Смекни!
smekni.com

Соціальні дослідження економічної свідомості поведінки у 90-х роках (стр. 2 из 3)

Мотиваційно-вольова сфера економічної свідомості включає в себе мотиви, інтереси, потреби суб'єкта в єдності зі здатністю досягати мети, тобто здатністю до активних дій в напрямі досягнення усвідомленої мети. Мотиваційно-вольова сфера економічної свідомості чи не найбільше впливає на економічну поведінку суб'єктів економічної діяльності: спонукає до активної трудової діяльності або гальмує цю останню. Усвідомлюючи, що рівень заробітної плати є нижчим від його трудових зусиль, суб'єкт господарської діяльності буде прагнути або добитися підвищення заробітної плати, або працюватиме з меншими затратами робочої сили.

Зрозуміло, що в реальній дійсності усі сфери економічної свідомості взаємозв'язані й утворюють певну цілісність, яка і визначає поведінку кожного суб'єкта в той чи інший період і в тому чи іншому середовищі. Ні чим іншим, як високою економічною свідомістю можна пояснити порівняно високу продуктивність пращ, що мала місце в економіці нашої країни в 30-50-х роках XX століття. Це саме можна сказати й про інші країни. Коли ті чи інші фірми або навіть цілі галузі прагнули забезпечити більш високі темпи економічного зростання, вони поряд з іншим активно впливали на економічну свідомість людського фактора Причому цей вплив здійснювався з врахуванням певних джерел економічної свідомості, серед яких найважливішими є:

суспільне виробництво, економічні процеси, явища, події тощо. Вони відображаються у свідомості людини у вигляді чуттєвих та понятійних образів;

сукупність напрацьованих і нагромаджених суспільством знань; економічне соціально-культурне, політико-правове і технологічне середовище;

духовний світ індивіда, його власний унікальний досвід економічної діяльності та оцінювання зовнішніх процесів і явищ.

При формуванні економічної свідомості названі джерела взаємодіють між собою. Але це зовсім не означає, що суспільна свідомість без жодних змін стає свідомістю індивіда, а свідомість цього останнього безпосередньо трансформується у свідомість суспільства. Як свідчить історичний досвід, пануюча в даному суспільстві економічна свідомість може сприйматися індивідом, а Може й не сприйматися або сприйматися з певною корекцією її індивідом в залежності від особливостей його власного життєвого досвіду. Тобто не все те, що діє на органи відчуття індивіда, включається ним у його свідомість. Так, мільйони громадян постсоціалістичних країн не сприймають гасла й поради багатьох партій, оскільки ці гасла і поради не співпадають з тим, що ці громадяни засвоїли завдяки власному життєвому досвіду. І навпаки, економічна свідомість окремого індивіда автоматично не трансформується у суспільну свідомість, якщо суспільство не сприйме її. На підтвердження сказаного можна навести приклад знову ж таки з нашої нинішньої дійсності. Так, суспільство не сприймає однозначно позитивно політику ринкових перетворень, роздержавлення і приватизації, оскільки зв'язує з ними сплеск злочинності, хабарництва та корупції, зниження життєвого рівня переважної частини населення тощо.

Таким чином, на основі вищевикладеного можна зробити висновок, що економічна свідомість відіграє велику роль в житті суспільства, передусім в його виробництві. Вона може сприяти його зростанню, а може бути його гальмом.

