Смекни!
smekni.com

Аналіз особливості емоційного компоненту Я-концепції співзалежності батьків (стр. 4 из 4)

Не виникає сумнівів, що, по-перше, порушені, дисгармонійні внутрісімейні відносини є одним з базових чинників становлення аддиктивного поведінки у підлітків, а, по-друге, ці відносини можуть значно деформуватися у зв'язку з наркотизацією підлітка.

Тому, можна лише з певною обережністю припустити, які з виявлених нами порушень батьківсько-дитячих взаємин є причиною, а які наслідком звернення підлітка до наркотиків. Так, фобія втрати дитини, може бути умовно віднесена до «придбаних», тоді як виховна невпевненість матери і проекція на дитину небажаних якостей можуть бути як причиною так і наслідком становлення поведінки підлітка.

Звертає на себе увагу той факт, що, не дивлячись на те, що дослідження проводилося на базі комерційного Цента, і це дозволяло припустити, що там лікуються підлітки, яких зовсім не можна назвати покинутими і забутими, проте, характерною межею сімейних взаємин даної групи є гиперопека. Отже, матеріальний достаток сім'ї і готовність батьків витрачати гроші на лікування дитини не свідчить про оптимальність емоційного контакту між матір'ю і підлітком і наявність достатнього рівня опіки над дитиною.

Висновки

Найбільш психологічні причини порушень виховання в сім'ях наркозалежних підлітків, що часто зустрічаються, – це невпевненість матери в питаннях виховання, фобія втрати дитини і проекція на дитину небажаних якостей.

За наслідками обстеження підлітків-наркоманів взаємовідношення в їх сім'ях характеризуються як автономне, паралельне існування матери і підлітка, а також непослідовність виховних дій, вживаних до підлітка.

Виділено два типи сімей: сім'ї з типом виховання – домінуюча або потураюча гіперпротекція; сім'ї з вихованням або за типом гипопротекція, або за типом емоційного відкидання.

Список літератури

1. Ананьев Б.Г. О проблемах современного человекознания. – СПб: 2001.-263 с.

2. Боришевський М.И. «Психологічні механізми розвитку особистості» // Педагогіка і психологія, 1999

3. Бороздина Л.В. Что такое самооценка? // Психологический журнал. -1992. – Т. 13, №4. - С. 99–101.

4. Боязитова И.В. Взаимосвязь самооценки и волевой регуляции в онтогенезе // Психологический журнал. – 1998. – Т. 19, №4. – С. 27–40.

5. Вишневський Омелян. Теоретичні основи сучасної психології. Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – Дрогобич: Коло, 2003. – 528 с.

6. Головнева, Ирина Владимировна Психология семейных отношений: Учебное пособие. – Харьков: Изд-во НУА, 2003. – 96 с.