Смекни!
smekni.com

Міжособистісні стосунки у підлітковому віці як психологічна проблема (стр. 5 из 6)

Методика діагностики спрямованості особистості Б.Басса (орієнтаційна анкета), Методика діагностики міжособистісних відносин Т. Лірі, Експертна оцінка згуртованості групи.

Розглянемо в короткому змісті обрані методики:

I. Методика діагностики спрямованості особистості Б.Басса (орієнтаційна анкета). Анкета складається з 27 пунктів-думок, по кожному з яких можливі три варіанти відповідей, відповідні трьом видам спрямованості особистості. Респондент повинен вибрати одну відповідь, яка найбільшою мірою висловлює його думку або відповідає реальності, і ще один, який, навпаки, найбільш далекий від його думки, чи ж найменше відповідає реальності. Відповідь "найбільше" одержує 2 бали, "найменше" – 0, невибрана – 1 бал. Бали, набрані по всіх 27 пунктах, підсумовуються для кожного виду спрямованості окремо.

За допомогою методики виявляються наступні спрямованості:

1. Спрямованість на себе (Я)орієнтація на пряму винагороду і задоволення безвідносно роботи і співробітників, агресивність у досягненні статусу, владність, схильність до суперництва, дратівливість, тривожність, інтровертованість.

2. Спрямованість на спілкування (О)прагнення за будь-яких умов підтримувати відносини з людьми, орієнтація на спільну діяльність, але часто в збиток виконанню конкретних завдань або наданню щирої допомоги людям, орієнтація на соціальне схвалення, залежність від групи, потреба в прихильності і емоційних відносинах з людьми.

3. Спрямованість на справу (Д)зацікавленість у рішенні ділових проблем, виконання роботи якнайкраще, орієнтація на ділову співпрацю, здатність відстоювати на користь справи власну думку, яка корисна для досягнення загальної мети.

Обробка результатів проводиться за допомогою ключа.

II. Методика діагностики міжособистісних відносин Т. Лірі:

Методика створена Т. Лірі, Р. Лефоржем, Р. Сазеком у 1954 р. і призначена для дослідження представлень суб'єкта про себе й ідеальне "Я", а також для вивчення взаємостосунків у малих групах. За допомогою даної методики виявляється переважаючий тип відносин до людей у самооцінці й взаємооцінці.

При дослідженні міжособистісних відносин найчастіше виділяються два чинники: домінування-підпорядкуванняі дружелюбність-агресивність. Саме ці чинники визначають загальне враження про людину в процесах міжособистісного сприйняття.

Опитувальник містить 128 оцінних думок, з яких у кожному з 8 типів відносин утворюються 16 пунктів, упорядкованих по висхідній інтенсивності. Методика побудована так, що думки, направлені на виявлення якого-небудь типу відносин, розташовані не підряд, а особливим чином: вони групуються по 4 і повторюються через рівну кількість визначень. При обробці підраховується кількість відносин кожного типу: авторитарний, егоїстичний, агресивний, підозрілий, підлеглий, залежний, доброзичливий, альтруїстичний.

III. Експертна оцінка згуртованості групи:

Методика виявляє рівень згуртованості колективу, складається з 7 пунктів, по кожному з них можливі три варіанти відповідей: а, б, в. Обробка результатів проводиться за допомогою ключа.

2.2 Аналіз результатів дослідження

Мета дослідження – встановити розподіл у зазначеній групі спрямованості особистості по відношенні до оточуючих (в даному випадку – членів класного колективу)

Дослідивши спрямованість особистості за методикою Б. Басса отримали такі результати (див. Додаток А та рис. 2.1):

"Я" (Спрямованість на себе (Я) орієнтація на пряму винагороду і задоволення безвідносно роботи і співробітників, агресивність у досягненні статусу, владність, схильність до суперництва, дратівливість, тривожність, інтровертованість) – серед хлопчиків 5 (31,3 %), серед дівчаток – 4 (26,7 %);

"О" (Спрямованість на спілкування (О)прагнення за будь-яких умов підтримувати відносини з людьми, орієнтація на спільну діяльність, але часто в збиток виконанню конкретних завдань або наданню щирої допомоги людям, орієнтація на соціальне схвалення, залежність від групи, потреба в прихильності і емоційних відносинах з людьми) – серед хлопчиків – 5 (31,3 %), серед дівчаток – 5 (33,3 %);

"Д" (Спрямованість на справу (Д) зацікавленість у рішенні ділових проблем, виконання роботи якнайкраще, орієнтація на ділову співпрацю, здатність відстоювати на користь справи власну думку, яка корисна для досягнення загальної мети) – серед хлопчиків 6 (37,5 %), серед дівчаток – 6 (40 %).

