести. Можна використовувати свої кисті, руки, голову та будь-які інші частини тіла, щоб донести зміст або навіть заякорити стан аудиторії. Тон та висота голосу – також потужні якорі. Можна розповісти якийсь смішний жарт і при цьому заякорити отриманий стан аудиторії. Також можна використовувати якоріння цікавості, інтересу або згоди аудиторії.

У голоса є відповідний діапазон тону, висоти, звучності, темпу та гучності. Хороший спеціаліст з презентацій використовує увесь діапазон голосу для підкреслювання яких-небудь моментів. Голос потрібно поєднувати з позою тіла та жестами, щоб створювати насичені повідомлення для аудиторії. Від глибокого гучного голосу для підкреслювання серйозних моментів потрібно переходити до більш м’якого, тихого голосу, щоб привернути увагу до маленької але важливої деталі.

Тілесні знаки можуть допомогти у контакті та зміні ситуації з людьми, котрі дуже укорінені в своєму «Я». Ці люди часто відчувають потребу показати аудиторії та ведучому, що вони експерти з даного предмета. Треба завжди уникати встрявання в технічну суперечку. Ніколи не можна ставати в захисну позицію. Треба дотримуватися процесу, використовуючи вищеописані техніки, а щоб посилити вплив можна розташуватися якомога ближче до людини, що задає питання. Завдяки цьому вона опиниться в центрі уваги, а це незручне місце для більшості людей. Використання одночасно з цим впевнених жестів ще більше посилить вплив. (6)

Як бачимо, такий практичний вплив цілком можна вважати цивілізованим.


Висновок

НЛП не є окремою психологічною школою чи науковою дисципліною. Проте сама його назва виправдовує те, що такі техніки, як рапорт, приєднання, ведення, добування, калібровка, якорі поєднані в один системний комплекс НЛП. Ці техніки також не є самостійними засобами впливу. Техніки НЛП є нейтральними, їх використання та застосування залежить від майстерності та намірів людини. Проте це не заважає нейролінгвістичному програмуванню бути популярним саме як «містично-чарівне» вчення про те, як вплинути на людей – нехай це буде маніпуляція чи ефективне доповнення до цивілізованого впливу.

Варто зазначити, що основною областю застосування НЛП вважається психотерапія, але техніки НЛП застосовують в менеджменті, маркетингу, особистому та корпоративному консультуванні, коучінгу, стратегічному плануванні результатів, творчості, розробці та проведенні навчальних програм, журналістиці, юриспруденції, ЗМІ та рекламі. Елементи технік нейролінгвістичного програмування також знаходимо у соціальній роботі.


Бібліографія

1. О. Гриценко «НЛП: понимай, влияй, добивайся», www.edinstvennaya.ua;

2. Джозеф О'Коннор, Джон Сеймор «Введение в нейролингвистическое программирование. Новейшая психология личного мастерства», http://www.psylib.ru/books.php;

3. Robert Dilts "CHANGING BELIEF SYSTEMS WITH NLP". - Meta PUBLICATION. Перевод с английского В.П. Чурсина. OCR: Петр Храпов. - Москва: Независимая фирма "Класс",1997; http://www.psylib.ru/books.php;

4. http://ru.wikipedia.org/;

5. «Самопомощь в трудные периоды жизни с использованием методов НЛП» Рупчева И.В., http://www.psylib.ru/statyi.php;

6. Александр Богатов, Copyright © 2007, NLP-System.Com.