Смекни!
smekni.com

Особливості мотивів поведінки дошкільників (стр. 1 из 6)

Вступ

Вивчення мотивів поведінки людини, його мотивації заслужено займає центральне місце в психолого-педагогічній науці у зв'язку з його величезним значенням для вирішення науково-практичних і теоретичних питань. Мотивація, забезпечує активізацію і цілеспрямованість поведінки, виконує, таким чином, повною мірою і регуляторну функцію, обумовлюючи суть психології особи. Становлення і формування особи тісно пов'язане з формуванням усе більш стійкої поведінки в позитивно мотивованій, спочатку особисто значущій діяльності. Ще в дитячому віці людина вступає в систему громадських стосунків, починає взаємодіяти з іншими людьми в ході різної діяльності. Усе це безпосередньо формує його особу, що зайняла певне місце в системі стосунків і багато в чому визначається системою внутрішніх і зовнішніх мотивів, що складаються. Особливу актуальність придбаває вивчення специфіки розвитку і формування мотиваційної сфери особи дітей дошкільного віку.

Це положення обумовлюється багатьма причинами.

По-перше, дошкільники знаходяться напередодні нового етапу свого життя, а саме шкільного навчання. Тому міра сформованості мотивів поведінки може визначати не лише їх подальший успіх в учбовій діяльності, але і статусне положення в колективі, почуття самоповаги та ін.

По-друге, в дошкільному віці закладаються основи відношення до багатьох видів діяльності (грі, вченню, трудовій діяльності і тому подібне), тому виникає необхідність формування внутрішньої позитивної мотивації дитини, в контексті виконуваної ним діяльності.

По-третє, важливим чинником є розвиток саморегуляції поведінки дошкільника, що також обумовлюється специфікою формування системи мотивів разом з вольовою сферою. Так дитина, що керується мотивами уникнення невдач, демонструватиме абсолютно іншу поведінку, ніж її одноліток, у якого домінуватиме мотивація досягнення успіху, дитина, керуючий громадськими мотивами, швидше знаходитиме собі друзів, займе гідне статусне положення в шкільному колективі.

Крім того, в дошкільному віці, на думку А. Н. Леонтьєва [9], зав'язуються перші вузли, перші зв'язки і стосунки, які утворюють нову вищу єдність - єдність особи, яку неможливо розглядати у відриві без мотиваційної сфери дитини.

Таким чином, проблема формування і розвитку мотивів поведінки і діяльності дошкільників обкреслює круг питань, пов'язаних як з особовими, так і з соціальними аспектами їх життя.

Проблема розвитку і формування мотивів поведінки знайшла своє віддзеркалення в роботах багатьох дослідників.

Так, наприклад, Я.Л. Коломинський [7] вказує на усебічні зміни, що відбуваються у сфері мотивації дошкільника, поява нових мотивів, обумовлених більшою соціалізацією дошкільників в порівнянні з дітьми раннього віку. Це ж напрям досліджень можна спостерігати і у Л.І. Божович [1], яка проаналізувавши онтогенез мотивів, приходить до висновку про якісну перебудову в мотиваційній сферах дітей різного віку.

А.К.Маркова [11] на основі вивчення практичного досвіду учителів, дає грунтовний аналіз засобів і методів формування мотивів вчення у дітей різного віку. Д.Б. Ельконін і А.Л. Венгер [13] вказують на істотні зміну в мотивах поведінки старших дошкільників у зв'язку з підготовкою до вступу до школи.

Проте, не дивлячись на таку увагу з боку дослідників, ця проблема вимагає свого подальшого вивчення. Це пов'язано як із змінами, що відбуваються в самому суспільстві у сфері освіти (поява недержавних установ дошкільної освіти, нових освітніх технологій і т.п.), так і із зростанням науково-технічного процесу, яке в першу чергу проявляється в тотальній комп'ютеризації учбового процесу. Не секрет, що нині гра на комп'ютері, і усе пов'язане з нею служать серйозним мотивуючим чинником дитячої поведінки.

Ця курсова робота втаємничена, таким чином, проблемі мотивів поведінки дошкільників. У ній визначаються наступні:

Мета дослідження : вивчення особливостей мотивів поведінки дошкільників.

Завдання дослідження : а) проаналізувати теоретичні джерела з проблеми психології мотивації; б) розкрити специфіку розвитку і формування мотиваційної сфери дошкільників; в) з'ясувати специфіку співвідношення громадських і особових мотивів дошкільників, що визначають їх поведінку.

Об'єкт дослідження : мотиви поведінки дошкільників.

Предмет дослідження : особливості співвідношення громадських і особистих мотивів поведінки у дітей дошкільного віку.

Гіпотеза дослідження : мотивація поведінки дошкільників має певні особливості, обумовлені віковими характеристиками віку, що зрештою впливає на співвідношення громадських і особистих мотивів в їх поведінці.