Економічна поведінка — система соціальних дій, пов'язаних з використанням різних за функціями і призначенням економічних цінностей (ресурсів) та зорієнтованих на одержання користі (вигоди, винагороди, прибутку) від їх обігу. Вона є своєрідною соціальною субстанцією усіх процесів господарського життя суспільства, оскільки основою обороту економічних цінностей (благ, послуг, інформації) є численні, різноманітні за змістом індивідуальні, групові та масові акти поведінки людей з метою задоволення своїх потреб. Особи, що виступають на ринку, формуються у конкретних і здебільшого подібних соціально-економічних умовах і тому виявляють здатність до типових форм поведінки. Всі соціальні суб'єкти, включені в економічну сферу, відрізняють коштовні речі від некоштовних; незважаючи на власні погляди, як правило, відстоюють особисті господарські інтереси; суб'єктивно оцінюють конкретні товари, але ці оцінки завжди пов'язані з об'єктивно існуючими цінами; здатні певною мірою передбачати, де їх очікує ймовірна вигода, а де — збитки; прагнуть, залежно від умов і здібностей, великих вигод, намагаються запобігти збиткам; здатні помилятися у розрахунках і діях. Економічна поведінка як соціальний феномен є предметом вивчення як економічної науки, так і соціології, яка акцентує свою увагу на чинниках, умовах, соціальних інститутах, ситуаціях, а також на соціальних суб'єктах, що реалізують свої конкретні економічні інтереси. Тобто у полі зору соціології перебувають моделі соціальної поведінки щодо максимізації результатів і мінімізації витрат, а також соціокультурні інститути, що уможливлюють чи обмежують раціональне використання економічних ресурсів (особистісних, технологічних, організаційних, фінансових, інформаційних). Отже, очікуваним результатом економічної поведінки є різні винагороди за дії, пов'язані з використанням і комбінацією економічних ресурсів. Основою соціальної поведінки економічного типу є система норм і правил, закріплених юридично на державному рівні, у різних угодах між людьми, у традиціях повсякденного життя. Ці норми і правила можуть бути закріплені спеціальними законодавчими актами, у звичаєвому, природному праві, традиціях, соціальних звичках, стереотипах. Однак усі вони визначають порядок і допустимі межі соціальної поведінки суб'єктів, що прагнуть вигод. Універсальною мотивацією суб'єктів економічної поведінки є формула: максимум винагороди за мінімум витрат. Однак цілком реалізувати цю формулу неможливо, нерідко діяльність приводить до непередбачених результатів. До того ж суб'єкти економічної поведінки діють у певній системі обмежень (лімітів), що вносить істотні корективи в їх плани і наміри. Параметри економічної поведінки залежать від різних факторів, насамперед від задіяних економічних ресурсів. Тому існує кілька її класифікацій. Однією з найпоширеніших є класифікація, в основі якої — різні фази відтворювального циклу, відповідно до яких виділяють дистрибутивну (розподільчу), виробничу, обмінну, споживчу економічну поведінку.


РОЗДІЛ 2. СОЦІАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СВІДОМОСТІ ПОВЕДІНКИ У 90-Х РОКАХ

Для 90-х років характерним є звільнення соціологічних досліджень від політизованості і заідеологізованості, розвиток методологічної бази соціології економіки, виокремлення нових, пов'язаних із ринком праці напрямів у дослідженнях, введення до наукового вжитку нових соціологічних даних, розширення методів соціологічного дослідження соціально-економічних процесів. Актуалізуються дослідження соціально-економічних проблем праці в контексті соціологічного осмислення економічної реформи (Социальные аспекты экономической реформы / Под ред. К.К. Грищенко, А.А. Ручки. К, 1991 та ін.).

Чи не головним об'єктом дослідження стає працівник у ринкових відносинах - підприємець, бізнесмен, менеджер (Предприниматель Украины: эскизы к социальному портрету/ Отв. ред. В.М. Ворона, Е.И. Суименко. К., 1995; Наш деловой человек / Е.И. Донченко, Е.Г. Злобина, В.А. Тихонович. К, 1995; Пилипенко В.Є. Реформи. Підприємництво. Культура. К., 2001.

Вийшли у світ праці, що досліджують соціальну регуляцію економічної поведінки за ринкових умов України (Пилипенко В.Е. Социальная регуляция трудового поведения (социологический анализ). К., 1993; Промышленное предприятие и его люди: проблемы социально-економического поведения / Под общ. ред. В.М. Вороны, Е.И. Суименко. К, 2001), а також аналізують досвід подібного регулювання за кордоном (Арсеенко А.Г. Социально-экономический механизм регулирования трудовых отношений (на примере США, Канады, Великобритании). К., 1995).

Започатковується розробка методологічних підвалин соціології економіки та її складових елементів (Тарасенко В.И. Социология потребления: методологические проблемы. К., 1993).

Набувають поширення соціологічні дослідження соціальної політики в соціально-економічній галузі (Балабанова Н.В., Жуков В.I., Пилипенко В.Є. Соціальний діалог. Соціальне партнерство. Соціальна держава. К, 2002; Сучасний стан, проблеми та тенденції соціально-трудових відносин в Україні: спроба соціального конструювання / Відп. ред. Ю.І. Саєнко, Ю.О. Привалов. К., 2003).

Проблеми підприємницької діяльності, типологізації і характеристики суб'єктів ринкових відносин, аналіз стану виробничо-економічної сфери в Україні, проблеми трудової кар'єри переходять на сторінки навчальних посібників (Городяненко В.Г. Економічна соціологія: Словник-довідник. Дніпропетровськ, 1996; Нагорный Б.Г. Социально-экономические проблемы управления инновационными процессами в промышлености. Донецк, 1995; Лукашевич М.П. Соціологія кар'єри. X., 1999; Пилипенко В.Є., Шевель І.П. Соціологія підприємництва. К., 1997; Пачковський Ю.Ф. Соціопсихологія підприємницької діяльності й поведінки. Львів, 2000; Смерчевська С.В. Соціологія ринку: Навч. посібник. Донецьк, 2001; Якуба О.О. Економіка як соціальний інститут //Соціологія: навч. посібник для студентів. X., 1996 та ін.)