В загальному підсумку:

"Я" вибирають 9 осіб (29,0 %);

"О" вибирають 10 осіб (32,3 %);

"Д" вибирають 12 осіб (38,7 %).

У графічному вигляді результати цього тесту виглядають наступним чином.


Рис.2.1. Розподіл значень згідно методики діагностики спрямованості особистості Б. Басса

психологічний конфліктміжособистісний підлітковий

Таким чином, за результатами цього тесту видно, що спрямованість на себе "Я" більш поширена серед хлопчиків, а щодо спрямованості на справу і спрямованості на спілкування, то результати розподілились порівну у кількісному значенні і переважають дівчатка у процентному співвідношенні, оскільки серед тестованих хлопчиків більше.

Розглянемо цей висновок графічно.

Рис.2.2 Розподіл значень між дівчатками і хлопчиками згідно методики діагностики спрямованості особистості Б. Басса

Проаналізувавши результати дослідження за методикою діагностики міжособистісних відносин Т. Лірі були занесені в таб.2.3 й таб. 2.4, а також в додаток А.


Таблиця 2.3 Результати дослідження за методикою діагностики міжособистісних відносин Т. Лірі серед хлопчиків

Показник Авторитарний Егоїстичний Агресивний Підозрілий Підпорядковуваний Залежний Дружелюбний Альтруїстичний
0-4 бали – низька 11 5 8 4 4 5 7 4
5-8 балів – помірна 3 5 2 2 6 6 5 6
9-12 балів – висока 1 4 2 6 4 2 3 6
13-16 балів – екстремальна 1 2 4 4 2 3 1 0

Таблиця 2.4 Результати дослідження за методикою діагностики міжособистісних відносин Т. Лірі серед дівчаток

Показник Авторитарний Егоїстичний Агресивний Підозрілий Підпорядковуваний Залежний Дружелюбний Альтруїстичний
0-4 бали – низька 4 5 4 5 8 9 9 4
5-8 балів – помірна 6 6 8 6 5 5 2 6
9-12 балів – висока 4 2 2 4 1 1 2 4
13-16 балів – екстремальна 1 2 1 0 1 0 2 1

Таким чином, за результатами дослідження міжособистісних відносин Т. Лірі, можна сказати, що як серед хлопчиків, так і серед дівчаток у досліджуваній групі зустрічається яскраво виражені всі типи відношення.

При досліджені експертної оцінки згуртованості групи були отримані результати, котрі свідчать про те, що даний колектив має середній рівень розвитку згуртованості групи – 60 балів (див. таб. 2.5).


Таблиця 2.5 Результати дослідження за методикою експертної оцінки згуртованості групи

Рівень Кількість балів
Високий 100-76
Середній 75-46
Низький 45-30
Критичний Нижче 30

Таким чином, за результатами дослідження згуртованості даної групи, були встановлені результати, які свідчать про те, що рівень розвитку згуртованості середній, тобто в колективі відсутня єдність, існують лише окремі групи, які мають свої спільні інтереси, наміри, думки. Позитивна діяльність колективу обмежена лише рамками свого класу.


Висновки

При дослідженні особливостей міжособистісних стосунків у підлітковому віці, головною метою було висунуто теоретичний та емпіричний розгляд проблеми діагностики особливостей міжособистісних стосунків в підлітковому віці, а завданням були наступні:

1. Проаналізувати психологічний зміст проблеми в науковій літературі;

2.Сформулювати гіпотезу;

3. Здійснити емпіричну перевірку сформульованої гіпотези;

4.Сформулювати відповідні висновки дослідження.

Таким чином, важливим аспектом життєдіяльності колективу, знання якого має важливе практичне значення для кожного, хто працює з людьми, є міжособистісні стосунки у групі. Ці стосунки неминуче виникають між членами колективу на ґрунті їхнього спілкування та взаємодії у процесі реалізації завдань, на виконання яких спрямовуються їхні зусилля. Цілі діяльності, її мотиви, організація дій співучасників визначають характер стосунків, що складаються.

У всіх працях із проблем психології підліткового віку автори так чи інакше визнають ту роль, яку відіграють стосунки з однолітками та дорослими у формуванні соціальної ситуації розвитку підлітка. Центральне місце в житті підлітка займає спілкування з товаришами. Підлітки вже, як правило, не погоджуються на характерні для дитинства нерівноправні стосунки, оскільки вони не відповідають їх уявленням про власну дорослість та самостійність.

Експериментальне дослідження, в якому ми використали методики, спрямовані на виявлення: особистості на себе, спілкування, діяльність й на визначення стилів відношення до людей та оцінку згуртованості в колективі, показало наступні результати: