Смекни!
smekni.com

Особливості проявів суїцидальної поведінки в юнацькому віці (стр. 2 из 2)

Існує також залежність між релігією і суїцидом. В ісламських країнах кількість самогубств рівняється до нуля (0,1 випадок на 100тис. населення). В країнах християнства та індуїзму цей рівень помітно вищий – в християнських державах 11,2 випадки на 100 тис. в індуїстських відповідно 9,63. В атеїстичних державах (наприклад в Китаї) досягає 25,6 на 100 тис. жителів.

До певного часу у європейців існували догми про те, що самогубство вчиняють безумці, душу яких зсередини роз’їдає нечиста сила, повністю задовольняли. Але в ХVІІІ ст. для більш розумної свідомості такого пояснення стало недостатньо, тим більш, що не всі випадки самогубства вміщались в ці рамки. Саме тоді й виникли перші спроби узагальнити всі відомості про суїцид, тобто вивести теорію самогубства. Кінець ХІХ ст. свідчить про те, що кількість самогубств зростає, а теорії щодо їх виникнення досі в кожного науковця свої. Єдиної теорії досі немає. Одні звинувачують в цьому клімат та раціон харчування, інші звинувачують в цьому нігілізм, матеріалізм і інші руйнівні ідеї. Але з кожним роком все більше людей бажають покінчити життя самогубством, відмовляючись від найбільшого людського скарбу. А це говорить про нашу розгубленість перед цим страшним феноменом.

3. Аномалії душі, або теорії самогубства

Основоположник суїцидології Е.Дюркгейм звів всю сукупність мотивацій суїциду до негативного впливу соціального середовища і протікаючи в ньому процесів. Він виділив три типи самогубств: егоїстичне, альтруїстичне та анемічне.

Егоїстичне самогубство має місце, коли зв’язки з життям обриваються, коли слабшає зв’язок із суспільством, результатом чого стає крайній індивідуалізм. На думку Е.Дюркгейма високий рівень освіти в сенсі схильностей до суїциду – річ небезпечна. Інтелектуали вбивають себе разів в 10 частіше, ніж люди малоосвічені. Це тому, що освіта і пов’язана з нею матеріальна забезпеченість спонукають до загострення індивідуалізму.

Якщо порівняти ці дані зі статистикою ХХІ ст. , то зараз більш підвласні суїцидним думкам люди з незавершеною середньою освітою, а високо освітні особи значно рідше проявляють такі схильності.

Альтруїстичне самогубство, навпаки, є наслідком недостатньо розвиненої індивідуальності. До цієї категорії можна віднести «самознищення» в примітивному суспільстві людей похилого віку. Але в тому суспільстві, де людина мало цінує власне життя, готова принести його в жертву, так мало цінує і інше, чуже життя.

Анемічне самогубство (аномія – загальний стан дезорганізації) стає масовим явищем в період будь яких значущих соціальних потрясінь – при цьому не лише негативних, а й позитивних. Так, під час катастрофи люди починають вбивати себе з більшою легкістю. Різні зміни суспільного і матеріального статусу породжують хвилю самогубств серед тих, хто не зміг адаптуватися до нових умов.

Звичайно, психіка людини – сфера більш загадкова і менш піддається вивченню, ніж закони розвитку суспільства. Найбільша таємниця для людини – вона сама, механізми її вчинків і дійсні мотиви її поведінки. Аномалія душі, яка і штовхає людину на самогубство, розглядалась до середини ХІХ ст. як дефект, який легко піддається корекції. Психіатри рекомендували холодний дуги щоранку, за вуха поставити п’явок, або ж накласти пластир на область печінки з поєднанням з великою кількістю холодних напоїв. Французькі лікарі Вуазен і Бріє де Буашон стверджували, що ідея самогубства зникне, якщо хворому добре намазати ноги проти наривною маззю – «нарив» в душі лусне, в все буде добре. Або ж багатогодинна ванна – теж хороший спосіб.

Інший французький психіатр дійшов до висновку, що в багатьох випадках від «чорної меланхолії» дівчат повністю вишиковується заміжжям. Ф.Бекон радив займатися математикою, яка врівноважує душевну гармонію.

Австрійський психіатр З.Фрейд створив першу психологічну теорію суїциду. В ній він підкреслив роль агресії, направленої на самого себе. Американський психіатр К.Менінгер детально розробив ідеї З.Фрейда. Він передбачає, що всі суїциди мають в своїй основі три взаємопов’язаних підсвідомих причин: 1)помста, ненависть (бажання вбити); 2)депресія, безвихідь (бажання вмерти); 3)почуття провини (бажання бути вбитим). Американський психолог Е.Шнейдман описав декілька найбільш серйозних характеристик суїциду: 1)почуття нестерпного душевного болю; 2)почуття ізольованості від суспільства; 3)почуття безнадії, безпорадності; 4)думка, що смерть є єдиним вирішенням усіх проблем.

І.Сікорський, видатний представник української психології, психіатрії та педагогіки вважав, що самогубство має не тільки психіатричне, але й громадське та психологічне значення. Що стосується великої кількості причин самогубств, то їх автор групує в 4 великі відділи: 1)бідність; 2)хвороби (фізичні та психічні); 3)стомлення життям; 4)моральні причини.

Інтенсивний ріст рівня самогубства і суїцидальних спроб стимулює вчених до пошуку нових ефективних засобів профілактики суїцидальної поведінки. Серед відомих методів використовуються різні види психотерапії та психотропної фармакотерапії. Не медикаментозним методом корекції суїцидальної поведінки є психотерапія, спрямована на вирішення психологічних проблем суїцидента.

Дані досліджень останніх років з питань суїцидології свідчать про інтерес до цієї проблеми, але й відображають недостатню ефективність традиційних методів корекції суїцидальних проявів.

Психіатрія минулих століть відстоювала думку, що практично всі самогубці – особи психічно ненормальні. Але сьогодні дані про психічну ненормальність тих, хто покінчив життя самогубством сильно розходяться і є неоднозначними. Причини самогубств відрізняються в різних вікових групах. Так, суїциди через нещасливе кохання у підлітків до 16 років складають практично половину від загальної кількості самогубств, а після 25 років з цієї причини помирають добровільно значно менше.

Частота суїцидів серед молоді за останні два десятиліття подвоїлась. Деякі спеціалісти говорять про те, що в 10% суїцидальна поведінка має на меті саме покінчити з життям, і в 90% - бажання звернути не себе увагу. За даними статистики кількість молодих людей, що вчинили самогубство, складає 12,7% від загального рівня померлих неприродною смертю.

Згідно з результатами соціально-психологічних досліджень в Україні 27,2% дітей віком до 17 років іноді втрачають бажання жити, 17,8% - вважають, що нікому немає до них справ, 25,5% - не завжди можуть розраховувати на допомогу близької людини, 51,9% - не стримуються в ситуації конфлікту.

Вивчення проблеми суїциду в юнацькому віці говорить про те, що часто це спроба не лише звернути на себе увагу, а й форма протесту проти бездушності, цинізму та жорстокості суспільства. На цю спробу може штовхати відчуття самотності, стресу і втрата сенсу життя. Юнацький вік – вік переходу до дорослого самостійного життя, коли з’являються не лише права, а й обов’язки. Та, нажаль, багато тих, хто не підготовлений до таких змін. З закінченням школи юнаки та дівчата вступають на навчання до різних закладів – новий колектив, нові завдання, нова форма роботи, часто нове місце проживання (одні адаптувались одразу і знайшли нових друзів, нові розваги, нові інтереси, інші не змогли адаптуватись одразу – не знайшли близьких за духом та інтересами одноліток, важко звикають до нових умов і т.д.). Часто причиною замаху на власне життя стає депресія, викликана втратою об’єкта любові, супроводжується сумом, втратою інтересу до життя і відсутністю мотивації до рішення життєвих завдань. Іноді депресія може не мати суттєво-відкритого характеру: юнак намагається сховати її за підвищенням активності, підвищеною увагою до деталей або ж антисоціальною поведінкою – правопорушення, вживання наркотиків, алкоголю, нерозбірливі інтимні стосунки. В поведінці варіанту 2 прихований страшний ризик. Часто смерть від передозування є задуманою. Дослідження серед юнаків і дівчат акцентує увагу на тому, що юнаки і дівчата, які живуть статевим життям і, що вживають алкоголь, схильні до більшого ризику самогубства, ніж ті, які не мають інтимних відносин.

К.Менінгер виділив три психологічні компоненти суїцидальної поведінки: помста (агресія, направлена на оточуюче), провина (агресія, направлена в середину); депресія (бажання померти).

Якщо ж людина зберегла здатність аналізувати і сприймати поради оточуючих, то їй буде легше повернути душевні сили і стабільність. Тому є необхідним намагатися знайти підхід до людини, що хоче піти з життя, всіма силами спробувати допомогти.

Предсуїцидальний синдром – психологічний симптомо-комплекс, що свідчить про схильність до самогубства, спробу суїцидального акту, тобто етап суїцидальної динаміки, тривалість якого складає від декількох хвилин до декількох тижнів чи місяців.


Список використаних джерел

1.Большая медицинская энциклопедия: [ В 30-ти Т. / АМН СССР ] / Под ред. Б.В.Петровского. – 3-е изд. – М. – Т.22. – 1984.

2.Дюркгейм Э. Самоубийство ( социологический этюд ). – М., 1994.

3.Кон И.С. Психология ранней юности. – М.,1989.

4.Коханенко Л.Проблема самогубства: погляди І.Сікорського та сучасні досліди. // Практична психологія та соціальна робота. – 2002. - №4. – с.15.

5.Степанов И.А. Суицид. О мерах профилактики суицида среди детей и подростков. – http://centercep.ru/content/view/

6.Фрейд З. Печаль и меланхолия.//Суицидология: прошлое и настоящее. – М., 2001.