Розділ І. Теоретичні аспекти психології мотивації

1.1 Загальна характеристика поняття мотивів і мотивації в психолого-педагогичічній науці

Мотив - це спонукання до здійснення поведінкового акту, породжене системою потреб людини і з різною мірою усвідомлюване або неусвідомлюване їм взагалі. В процесі здійснення поведінкових актів мотиви, будучи динамічними утвореннями, можуть трансформуватися (змінюватися), що можливо на усіх фазах здійснення вчинку, і поведінковий акт нерідко завершується не по первинній, а по перетвореній мотивації.

Терміном "мотивація" в сучасній психології позначаються як мінімум два психічні явища: 1) сукупність спонукань, що викликають активність індивіда і визначальну її активність, тобто система чинників, що детермінують поведінку; 2) процес освіти, формування мотивів, характеристика процесу, який стимулює і підтримує поведінкову активність на певному рівні[19, c.369.].

Тому проводять розмежування між мотивацією як диспозицією, або тенденцією, і мотивацією як активацією, або збудженням. Організм може при певних обставинах випробовувати тривогу, страх або голод як мотиваційну тенденцію, але мотивація як активніше стан з'являється тільки в той момент часу або в тій ситуації, коли цей організм дійсно збуджений, тобто мотивований.

Оскільки психологи зайняті пошуком законів, що поширюються не лише на поведінку людей, але і на поведінку нижчих тварин, література в області мотивації охоплює теми, які торкаються характеристик, універсальних для усіх форм тваринного життя (напр., голод), разом з темами, які обмежуються виключно людськими характеристиками (напр., прагнення до досягнення і досконалості). Про мотивацію говорять як про організмену змінну в тому сенсі, що вона є станом індивідуума, а не зовнішнього середовища.

Про мотивацію також говорять як про направляючу і керівну інстанцію в тому сенсі, що вона веде до цілеспрямованої поведінки. Це підкреслює специфічність мотивації : що випробовують жадаю тварини шукають воду, що переживає професійний стрес людина намагається врятуватися від цієї неприємної ситуації. Цілі завжди визначалися двома способами.

Один спосіб описує цілі як об'єктивні події або відчутні, матеріальні зміни середовища в результаті поведінки.

Другий сенс, в якому використовується термін "мета", має на увазі під нею швидше внутрішню абстракцію, чим об'єктивна зовнішня подія. Наприклад, мета пошуку менш напруженої роботи є деякою ідеєю, представленням людини про майбутні події, коли він мотивований звільнитися від неприємної стресової робочої ситуації. Цілі направляють або управляють, оскільки, просуваючись до них, людина здійснює одні дії, а не інші, і цілі функціонують в будь-який цей момент часу, оскільки це внутрішні "тут-і-зараз" репрезентації майбутнього, а не об'єктивні, реальні, майбутні події.

Мотивація може також ідентифікуватися по специфічних попередніх подіях, а не тільки за результатами діяльності або результатам поведінки (реальним або існуючим у вигляді когнітивних репрезентацій). Попередні події призводять до різних видів мотиваційних станів і дуже часто поведінка індивідуума розрізняється відповідно до того, які специфічні попередні події мали місце[15, c.419].

Мотивація розрізняється не лише по виду, але і по силі. Можна говорити про існування більшої або меншої спраги, більшого або меншого страху. В цілому в науці признається, що мотивація збуджує або забезпечує енергією, проте існуючі теорії розрізняються трактуванням того, як мотивація активізує поведінку[3],[12],[19].

Різні джерела мотивації, завдяки ефекту сумації, можуть чинити сукупний вплив на поведінку. Посилення мотиваційного збудження може відбуватися в результаті збільшення сили якогось одного виду мотивів або сумації різних джерел мотивації. У багатьох випадках ефект активації організму внаслідок збільшеної мотиваційної сили можна спостерігати швидше по зміні фізіологічних показників, ніж по зовнішніх поведінкових реакціях.

Для ідентифікації такого виміру мотивації, як її сила, зазвичай використовують заходи хвилевої активності мозку, електричній провідності шкіри, сердечного ритму і напруги м'язів. У станах сонливості і низького збудження на ЕЕГ зазвичай з'являються повільні і великі хвилі з регулярним малюнком, тоді як в стані збудженого пильнування патерн мозкової активності представлений швидкими, низькоамплітудними, нерегулярними хвилями. В результаті збудження, що посилилося, індивідууми також мають тенденцію демонструвати збільшення м'язового потенціалу, що реєструється на ЕМГ, і зниження шкірного опору.

В цілому, дослідження показали, що організми виявляються тим більше активними, чим більш вони мотивовані. Реакція у відповідь, що проявляється в простих формах поведінки, подібних біжу або натиску на педаль, посилюється безпосередньо услід за посиленням мотивації, особливо у наївних піддослідних тварин. У тварин і людей посилення мотивації загалом і в цілому спричиняє за собою збільшення зусиль, наполегливості і чутливості.